Mozaik
REVIJA ŠOKAČKIH NARODNIH NOŠNJI 40 PLUS

Pobijedila Evica Bartulov
Objavljeno 12. studenog, 2019.
Nada Đurin i Zoran Mikuša iz Draža bili su najbolje predstavljen par na reviji

Evica Bartulov iz sela Plavna (Bačka, Vojvodina) najbolje je predstavljena snaša, a Nada Đurin i Zoran Mikuša iz Draža najbolje su predstavljen par - epilog je treće održane Revije šokačkih narodnih nošnji za drugu i treću životnu dob "40 plus" u Domu kulture u Nuštru.

U kategoriji snaša natjecale su se: Ljuba Živković (Kostrč, Bosanska Posavina), Mirjana Oprčkal (Velika Kopanica), Anka Razumović (Vetovo), Caterina Novoselić (Habjanovci), Nives Šestić (Novaki), Evica Bartulov (Plavna, Bačka - Vojvodina). Najbolje predstavljena snaša je Evica Bartulov, drugo mjesto osvojila je Ljuba Živković, treće mjesto osvojila je Caterina Novoselić, a pohvale su dobile: Mirjana Oprčkal, Anka Razumović i Nives
Šestić. Evica Bartulov iz sela Plavna /Bačka - Vojvodina imala je kosu upletenu u dvije kike i bila je uvrnita u konđu. Na konđu ide kapica, na nju marama šamija, a na maramu zlatni vinac. Košulja je bila dereklija, široki rulkava s rasplitom, na krajevima rukava su ekle, ručno rađene, kod njih se zovu taclije. Suknja je bila sašivena od dvobojne svile u šest pola. Nosila je kecelju od dvobojne svile od dvi pole, na krajevima ukrašena srmom. Osima toga imala je pojas crni plišani sa zlatovezom, s motivom cvita, a napred je vezan pantljikama. Imala je tri podsuknje, i to prva, najdonja, koja je od šifona uštirkana i kod njih se naziva fodroška. Druga i treća su čistog tkanja, na krajevima dole sa širokim eklama, koje su uštirkane, upeglane i ukalupite. Na nogama je imala čarape, štrinfle tanke i boje noge, nosila je papučice ručno rađene od kože i platna s vezenim motivima na njima. Kad govorimo o nakitu, imala je bisere, srebrne škude i srebrne petokrune. Kao dodatak odjeći na košulji svilena mala marama rojtana, a na bebi je velika tkana marama rojtara, jastuk je perjani s bilom navlakom. Nosila je lutku kao imitaciju bebe na kršenju, jer je ona krštena kuma i nosi dijete na krštenje u crkvu.

U kategoriji parova natjecali su se: Jasminka Mihalj i Zvonko Mihalj iz Velike Kopanice, Ivanka Ognjanović i Nada Bukovac iz Županje te Nada Đurin i Zoran Mikuša iz Draža. Prvo mjesto osvojio je par Nada Đurin i Zoran Mikuša, drugo mjesto osvojio je par Jasminka Mihalj i Zvonko Mihalj, a treće su mjesto osvojile Ivanka Ognjanović i Nada Bukovac. Zoran Mikuš nosio je šešir, košulja je bila od rubina, gaće, haljetak s rukavima upleti, a na predstavljanje je nosio konjaricu, bacanj, sol i rakiju, a Nada Đurin na glavi je nosila kapičicu, maramku, košulja je bila rubina, pregaču, podsuknja su bila krilca. Od nakita je nosila trnjavi obočić, a na predstavljanju je nosila bućor robe, sapun, prašak i korice. Išli su na Dunav prat i bacnjarit.

Nastupili su: ŽVA Zwizde Zagreb, MVS ‘’Bećarine’’ iz Đakova, ŽPS ‘’Grofice’’ Nuštar, KUD ‘’Slavko Mađer’’ iz Cerića, TS ‘’Čokanj’’ iz Našica. Organizator manifestacije bilo je Hrvatsko seljačko kulturno prosvjetno društvo ‘’Seljačka sloga’’ Nuštar, pod pokroviteljstvom Općine Nuštar, Vukovarsko-srijemske županije te Ministarstva
kulture RH.

Mario Kokaj
Možda ste propustili...

DARUVARSKI BEND NASTUPA NA ZAGREBAČKOM FESTIVALU

COTA G4 predstavila spot za novu pjesmu “Daj mi znak”

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike