Regija
OPĆINSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA

Babina Greda okreće se vikend-turizmu i tranzitnom turizmu
Objavljeno 12. studenog, 2019.
U selu trenutačno nema smještajnih kapaciteta, Općina će s 25.000 kuna poticati OPG-ove da urede sobe za goste
BABINA GREDA - Početkom lipnja ove godine rad je počela Turistička zajednica Babine Grede s ciljem promocije toga sela kao turističke destinacije, a plan je u suradnji s okolnim općinama cijeli taj kraj turistički što više otvoriti i dokazati da je Slavonija itekako poželjna za posjet, da se ondje ima što vidjeti, doživjeti i okusiti. Zajedničkim nastupom i umrežavanjem, uvjeren je načelnik Josip Krnić, na tom bi se području mogla razviti dobra i prepoznatljiva turistička priča.Jedna od zadaća TZ-a je i stavljanje u funkciju Interpretacijskog centra konjogojstva. Babina Greda je oduvijek bila poznata po uzgoju konja lipicanske pasmine, a tradiciju i ljubav prema tim plemenitim životinjama Općina je odlučila dići na višu razinu i pretvoriti ih u prepoznatljiv turistički proizvod. Posjetiteljima žele prezentirati bogatu tradiciju i život toga sela. U planu je i osnivanje muzeja, tu je i bogata gastroponuda, prije svega starinskih jela, a sve su to aduti za privlačenje turista, no svakako se, napominje direktorica TZ-a Matea Lukić, trebaju osmisliti i dodatni zanimljivi sadržaji.

Brojne manifestacije
U selu je tijekom godine puno događaja, nadaleko poznatih manifestacija tradicijske kulture, od Konja bijelaca, Dana kulina i sira, Bećarfesta do Stanarskih susreta... te projekata i planova vezanih uz turizam, kojemu se pridaje sve veće značenje.

- Turist bi trebao osjetiti i doživjeti Slavoniju kakva je nekada bila, uživati u gastronomskoj ponudi, uz gostoljubive domaćine koji će im prikazati tradicionalni način života i posebnosti ovog kraja, a Babina Greda oduvijek je bila poznata i po šokačkim stanovima. Trebamo se orijentirati na izletnički vikend-turizam i tranzitni turizam – ističe Lukić.

Najveći je problem nedostatak smještajnih kapaciteta pa se posjetiteljima u Babinoj Gredi trenutačno mogu ponuditi jednodnevni izleti. Svjesni toga da bez kvalitetne turističke infrasturkture, prije svega smještajnih kapaciteta, nema ni ozbiljne turističke priče, organiziran je sastanak sa zaninteresiranim mještanima o pokretanju turističkih djelatnosti. Predstavljene su mogućnosti i fondovi koje mogu koristiti budući pružatelji usluga u turizmu. Glavni je cilj fokusirati se na primarne odrednice toga područja i bazirati se na turizmu ruralnog prostora, gdje posjetitelji mogu doživjeti nešto jedinstveno i autentično, a područje Babine Grede bogato je očuvanom prirodom, što je velika prednost.

Privatni investitori
Općina će poticati i OPG-ove da urede sobe za prihvat gostiju, koje moraju biti registrirane, iznosom od oko 25 tisuća kuna po smještajnoj jedinici. Određeni broj ležajeva, doznajemo od Krnića, bit će osiguran i u sklopu uređenja Mihićevih dvora u centru Babine Grede. Riječ je o privatnom projektu rekonstrukcije starog skladišta za mlin, gdje će investitor urediti devet soba, kušaonicu sira, vina, rakija, restoran, dvoranu i druge sadržaje, a svoj interes prepoznala je i tvrtka ROX, koja će u Babinoj Gredi graditi apartmane i bungalove.

- Babina Greda može biti jedan od primjera da nije uvijek važno more, jer i kontinent ima što ponuditi. Takav oblik turizma doživljava ekspanziju u Europi u posljednjih dvadeset godina zahvaljujući mjerama EU-a namijenjenima oživljavanju ruralnih područja. Putovanja su motivirana boravkom u ruralnom području, a njegove najvažnije karakteristike su mirna sredina, očuvani okoliš, komunikacija s domaćinom, autohtona kuhinja te upoznavanje smirenijeg načina života, a Babina Greda sve to ima - zaključuje Lukić.

Potrebno je, kaže, promovirati turističke manifestacije i privući što više posjetitelja tijekom godine koji će u komunikaciji s ključnim gospodarskim dionicima tog područja steći uvid u mogućnosti destinacije.

Marija Lešić Omerović
TURISTIČKI OTVORITI NASELJE KLADAVAC
Planira se urediti vrijedan prirodni resurs u naselju Kladavac, koje se prostire uz šumu, u svrhu kreiranja infrastrukture za izletište i aktivni odmor u prirodi. “U planu je postavljanje platoa za roštilj, klupa i stolova, sadržaja za djecu te uređenje sportsko-rekreativne infrastrukture za sve stanovnike i posjetitelje koja se može kontinuirano obogaćivati i nadograđivati. Namjera je i uređenje off road i triatlon staze od Kladavca do Babine Grede za rekreativce i za trening u prirodi. Bit će postavljena i turistička signalizacija i interaktivne informativne ploče”, ističe direktorica TZ-a Lukić.
POTICAJ LJUDIMA
Općina će snažno poticati ljude da se otvore i naslone na velike industrije koje će se kumulirati na tom području. “Cilj nam je u OPG-ovima osigurati 50 smještajnih jedinica. Trebamo iskoristiti svoj položaj, od izlaza s autoceste tri su minute do smještaja”, kaže Krnić.
Možda ste propustili...

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike