Ekonomija
BLIŽI SE ZADNJA GODINA ALOKACIJE NA NAJUSPJEŠNIJI EU FOND

Sve isplate iz PRR-a trebale bi završiti do kraja 2023. godine
Objavljeno 13. studenog, 2019.
Od 18,11 mlrd. kn alokacije za RH korisnicima dosad na raspolaganje stavljeno 97 %

Još je samo mjesec i pol do 2020., a time i do posljednje godine u aktualnom financijskom razdoblju Programa ruralnog razvoja RH 2014. - 2020. (PRR).Stoga se među poljoprivrednicima, korisnicima PRR-a, postavlja pitanje što to znači za javljanje na natječaje, ugovaranje i isplatu sredstava, naposljetku, i što dalje. Iz Ministarstva poljoprivrede umirujuće poruke - 2020. posljednja je godina za koju su definirana sredstva i pravila u ovom financijskom razdoblju. U praksi to znači da se do 31. prosinca 2020. za poljoprivrednike ništa neće mijenjati, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede, te upućuju na pravilo n+3, koje aktualno programsko razdbolje produžuje, pod zacrtanim uvjetima, do 2023.

Novo razdoblje

- S obzirom na pravilo n+3, da se sredstva moraju ugovoriti i isplatiti u roku od tri godine, u 2020. planiraju se objaviti posljednji javni natječaji za mjere u kojima je još ostalo alociranih a neugovorenih sredstava, s tim što se sve isplate krajnjim korisnicima po svim ugovorima za mjere PRR-a moraju završiti do 31. prosinca 2023. - kažu u Ministarstvu.Novo programsko razdoblje treba definirati financijska sredstva i pravila za sljedećih sedam godina, 2021. – 2027.
Stočar Slavko Lukerić zadovoljan je onim što se nudi(lo) u aktualnom PRR-u. - No da bi se ostvarila EU sredstva, ima dosta papirologije. Javio sam se za male zajmove za kupnju kombajna - kaže Lukerić. Kroz taj oblik financijskih instrumenata, kao novi oblik financiranja iz PRR-a do 2020., Lukerić je povukao 296.000 kuna, uz povoljnih 0,5 % kamata. I Lukerića zanima što nakon 2020. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da pregovori oko Višegodišnjeg financijskog okvira za novu financijsku perspektivu još uvijek nisu završeni, a s obzirom na dinamiku i stupanj usklađenosti, očekuje se da će se upravo u vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a voditi završni pregovori, tj. usvojiti taj dokument.
- Europska komisija (EK) predložila je znatnu reformu Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) za novo programsko razdoblje. Prvi nacrti uredbi koji definiraju pravila za intervencije na temelju ZPP-a objavljeni su u lipnju 2018. i od tada traju pregovori oko definiranja konačnog teksta uredbi. Najvažnija promjena koju ova reforma donosi jest način planiranja korištenja sredstava dostupnih za financiranje ZPP-a kroz dokument Strateškog plana ZPP-a (SP ZPP), a koji će obuhvaćati mjere RR - u ovom programskom razdoblju definirane u PRR-u, izravna plaćanja, mjere uređenja tržišta te određene sektorske intervencije. S obzirom na takav sustav planiranja, uz također znatne izmjene, odnosno potrebe definiranja, i drugih elemenata, npr. provedbe, praćenja i izvještavanja, proces pregovora neće biti dovršen na vrijeme za države članice da pripreme, i EK odobri, SP ZPP-a za programsko razdoblje koje počinje 1. siječnja 2021. - ističu u Ministarstvu.

Kako u 2021.?
Kako je apsolutni prioritet na razini EU-a osigurati poljoprivrednicima kontinuiranu dostupnost sredstava za aktivnosti u okviru ZPP-a, EK je početkom ovog mjeseca objavio prvi nacrt prijelaznih uredbi kojima se članicama omogućuje korištenje sredstava iz nove financijske perspektive (Višegodišnjeg financijskog okvira) prema pravilima provedbe ovog programskog razdoblja i u 2021.To znači da bi se nastavila provedba PRR 2014. – 2020. u 2021. za što bi se koristila sredstva planirana za 2021., uz uvjet da se Višegodišnji financijski okvir donese u 2020., kako je planirano, kažu u Ministarstvu. RH kao članica EU-a, odnosno Ministarstvo poljoprivrede aktivno je uključeno u sve te procese vezane uz pregovore oko Višegodišnjeg financijskog okvira, prijedloga uredbi za novo programsko razdoblje te prijedloga prijelaznih uredbi, a s ciljem osiguravanja što boljih uvjeta u okviru ZPP-a za hrvatske poljoprivrednike. Recimo i to da je Ministarstvo poljoprivrede krajem 2018. započelo izradu Strategije razvoja poljoprivrede i ribarstva RH 2020. A što kažu brojke, koliko je PRR 2014. - 2020. bio izdašan za RH, naše poljoprivrednike?
Od ukupne alokacije za RH, od 18,11 milijardi kuna, dosad je preko natječaja potencijalnim korisnicima, podatci su Ministarstva, stavljeno na raspolaganje 17,5 milijardi kuna - 97 % alokacije.
- Ukupno je ugovoreno projekata u vrijednosti od 13,4 mlrd. kn, a prema tim je projektima isplaćeno 7,6 mlrd. kn - 56 % ugovorenog iznosa - kažu u Ministarstvu, uz poruku da će se preostala neugovorena sredstva potencijalnim korisnicima staviti na raspolaganje na predstojećim natječajima.
U Ministarstvu ističu zadovoljstvo ostvarenim brojkama.Svinjogojac Mirko Kolić koristio je u PRR-u do 2020. podmjere 4.1.1. i 4.1.2., povukavši 9,4 miliuna kuna, prvu za izgradnju i modernizaciju tovilišta, a drugu vezano uz "Nitratnu direktivu".
- Sve je to za pet, no treba ubrzati, pojednostaviti birokraciju. U razdoblju 2014. - 2020. svi smo pomalo griješili, pa smo mogli i bolje. Jer zadovoljstvo je ugovoreni novac, no što je s trošenjem - kaže Kolić, kojemu je poznato što se sve može do 2023., no postavlja i pitanje vraćanja do tada nepotrošenog novca.
S obzirom na to da su sredstva za isplatu dostupna sve do kraja te godine, u Ministarstvu vjeruju da će sve ugovorene i provedene projekte isplatiti u cijelosti. Recimo i to da je PRR RH 2014. – 2020., odnosno Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj, najuspješniji EU fond u Hrvatskoj. Suzana Župan
Ugovoreno je projekata u vrijednosti od 13,4 mlrd. kn, a prema njima je isplaćeno 7,6 mlrd. kn, 56 % ugovorenog
Na Mjeru 4 otpada 25 posto isplaćenog novca
Oko 5 mlrd. kn investicija kroz PRR upravo je u tijeku. Samo na Mjeru 4 otpada 25 % isplaćenih sredstava i jedna je od ključnih za poljoprivredu i prehrambenu industriju RH jer se njome financiraju projekti za unaprjeđivanje konkurentnosti, povećanje dodane vrijednosti, modernizaciju, veću proizvodnost, borbu protiv klimatskih promjena. U tijeku je više od 1685 investicija kroz M4 za 3,9 mlrd. kn. Važna je i M6, za razvoj PG-ova. U njoj je ugovoreno oko 7000 projekata vrijednosti potpore od 1,5 mlrd. kn. Tu pripadaju i mladi poljoprivrednici, kojima je isplaćeno 240 mil. kn u 1000 projekata. Važna je i M7 - investicije u lokalnu infrastrukturu, pa se u županijama, općinama i gradovima provodi 1065 projekta od 2,9 mlrd. kn potpore.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana