Kultura
HRVATSKI UMJETNICI U BUENOS AIRESU

"Yira, Yira" premijerno u Argentini
Objavljeno 12. studenog, 2019.
Održavanje međunarodno nagrađivanog i prepoznatog festivala Perforacija u Buenos Airesu drugu se godinu zaredom nastavlja na dugogodišnje iskustvo izvoza festivalskog koncepta. Udruga Domino svoje je festivale realizirala u Francuskoj i Grčkoj te gotovo deset godina u New Yorku u SAD-u i postigla znatnu vidljivost u velikim međunarodnim medijima.


Festival u Buenos Airesu otvoren je u Teatru El Extranjero argentinskom premijerom predstave Yira, Yira Brune Isakovića i Nataše Rajković, nastale u suradnji s argentinskim seksualnim radnicama i radnicima. Riječ je o intimnoj i snažnoj predstavi koja se bavi osjetljivim pitanjima za društvo, politikom, klasnim pitanjima, radničkim pravima, ali i svakodnevicom s kojom se svatko može poistovjetiti. Nakon završetka festivala predstava kreće na gostovanje u Sao Paulo u Brazilu, a hrvatska premijera planirana je za svibanj 2020. u okviru programa EPK Rijeka 2020.


Na Perforacijama u Buenos Airesu nastupit će i Maja Rivić i Silvija Dogan s predstavom Valna blizina, kojom autorice istražuju kapacitete intimnosti odnosa, potencijal povjerenja i razumijevanja glasom i tijelom, a koja je nastala u produkciji udruge Domino te bila premijerno odigrana na festivalu Sounded Bodies u Zagrebu u listopadu. Roberta Milevoj nastupit će s predstavom Opet Roberta, kojom propituje mogućnosti preoblikovanja emotivnog doživljaja prirodnog ambijenta u umjetnom prostoru izvedbe. Uz navedene, nastupit će i međunarodno najprepoznatljiviji domaći suvremeni performer Siniša Labrović s dva dugotrajna performansa na javnom prostoru, u središtu Buenos Airesa. Petar Milat i Nataša Rajković održat će predavanja za studente Sveučilišta San Martin, a s gostujućim će se umjetnicima održavati razgovori nakon izvedbi s argentinskom publikom. Festival je već izazvao velik interes medija, program i njegovo održavanje prenijela je argentinska novinska agencija, mnogi tiskani i online mediji te nekoliko televizijskih programa.

Umjetnički direktor i pokretač Perforacija, Zvonimir Dobrović, za argentinske je medije izjavio da će se uspješna suradnja s argentinskim kulturnim pejzažom nastaviti i sljedeće godine sa spomenutim Sveučilištem San Martin te kazalištima u Buenos Airesu, koja su pokazala veliku otvorenost za ovom vrstom upoznavanja Hrvatske i njezinih umjetnika. N.Vek.
Možda ste propustili...

MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

Vodstvo kroz izložbu Angelus!

LJETO JE ZA PLESAČE IDEALNO GODIŠNJE DOBA

Djeca oduševljeno jedva dočekala ponovno zaplesati

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

Vodstvo kroz izložbu Angelus!

2

BOGATA ZAVIČAJNA ZBIRKA

Cibaliana sadrži sve što je važno o Vinkovcima

3

LJETO JE ZA PLESAČE IDEALNO GODIŠNJE DOBA

Djeca oduševljeno jedva dočekala ponovno zaplesati