Osijek
POČELI 3. OSJEČKI DANI BIOETIKE

Trenutno najvažnija disciplina filozofije sporta bavi se bioetikom
Objavljeno 12. studenog, 2019.

Jučer su na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti počeli 3. Osječki dani bioetike, u organizaciji Centra za integrativnu bioetiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjela za kineziologiju Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti i Hrvatske jedinice UNESCO-ove katedre za bioetiku (Sveučilište u Haifi) sa sjedištem na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti.

Središnje mjesto ovogodišnjih Osječkih dana bioetike zauzima međunarodna konferencija “Bioetika i sport”, u okviru koje je kao govornik sudjelovao i Jim Parry, jedan od najvećih svjetskih stručnjaka iz područja filozofije i etike sporta. Uz njega, plenarni izlagači bit će Evangelos Protopapadakis iz Atene i Matija Mato Škerbić iz Zagreba, prvi doktor filozofije sporta na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koji nam je objasnio što je to bioetika sporta.

”To je grana filozofije sporta koja se bavi bioetičkim pitanjima u sportu i zbog toga je trenutno najvažnija disciplina koja postoji, jer ne samo što teorijski razmatra određene probleme i bavi se njima nego i ima konkretan učinak u svijetu sporta. Bioetička pitanja su pitanja, prije svega, dopinga, zdravlja, roda i spola (gender issues) ili pitanja poput poznatog slučaja Kaster Semenje, južnoafričke atletičarke, svjetske i olimpijske pobjednice na 800 metara, oko čijeg se spola vode polemike. To su problemi koji se razmatraju u filozofiji sporta i u interdisciplinarnom istraživanju, gdje s jedne strane imate medicinu, biologiju i kemiju, a s druge filozofiju i etiku, pokušavaju riješiti. Taj spektar je vrlo širok i mi ga gledamo kao pitanje života, pa onda tu ulazi i pitanje prehrane i vitamina s jedne strane, a s druge pitanje prirode i okoliša, koliko se proizvodi smeća, što se čini okolišu kada se organiziraju Olimpijske igre i svjetska prvenstva itd.”, rekao nam je dr. Škerbić.

Ivan Alilović
SLUČAJ ATLETIČARA MARKUSA REHMA
Još jedan zanimljiv slučaj koji je također izazvao pozornost bioetike slučaj je Markusa Rehma, skakača u dalj koji ima amputiranu nogu i koristi se protezomu blade, s pomoću koje skače i postavlja najbolje rezultate na svijetu u posljednjih nekoliko godina. Prijavio se da sudjeluje na redovitim Olimpijskim igrama te svjetskim i europskim prvenstvima, pa se sada postavlja pitanje - dopustiti mu to ili ne. Pritom se razvila cijela debata i niz radova o tome kako procijeniti ima li on nepravednu prednost.
Možda ste propustili...

PROJEKT OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE ZA SREDNJOŠKOLCE

Prijavite se za “Učeničko poduzetništvo”

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana