Regija
KULTURA MAĐARSKE ZAJEDNICE U BARANJI VAŽNA ZA BAŠTINU RH

Ministrica kulture posjetila Medijski centar u Bilju te reformatsku crkvu u Vardarcu
Objavljeno 12. studenog, 2019.
BILJE/VARDARAC - Na poziv saborskog zastupnika mađarske manjine u Hrvatskom saboru – Roberta Jankovicsa ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, u pratnji Ivane Sudić, pročelnice Konzervatorskog odjela u Osijeku, posjetila je Baranju. Cilj posjeta bio je razgovor oko projekta nastavka financiranja rada uredništava medija na mađarskom jeziku u Republici Hrvatskoj te posjet reformatskoj ckrvi u Vardarcu, čiju obnovu drugu godinu zaredom financira Ministarstvo kulture.

- Vlada Andreja Plenkovića tijekom ovog mandata pokazala je izuzetno razumijevanje za potrebe mađarske zajednice u Hrvatskoj, dio kojeg je išao i ide preko Ministarstva kulture. S ministricom Obuljen Koržinek i njezinim suradnicima ima izvrstan radni odnos, rezultati kojeg su vidljivi u svim segmentima koji su potrebni mađarskoj zajednici, a koje pokriva Ministarstvo kulture. Možda i najbolji primjer toga je upravo obnova reofrmatske crkve u Vardarcu, gdje smo lani, nakon 61 godine, vratili toranj u izvornom obliku, ove godine obnavljamo dvorišnu ogradu i izrađujemo projekt cjelokupne obnove pročelja, a nagodinu ćemo, ako prođemo na natječaju, obnoviti i kompletno pročelje crkve. Osim toga, Ministarstvo kulture osiguralo je i dodatna sredstva za rad uredništva na mađarskom jeziku u Medijskom centru u Bilju, što će zasigurno omogućiti još bolji i kvalitetniji rad. Sretni smo što ćemo, nastavi li se ovakav trend, uskoro sustići sve ono što hrvatska manjina ima u Mađarskoj - rekao je zastupnik mađarske manjine u Hrvatskom saboru i predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske, Robert Jankovics.

Ministrica Obuljen Koržinek prvi put tijekom svog mandata posjećuje Baranju, ali je Ministarstvo kulture itekako podupiralo programe vezane uz Baranju.

- Sretna sam što konstantno imamo odlične prijave iz Baranje na naše natječaje. Lako je onda takve projekte i financirati. Posebno mi je zadovoljstvo na terenu vidjeti kako sav naš posao i trud ima rezultata, kao što smo to vidjeli u Belom Manastiru, Vardarcu i Bilju. Kultura mađarske zajednice u Baranji važan je segment ukupne kulturne baštine Republike Hrvatske i ministarstvo kulture svakako će nastaviti podupirati sve dobre projekte koje nam Baranjci prijave - rekla je ministrica Obuljen Koržinek. J.N.
Ministarstvo osiguralo dodatna sredstva za rad uredništva na mađarskom jeziku u Medijskom centru u Bilju
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

AURIC TIMBER PROIZVODI SUHU GRAĐU

Prirodno prosušena
daska traje stoljećima

2

GRAD OSIGURAO DODATNIH 1.130.000 KUNA

Za borinački nadvožnjak
gotovo 50 milijuna kuna

3

NATJECANJE U KVALITETI VOĆNIH RAKIJA

Zlatnu šljivovicu ispekao Darko Cerovski