Sport
HRVATSKA REPREZENTACIJA NA RUJEVICI ZAVRŠAVA KVALIFIKACIJE ZA EURO

Zlatko Dalić: Ne smije nas
zavarati 4:0 iz Slovačke, ovo
će biti drugačija utakmica
Objavljeno 11. studenog, 2019.

Vezani članci

IZBORNIK SLOVAČKE OPTIMISTIČAN

Hapal: Vjerujem kako možemo iznenaditi

Hrvatska nogometna reprezentacija ove subote na riječkoj Rujevici protiv Slovačke igra posljednji kvalifikacijski susret u skupini E za odlazak na Euro 2020. godine. Nakon što su u Cardiffu propustili prvu priliku osigurati jedno od prva dva mjesta, svjetski doprvaci to moraju učiniti protiv reprezentacije koju su prije nešto više od dva mjeseca "pomeli" u Trnavi s 4:0. Za prolazak na Euro Vatrenima je dovoljan i remi, no već smo se u ovim kvalifikacijama previše puta opekli kada se kalkuliralo.

Svjestan je toga i izbornik Zlatko Dalić koji je jučer u Zagrebu održao presicu, naglašavajući kako u Rijeci ne treba očekivati reprizu Trnave.

- Čeka nas odlučujuća utakmica za Euro protiv suparnika koji s pozitivnim rezultatom iz Rijeke također ima svoju šansu. Pobijedili smo ih u Slovačkoj 4:0, no to nas ne smije zavarati, i o tome ne smijemo razmišljati. Ovo će biti nova, drugačija utakmica, u kojoj je nama dovoljan i bod. Rekli smo na početku kvalifikacija da će nam 15 bodova biti dovoljno, no ne smijemo igrati na taj bod, naš je stil i naša obveza igrati na pobjedu. Nema nikakvih kalkulacija - rekao je u uvodu Dalić, koji za odlučujući susret ima mnogo problema oko kadra. Zbog kartona ne može računati na standardni stoperski par Dejana Lovrena i Domagoja Vidu, otpao je zbog ozljede Andrej Kramarić, vrlo vjerojatno i Ivan Rakitić, a pod veliki znakom pitanja je i Matej Mitrović.

- Nedostaju nam standardni stoperi, ali tražimo rješenja. Kramarić će doći na okupljanje, no vjerojatno će se odmah vratiti u klub, jer nije u treningu već sedam dana i nema smisla nešto riskirati. Mitrović za vikend nije igrao i čekamo rezultat kontrole - bude li nešto upitno, također nećemo riskirati. Rakitić ima problema s tetivom, obavit će liječnički pregled i bude li problema, vratit će se u klub. Pozvali smo Roga koji igra dobro u Italiji, i Juranovića za slučaj da Mitrović neće moći nastupiti. Tada Jedvaj može igrati desnog stopera, a Bartolec i Juranović konkuriraju za desnog braniča. Raduje me što imamo tri treninga na kojima ćemo se pokušati što kvalitetnije spremiti. Ne idemo na bod, ne smijemo se zanositi rezultatom iz Slovačke, ovo je sasvim drugačija utakmica.

Upravo zbog izostanaka u posljednjoj liniji pod posebnom će pozornosti biti igrači koji će zaigrati u obrani.

- U sve nove braniče imam puno povjerenje, to je njihova šansa i neka ju ne ispuste, neka se dokažu u hrvatskoj reprezentaciji. Sve što naprave loše moja je odgovornost i trebaju igrati bez pritiska. Znam da je pritisak reprezentacije i važne utakmice, ali moram ih svega toga osloboditi.

Probleme Daliću čini i manja minutaža nekih igrača (Rebić, Perišić), no vjeruje kako se to neće osjetiti u ovoj presudnoj utakmici. G.R.
Respekt Slovacima
Dalić je istaknuo i najveće kvalitete slovačke reprezentacije.

- Najveća su opasnost tri vezna igrača, Lobotka, Hamšik i Kucka. Svi su u dobroj formi, vrlo opasni i čeka nas teška borba u sredini. Mladi napadač Boženik iz Žiline pun je motiva, dok stoperski par Škriniar i Vavro dolaze iz talijanske lige. Oni će tražiti dobar rezultat koji ih vodi na Europsko prvenstvo i zato neće biti nimalo lako. Tamo smo ih nadigrali agresivnom igrom i visokim presingom i nemamo potrebe nešto mijenjati, treba ih opet visoko napasti. Ne smijemo dopustiti da nam nova obrambena linija bude pod pritiskom, moramo se braniti napadom. Slovačka neće nužno srljati, u nekim kalkulacijama i njima odgovara bod, a otvaranje im možemo kazniti.
Zlatko Dalić

izbornik Hrvatske

- Očekujem dobar teren, unatoč najavljenoj kiši. Igrali smo već tamo s Engleskom i Jordanom. Mi jednostavno moramo dati svoj maksimum, imat ćemo sjajnu podršku i znamo što nam je činiti, kakav god nam teren bio.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike