Svijet
PUTOVANJE PREKO GRANICA SAMO S OSOBNOM ISKAZNICOM

Srbija, Makedonija i Albanija usuglasile "mali Schengen"
Objavljeno 11. studenog, 2019.

Građani Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije putovat će preko granica tih triju zemalja samo s osobnom iskaznicom, dogovoreno je na dvodnevnom samitu čelnika triju zapadnobalkanskih država u nedjelju u makedonskom Ohridu, a inicijativa čiji je cilj sloboda kretanja roba, ljudi i kapitala nazvana je "mali Schengen". Čelnici zemalja zapadnog Balkana raspravljali su u nedjelju o konkretnim koracima poticanja zajedničkog projekta regionalnog tržišta, nedugo nakon što je Europska unija odbila otvoriti pregovore o pristupanju EU-u sa Skopjem i s Tiranom.


Za uspostavu "malog Schengena" nužno je donijeti niz mjera, propisa i zakona kako bi se ostvarile ideje koje su u Ohridu predstavili srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, makedonski premijer Zoran Zaev i albanski šef vlade Edi Rama.


Zaev je novinarima objasnio kako akcijski plan predviđa cjelodnevni rad granica i kretanje samo s osobnom iskaznicom između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, omogućavanje uvjeta poput brzih voznih trakova za kamione na graničnim prijelazima, te mjere za uzajamno priznavanje svih dokumenata za hranu i veterinu, u cilju mobilnosti robe, ljudi, kapitala usluga, te svega što "znače četiri temeljne europske slobode." On je rekao da je razrađen "konkretan plan" kako da se uzajamno priznaju diplome između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, tako da "domaći i inozemni ulagači imaju kompletnu sliku" o kadrovskoj strukturi u regiji. "To će otvoriti nove perspektive i novo poglavlje za regiju. Mislim da će svi prigrliti ovu inicijativu jer nas upravo ona čini većim faktorom pred europskim zemljama", ocijenio je Zaev.


Vučić je novinarima rekao da u tim dogovorima i inicijativi nema pandana nekadašnjoj Jugoslaviji te da će se "za manje od dvije godine vidjeti znatan postotak rasta investicija u sve tri zemlje", jer će "zajednički kreirati novi ambijent." Vučić očekuje da će već do kraja ove godine građanima Srbije i Albanije biti omogućeno putovanje u oba smjera samo uz osobnu iskaznicu.
Rama je sugerirao kako bi u "mali Schengen" "trebalo uključiti i Kosovo, na ravnopravan način i na legalnim osnovama." On očekuje da Kosovo na sljedećem sastanku u Draču bude predstavljeno kao i ostale države regije. H
Zoran Zaev

makedonski premijer

To će otvoriti nove perspektive i novo poglavlje za regiju. Mislim da će svi prigrliti ovu inicijativu jer upravo nas ona čini većim faktorom pred europskim zemljama.
Možda ste propustili...

PROŠIRENJE EU-A I “PUNA IZVEDBA” SCHENGENA

Slovenija poziva susjede na ukidanje kontrola na granici

KOSOVSKI DUŽNOSNIK OPTUŽUJE VLASTI U BEOGRADU

Srbija blokirala autobuse s Kosova na granici s Hrvatskom

Najčitanije iz rubrike