Kultura
ŠOKAČKA RIČ 17

Mlade treba podučiti šokačkom govoru da ne izumre
Objavljeno 12. studenog, 2019.
Nakon promocije zbornika Slavonski dijalekt, slijedio je znanstveni skup Slavonski dijalekt
VINKOVCI - Pozdravnim govorom Andrije Matića, predsjednika ZAKUD-a Vukovarsko-srijemske županije, započela je u Vinkovcima znanstvena i kulturna manifestacija Šokačka rič 17, koju organizira Zajednica amaterskih kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije. Nakon predstavljanja zbornika radova znanstvenoga skupa Slavonski dijalekt 2018., čija je recenzentica Ljiljana Kolenić, a urednica i priređivačica dr. sc. Anica Bilić, uslijedio je znanstveni skup Slavonski dijalekt, koji je vodila Anica Bilić, a tijekom kojega su predstavljeni znanstveni radovi Ljiljane Kolenić, Hrvoja Mesića, Josipa Užarevića, Nine Mance, Filipa Galovića, Ivane Čatić, Marije Znika, Darije Kuharić, Valentine Majdenić, Emine Berbić Kolar, Anice Bilić, Marije Prakatur i Marice Liović.
Predstavljen je i zbornik radova s Međunarodnoga okrugloga stola pod nazivom O Šokcima je rič (2016. – 2018.) Udruženje građana Urbani Šokci, Sombor, čija je urednica Marija Šeremešić, predsjednica Udruge građana "Urbani šokci" Sombor, a recenzentica je dr. sc. Anica Bilić, znanstvena savjetnica i upraviteljica Centra za znanstveni rad u Vinkovcima.


- Objavljivanjem ovoga zbornika širimo našu kulturu i saznanja o šokcima Bačke koji žive na ovim prostorima. Za mene, koja se dugo godina bavim istraživanjem, velika je radost što smo uspjeli okupiti tri mlade znanstvenice koje će nastaviti i dalje raditi. Hoće ljudi, samo treba prilika i novca, a Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske nas podržava, kao i Grad Sombor sa svojim institucijama te mnogi i drugi. Cilj je okupiti što više mladih, vratiti ih svom izvoru i održati šokački dijalekt u Somboru - rekla je Šeremešić.


U okviru Šokačke male scene, pod vodstvom Marka Sabljakovića, ulomkom iz predstave Blatne duše, prema motivima djela Ivana Kozarca, predstavili su se članovi Kazališta "Mika Živković" Retkovci. Ulogu Đuke Begovića tumačio je Zdravko Šinjori, a birtašica Julka bila je Slavica Varga. Ulomke iz pripovijetke Ruža Golubićka Joze Ivakića interpretirala je, prema samostalnom uratku, glumica Vesna Šinjori.

- Nama je cilj podučiti najmlađe da govore šokačkim govorom, odnosno slavonskim dijalektom, i tako produžiti opstanak ovih govora koji rapidno odumiru s generacijom treće životne dobi - rekla je dr. sc. Anica Bilić. M. Kokaj
Novost: Šokačka mala scena
- Novost ovogodišnje Šokačke riči predstavljanje je Šokačke male scene koja je nastala prema ideji dr. sc.Anice Bilić, a na kojoj se predstavilo kazalište iz Retkovaca. Naziv je dobila jer je riječ o odraslim glumcima amaterima vinkovačkog područja, koji nisu više mali Štokavčići - pojasnio je Marko Sabljaković, umjetnički ravnatelj.

U programu Štokavčići, koji je vodila Ksenija Petričić, nastupali su učenici Osnovne škole fra Bernandina Tome Leakovića iz Bošnjaka, Zvonimir Grgas, Luka Grgas, Karla Raguž i Tena Šokčević iz Prkovaca, Gagulančići Osnovne škole ‘‘Vladimir Nazor‘‘ Komletinci, Srednja strukovna škola Vinkovci te KUD ‘‘Ivan Goran Kovačić‘‘ Ivankovo.
Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike