Kultura
14. STUDENOG U KONCERTNOJ DVORANI VATROSLAVA LISINSKOG

Virtuoz Aleksej Volodin u Majstorskom ciklusu
Objavljeno 12. studenog, 2019.
Koncert Simfonijskog orkestra HRT-a iz Majstorskog ciklusa održat će se 14. studenog u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Po prvi puta u Majstorski ciklus stiže ruski pijanist Aleksej Volodin, veliki virtuoz koji niže nastupe uz vrhunske svjetske orkestre, a uz Simfonijski orkestar HRT-a i maestra Pascala Rophèa predstavit će se Rahmanjinovom Rapsodijom na Paganinijevu temu, koja uključuje 24 varijacije na temu posljednjega i najslavnijeg Capriccia za solo violinu Nicolòa Paganinija.


„Veličanstveni umjetnik koji razotkriva slojeve značenja i izražajnosti u svemu što svira”, zapisao je nedavno kritičar portala Classical Source o Alekseju Volodinu. Samo u protekloj sezoni Volodin je nastupio uz simfonijske orkestre BBC-a i Bournemoutha, Orkestar Gulbenkian i Filharmoniju St. Peterburga.


Večer u dvorani Lisinski zaokružit će Petruška Igora Stravinskog i Slavonska igra Zorana Ščekića. Uvodna Slavonska igra Zorana Šćekića pokazat će nam kako autor spaja jazz, tradicijsku i klasičnu glazbu. "Kompozicija Slavonska igra br. 2 je sastavni dio cjelovečernjeg etno-jazz baleta te kao takva predstavlja sintezu jazza, tradicijske i klasične glazbe u kojoj sva tri navedena elementa ne predstavljaju nužno stilski pravac nego alat pomoću kojeg je modificiran, kombiniran i komponiran


osnovni građevni materijal kompozicije koji čini kolo s područja Slavonije, Jabučice." (Z. Šćekić)


Balet Petruška Igora Stravinskog priča je o ruskoj tradicionalnoj lutki tužna lica, smještena na pokladni sajam, među užurbanu gomilu, vrtuljke i mehaničke orguljice. Nakon praizvedbe u Parizu 1911., postao je najpopularnija baletna produkcija slavnog ansambla Ruskih baleta. Glazba je prilično udaljena od većine baletnih partitura s kraja 19. stoljeća, pri čemu se skladatelj uvelike obraćao folklornoj tradiciji. Izvedbu predvodi cijenjeni francuski maestro Pascal Rophé, trenutačni šef-dirigent Nacionalnog orkestra Regije Loire. N.Vek.
Možda ste propustili...

ÇILER İLHAN TURSKA DOBITNICA NAGRADE EU-A, U ZAGREBU

Tursku vidim kao golemu vatrenu kuglu koja ubrzava i nemoguće ju je zaustaviti

NA 66. SPLITSKOM LJETU 4. KOLOVOZA

Pijanistički recital Marijana Đuzela

DLJI: “MARTA I SEDAM STRAHOVA”

O mentalnom zdravlju mladih i odrastanju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOKUMENTARNI FILMOVI

21. Mediteran film festival - online

2

JEDINSTVENI FESTIVAL OD 10. DO 20. KOLOVOZA

U Zagrebu 350 umjetničkih zastavica

3

U SKLOPU BALETNIH VEČERI NA SUSTIPANU

“Felliniana” iz magičnog svijeta slavnog redatelja