Sport
ŠKUGOR VODI HRVATSKU

U obranu naslova nakon drame i u krnjem sastavu
Objavljeno 12. studenog, 2019.

Trebao je to biti miran odlazak hrvatskih tenisača na završni turnir Davis Cupa u Madrid, no posljednjih dana sve se pretvorilo u pravu dramu.

Prvo je Marin Čilić objavio kako ne putuje u Madrid zbog ozljede, a onda se oglasio i Hrvatski teniski savez s informacijom: Željko Krajan više nije izbornik hrvatske Davis Cup vrste! Navedeno je kako igrači nisu zadovoljni Krajanom, pa je Savez poslušao želje onih koji igraju te su se izbornik i Savez sporazumno rastali. Krajan je demantirao taj "sporazum", prozvao je HTS, odnosno način rada predsjednice Nikoline Babić i njezinih najbližih suradnika. Sukus svega je - Krajan je bivši, a reprezentaciju će u Madrid voditi Franko Škugor.

Jučer je HTS održao konferenciju za novinare, a predsjednica Babić ponovila je da je bilo problema na relaciji Krajan - igrači, zahvalila dosadašnjem izborniku i naglasila da do raskida suradnje nije došlo zbog novca, odnosno raspodjele financija, što mnogi spominju kao glavni motiv svega ovoga što se događa.

- Izbornik je izgubio kredibilitet među igračima i ovo je sporazumno s njim dogovoreno. Krajan je sam rekao da je sigurno bolje da ne ide u Madrid u ovoj atmosferi - rekla je predsjednica HTS-a Nikolina Babić. Iako Krajan tvrdi drugačije, predsjednica je ustrajna u svojoj priči.

- Ta promjena je šokantna, ali za krizne situacije takve odluke i moraju biti. Iza Madrida bit će neke nove odluke, bit će raspisan natječaj za izbornika. Krajan je napravio mnogo toga i zahvaljujem mu na tome, možda su mu od Lillea neki drugi prioriteti, a reprezentacija to ne može trpjeti. Svi moramo biti u funkciji naših tenisača - kazala je predsjednica.

I nije odgovorila na pitanje zašto HTS nije reagirao mnogo prije, ako problem već postoji od lani i osvajanja naslova pobjednika Davis Cupa u Lilleu. U ozbiljnim savezima koje vode ozbiljni ljudi izbornik se ne smjenjuje tri dana prije puta na važno natjecanje.

Odlučeno je da Hrvatsku na ovogodišnjem završnom turniru, koji se prvi put igra u ovakvom formatu, s klupe voditi Franko Škugor. Navodno se spominjalo i ime Ivana Dodiga i Vedrana Martića, ali izbor je pao na Škugora.

- Nisu ovo idealni uvjeti, ali igrači su, s obzirom na situaciju, odlučili da ja budem taj koji će voditi reprezentaciju.

Hrvatska danas u Madrid odlazi kao branitelj naslova, a status našeg prvog igrača ima Borna Ćorić.

- U priči oko izbornika ne bih išao u detalje, nikad to nisam radio niti ću raditi. Što god ja rekao, donijet ćete svoj zaključak. Bilo je što je bilo, imali smo nesuglasice kao tim, ne kao ja, i to je to - rekao je Borna Ćorić.

Osim Ćorića u Madridu će boje Hrvatske braniti Ivan Dodig, Nino Serdarušić, Borna Gojo i Nikola Mektić. Sastav koji teško može do velikih stvari.

U godinu dana mnogo se toga promijenilo, nakon lanjske lijepe priče u Lilleu naš tenis ovih dana proživljava dramu u kojoj su mnoga pitanja otvorena.
I. Liović
AUTOGOL HTS-a
Priča je zamršena, teško je odgonetnuti tko je kome radio iza leđa i podmetao nogu, tko je ispravan, a tko kriv, ali je činjenica da se izbornik ne smjenjuje tri dana prije odlaska na turnir na kojem braniš naslov pobjednika. I to izbornika koji je od 2012. do danas imao uspjeha s reprezentacijom. Lani je iz francuskog Lillea u Hrvatsku s igračima donio popularnu “salataru”, a prije tri godine vodio je momčad do finala u kojemu je Hrvatska poražena od Argentine. Ako problem postoji godinu dana pitanje je zašto je HTS tek sada reagirao i to baš uoči puta u Madrid. Doista je žalosno sve ovo što se događa, HTS je zabio još jedan autogol i zbog toga najvjerojatnije neće odgovarati. Posebna priča je Ivo Karlović, nakon otkaza Čilića odlučio je pomoći i samo tražio ono što mu pripada, postotak koji dijele igrači i stožer. Netko na to nije pristao i Ivo se zahvalio na pozivu, a objašnjenje Saveza je: “Ivo je prijavio Challenger u Houstonu i momčad se ne može osloniti na njega”.
Možda ste propustili...

HRGOVIĆ SE PRIPREMA ZA 1. LIPNJA

Meč će trajati nekoliko rundi

Najčitanije iz rubrike