Regija
PROSLAVA

Slatinska srednja Ekonomska škola proslavila veliki jubilej - šezdeset godina postojanja
Objavljeno 11. studenog, 2019.
SLATINA - Dana 5. rujna 1959. počela je s radom Ekonomska škola na temelju rješenja o osnivanju škole, koje je donio Narodni odbor općine Podravska Slatina 25. kolovoza te godine. U pet prvih razrednih odjela upisano je 205 učenika. U vrijeme donošenja odluke o osnivanju škole bilo je predviđeno da to bude jedina ekonomska škola na području virovitičkoga i našičkog kotara.

Velika obljetnica obilježena je u Srednjoj školi Marka Marulića, u kojoj ekonomija, trgovina i poslovna administracija danas čini jedno od pet područja rada. Profesore te sadašnje i bivše učenike škole pozdravio je ravnatelj Ivan Roštaš, a prezentaciju o povijesti škole održao je Željko Milnović, voditelj Stručnog vijeća nastavnika ekonomske skupine predmeta.

On je pojasnio da se tijekom formiranja ekonomske škole pojavila težnja da se i u Virovitici osnuje posebna ekonomska škola kako đaci ne bi morali putovati iz Virovitice u Slatinu. Tako je iste godine utemeljena i Ekonomska škola u Virovitici, pa dio učenika upisanih u Slatini prelazi u Viroviticu. Nakon tih prelazaka, u Slatini ostaju tri razredna odjela sa 108 polaznika, 44 učenika i 64 učenice.

Dana 1. studenoga 1970. samostalne škole u Slatini - Gimnazija, Ekonomska i Škola učenika u privredi ujedinjuju se u Srednjoškolski centar koji dobiva naziv Edvarda Kardelja, a 28. travnja 1993. osniva se Srednja škola Marka Marulića. Polivalentna škola s brojnim trogodišnjim i četverogodišnjim odgojno-obrazovnim programima i s više od tisuću učenika djeluje do kraja 2008. godine, kada Skupština Virovitičko-podravske županije donosi odluku o podjeli škole na dvije posebne ustanove. Današnja srednja škola Marka Marulića, koja djeluje od 1. siječnja 2009., zadržala je naziv i izvođenje nastavnog programa opće gimnazije i četverogodišnjih programa za stjecanje srednje spreme za zanimanje ekonomist, elektrotehničar opći, poljoprivredni tehničar opći i agroturistički tehničar. Svake godine upisuje se po jedan prvi razred, a ove godine upisano je 20 učenika 60. generacije.

Nakon uvodnog dijela učenici, profesori i gosti razgledali su izložbu koju su pripremili profesori ekonomske skupine predmeta Željko Milnović, Marina Grgić i Ivana Švamberger sa svojim učenicima. Izloženo je prvo zvono škole, prvi pisaći strojevi koje su 1960. godine ekonomskoj školi nabavila slatinska poduzeća, stare knjige, udžbenici i časopisi, maturalne i druge fotografije.

P.Žarković
Ovo je škola u kojoj ekonomija, trgovina i poslovna administracija danas čini jedno od pet područja rada
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana