Kultura
ŠEST IZVEDBI U PROSINCU

Karte za Orašara rasprodane u danu
Objavljeno 12. studenog, 2019.
RASPRODANO! - tako glasi obavijest koju sva kazališta svijeta priželjkuju za sve svoje predstave. Upravo se takva smiješi osječkom HNK-u čiji balet Orašar i šestu godinu zaredom plijeni iznimno zanimanje javnosti svih generacija. Posvjedočili su se tomu svi koji su u ponedjeljak od jutarnjih sati prošli pokraj zgrade kazališta, jer se pred blagajnom formirao desetke metara dug red koji se protezao sve do Supera. Slatke su to muke, kroz smiješak ističe Jadranka Petrović, voditeljica propagande i prodaje HNK, a nada se da će ova euforija potrajati još koju sezonu.


- Svake su sezone redovi na blagajnama i traži se ulaznica više. Red koji se ove godine stvorio potvrda nam je da je marketinški to odjeknulo baš onako kako smo htjeli. Blagajna inače radi od 9 do 12 sati te poslijepodne sat vremena uoči početka predstave, no ove smo godine izišli ususret ljudima koji rade da nakon posla mogu doći po karte. Iskoristili smo i igru brojeva, 11. 11., u 11 sati, otvorili smo blagajnu - kaže voditeljica Petrović, odbacujući aluzije na numerološke kalkulacije. Bilo im je to zgodno, kaže. Pomama za Orašarom traje mnogo duže, prvi su pozivi počeli prije mjesec dana, a prvi su gledatelji u red stali već u osam sati ujutro. Bilo je u jednom trenutku i više od 50 ljudi u redu. Lijepo je to bilo vidjeti, pa su angažirali i fotografa da taj trenutak zabilježi iz zraka, dronom. Naravno da su i karte - planule. Nakon samo jednoga dana ostalo je samo ulaznica za galeriju, a odnosi se to na svih šest izvedbi u prosincu - 9., 10. i 11. te 16., 17. i 18., uvijek s početkom u 19 sati. Bit će i tri izvedbe u siječnju, ali datume još nisu odredili.


Što je prosinac bez Orašara - slogan je kojim su započeli oglašavanje popularnog baleta. No, reći će neki da tu ima i mnogo pomodarstva, da je među gledateljima mnogo i onih koji samo taj jedan jedeini put (godišnje) odu u HNK pogledati Orašara.

- Vjerujem da ima i takvih, mnogo smo utjecaja sa Zapada pokupili, no i sama sam sklona blagdanskom raspoloženju čim se približi prosinac, a to uključuje i sve prigodne filmove, predstave, manifestacije i sl., a o adventu razmišljam još od listopada - našalila se voditeljica, sretna što su među publikom i čitave obitelji. Nadaju se da će one koji ne dolaze gotovo nikada u teatar, upravo Orašar potaknuti na promjenu navika. Nekima je Orašar dio božićnog obiteljskog folklora i gledaju ga svake sezone. N.Vekić
Na Božićnom koncertu Feliz Navidad, nastupit će Ivana Husar i Danijela Pintarić, uz Zumbiće
27.12.

popularni je Novogodišnji koncert uz soliste Martinu Tomčić Moskaljov i Berislava Puškarića
Možda ste propustili...

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike