Sport
BIJELO-PLAVI U SPLITU REZULTATSKI MOGLI PUNO BOLJE PROĆI

Osijek je na Poljudu izgledao kao momčad s visokim ambicijama
Objavljeno 12. studenog, 2019.
Ne padamo pod utjecaj lošeg rezultata, ali volio bih da konačno netko mora loviti nas, kaže Kulešević

Vezani članci

UZBUDLJIV DERBI NA POLJUDU

Osijek se vratio iz "minus dva", pa ipak kapitulirao

Nogometaši Osijeka svoju dvostruku jesensku derbi-trilogiju zaključili su porazom na Poljudu. Tako u susretima te vrste trenutačno imaju učinak od po dvije pobjede, remija i poraza. A nije moralo tako biti. Protiv Hajduka bili su prokleto blizu pozitivnog rezultata, ali su tog poslijepodneva previše toga poklonili Splićanima. Teško je na splitskom stadionu doći do dobrog rezultata ako Hajduku ničim izazvan daruješ dva pogotka.

Velik niz pobjeda koji Hajduk ima na domaćem terenu bio je na velikom iskušenju. Splitska momčad do susreta s Osijekom imala je 11 uzastopnih trijumfa kod kuće, činilo se pretkraj prvog dijela susreta da će ga lako produžiti, jer je u 41. minuti imala 2:0, a onda su se na Poljudu ukazali "kraljevi preokreta" u HNL-u. Osijek je opet uspio nadoknaditi dva pogotka zaostatka i već je u 53. minuti imao 2:2.

Kobni pokloni
I ne samo to, imali su Osječani suparnika na konopcima. U tim je trenutcima doista izgledalo da će se dogoditi potpuni preokret i do njega bi vrlo vjerojatno došlo da Osijek nije napravio treću katastrofalnu pogrešku pred svojim vratima u toj utakmici, koja je omogućila Hajduku postizanje trećeg, pobjedničkog pogotka. Pokušavao je Osijek do kraja još jednom izjednačiti, imao za to i prilike, ali sreća je ipak odlučila pomilovati Splićane. Bijelo-plavi imaju za čime žaliti u toj utakmici, ali, generalno, igrom i stavom nisu razočarali. Željeli su igrati, imali su razdoblja u kojima su dominirali, zabili su dva pogotka i u takvim okolnostima u nekom drugom danu vjerojatno bi s Poljuda najmanje odnijeli jedan bod. Ovaj put su im presudili nevjerojatni individualni propusti. Prvo Igora Silve kod drugog pogotka, kada je servirao loptu Eduoku do koje on ne bi mogao sam doći ni pod razno, te Šutala kod trećeg pogotka, kada je pod pritiskom loše ispucao loptu nakon što su bijelo-plavi nepotrebno sami sebe "zakuhali" dodavajući se u vlastitom kaznenom prostoru. Treba reći kako je i krajem prvog poluvremena Žaper na sličan način poklonio Jairu čistu priliku, iz koje je on pogodio vratnicu. I unatoč tim problemima Osijek ni jednom nije spustio glavu u toj utakmici, ali je ostao bez konačne nagrade.

- Došli smo se u Split nadigravati jer smo bili svjesni kako nam defenzivna orijentacija neće donijeti željeni rezultat. Odigrali smo solidnu utakmicu. Očekivao sam i veću našu dominaciju na sredini terena, a što rezultat nije bolji, krive su stvarno neuobičajene individualne pogreške koje su nam se dogodile kod drugog i trećeg pogotka. Hajduk i mi smjenjivali smo se u kontroli igre, susret je bio ravnopravan. Još jednom smo pokazali kako smo se u stanju vratiti u utakmicu i kada izgleda da smo u bezizlaznoj situaciji. Naša momčad ne pada pod utjecaj lošeg rezultata, što je dobro. Međutim, volio bih da konačno nas netko bude prisiljen loviti na rezultatskom planu - rekao je Ivica Kulešević, trener nogometaša Osijeka.

Dosad je Osijek uvijek bio prisiljen loviti rezultat zbog svojih neuvjerljivih igara u nekim dijelovima susreta. Ovaj put to nije bilo tako. Igrali su bijelo-plavi dobro, ali im se opet dogodilo zapadanje u rezultatski minus. Međutim, bila je to jedna od onih utakmica u kojima se vjera u rezultatski povratak bijelo-plavih temeljila na onome što prikazuju na terenu. No ovaj put im se, makar su to zaslužili, nije posrećilo. Bio je to još jedan klasični derbi, kakav su Osijek i Hajduk nerijetko znali odigrati. Pun pogodaka i uzbuđenja, a na kraju takve utakmice obično odluče neke nijanse, koje su ovaj put bile na strani Splićana.

Slijede utakmice istine
Trener Ivica Kulešević uoči derbija na Poljudu rekao je kako je to "utakmica istine" za njegovu momčad. Mislio je prije svega na način na koji će se predstaviti u njoj. I tome se nema što prigovoriti. Osijek je igrao hrabro, što na Poljudu često nije bio slučaj, a pogotke nije primio zbog otvorene igre, nego isključivo zbog velikih individualnih propusta. I zato bijelo-plavi ne trebaju spustiti glavu nakon te utakmice. Za njih prave "utakmice istine" slijede tek nakon prvenstvene stanke. Ostala su još četiri kola, u kojima će Osijek triput biti domaćin (Istra 1961, Lokomotiva i Slaven Belupo), a u goste će trenutačno posljednjeplasiranom Varaždinu. S igrom prikazanom na Poljudu postoje dobri razlozi za optimizam.

- Borba za Europu bit će vrlo zanimljiva i neizvjesna, pa stoga ne treba stalno gledati u tablicu. Ona će se mijenjati iz kola u kolo, a nama je najvažnije početi pobjeđivati u kontinuitetu. Nakon stanke čekaju nas četiri, uvjetno rečeno, lakše utakmice te četvrtfinale Kupa. U njima imamo priliku pokazati kako smo spremni ispuniti visoke ambicije koje imamo. Dobra je vijest što nam se vraćaju ozlijeđeni igrači i vjerujem kako u završnici jesenskog dijela sezone možemo biti još bolji - smatra Kulešević.

Na Poljudu je Merveil Ndockyt pokazao da zaslužuje mjesto u udarnoj postavi, Mirko Marić je zabio svoj deveti pogodak i osamostalio se na vrhu liste strijelaca HNL-a, vrlo dobru utakmicu odigrao je Mihael Žaper, a nakon više od dva mjeseca zaigrao je Petar Bočkaj i u tih 20-ak minuta provedenih na terenu pokazao zbog čega se nestrpljivo očekivao njegov povratak. Iako se poraze nikada ne treba slaviti, iz ovog koji je Osijek doživio u Splitu može se izvući dosta toga pozitivnog. Ono najvažnije vezano je uz stav s kojim su bijelo-plavi izišli na teren, pa su i splitski kolege novinari zaključili kako je Osijek bio doista jedna od rijetkih momčadi koja se na Poljud nije došla braniti.

To je sigurno dobar put, na kojem će biti poneko "proklizavanje", bit će tu i "školovanja", kakvo je u Splitu imao mladi Boško Šutalo, ali, generalno, Osijek je imao gard momčadi koja se bori za visoke pozicije. I to je najbolja vijest. S takvim razmišljanjem susreti s momčadima iz donjeg dijela tablice više neće biti problem. Bar ne bijelo-plavima...

Dalibor Keler
 
Rezultati by SofaScore
DVA DANA ODMORA
S obzirom na to da sada slijedi posljednja stanka u prvenstvu ove jeseni, zbog obveza hrvatske reprezentacije, koja će u subotu na Rujevici odigrati ključnu kvalifikacijsku utakmicu za plasman na Euro 2020., protiv Slovačke, trener Osijeka Ivica Kulešević napravio je nešto drukčiji raspored treninga. Igrači će dobiti dva dana odmora, a opet će na okupu biti u srijedu. Nakon stanke, ako bude sve po planu, Kulešević bi napokon na raspolaganju mogao imati sve svoje snage, jer se očekuje oporavak Laszla Kleinheislera i Vedrana Jugovića. Istina, za susret s Istrom 1961 neće kandidirati Antonio Mance, koji je u Splitu dobio treći žuti karton.
Ivica Kulešević

trener NK Osijek

- Vjerujem da možemo biti puno bolji. Na trenutke igramo jako dobro, a na trenutke pravimo početničke pogreške koje suparnik kažnjava. To svakako moramo popraviti u završnici jesenskog dijela sezone.
Možda ste propustili...

EUROPSKO BOKSAČKO PRVENSTVO

Slavonci će u Beogradu imati podršku

BAKLJA ZA OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU 2024.

Upaljen olimpijski plamen u drevnoj Olimpiji

Najčitanije iz rubrike