Mozaik
PREMINUO LEGENDARNI GLUMAC MARTIN SAGNER

Otišel je Dudek iz Gruntovčana
Objavljeno 12. studenog, 2019.
Iako je glumio u puno filmova i serija, Martin Sagner ostat će zapamćen upravo po ulozi Andrije Draša Katalenića - Dudeka

U 88. godini života preminuo je Martin Sagner, glumac koji je utjelovio antologijski lik Dudeka iz serija Gruntovčani i Mejaši. Iako je glumio u puno filmova, serija te u kazalištu, u pamćenju mnogih bit će upravo po ulozi Andrije Draša Katalenića zvanog Dudek.

Sagner je rođen u Novigradu Podravskom 11. kolovoza 1932., a preminuo je u ponedjeljak u večernjim satima u Zagrebu, gdje je živio nekoliko posljednjih desetljeća. Kazališnu akademiju završio je 1955., a nakon toga se zaposlio u Narodnom kazalištu u Varaždinu. Tijekom bogate glumačke karijere ostvario je niz zapaženih televizijskih i filmskih uloga, od kojih je jedna od najpopularnijih bila uloga Dudeka u kultnoj seriji Gruntovčani, koju je redatelj Krešo Golik sedamdesetih godina snimio prema scenariju Mladena Kerestnera. Ostvario je desetak televizijskih uloga, među kojima su one majstora Severa u “Inspektoru Vinku” (1984.), portira Šule u “Punom parom” (1978.), a glumio je i u seriji “Kuda idu divlje svinje” te u “Nepokorenom gradu”, “Prizorima iz obiteljskog života”, “Fiškal”, “Sumorna jesen” i “Dnevnik Očenašeka”. U ulozi Dudeka prvi se put pojavio u TV filmu “Kolinje” i miniseriji “Mejaši” iz 1970., a nakon slavnih “Gruntovčana”, ponovio ju je i u “Hokejašima” (1986.) i “Neuništivima” (1990.).

Početkom 90-ih godina Martin Sagner je, kao HDZ-ov zastupnik, bio u dva saziva Sabora (od 1990. do 1992. te od 1992. do 1995.). Poslije je svoje iskustvo u politici objasnio riječima: “I u Saboru sam bil Dudek”!

Milan Bugarić/H
Možda ste propustili...

HRVATSKA MANJINSKA PRODUKCIJA U SLUŽBENOM PROGRAMU PANORAMA

“Otac” Srdana Golubovića na 70. Berlinaleu

POSLJEDNJI ZAGREBAČKI KONCERT TURNEJE

Jonathan nastupa 29. veljače

REIZDANJE "KOZMIČKI DALMATINAC – ANTOLOGIJA 1975. - 2005."

Najopsežniji box set posvećen Oliveru Dragojeviću

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MERI ANDRAKOVIĆ GLUMICA I PJEVAČICA IZ OSIJEKA

Uskoro bi trebao izaći i moj album prvijenac, ali studij mi je prioritet

2

MLADI PLESNI PAR IZ KUC-A “BOLERO” IZ OSIJEKA

Laura i Gabrijel oduševljavaju svakim svojim nastupom, ali ponajviše uveseljavaju sebe

3

REIZDANJE "KOZMIČKI DALMATINAC – ANTOLOGIJA 1975. - 2005."

Najopsežniji box set posvećen Oliveru Dragojeviću