Regija
VELIKI PROJEKTI VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Iz EU-a tri milijarde kuna, fokus na poljoprivredu i drvnu industriju
Objavljeno 11. studenog, 2019.
Velika pomoć bio projekt za Slavoniju, Baranju i Srijem kroz - osigurano 18,75 milijardi kuna

Prema posljednjim ažuriranim podacima ukupan iznos ugovorenih nepovratnih sredstava u Vukovarsko-srijemskoj županiji od listopada 2016. do rujna 2019. godine iznosi 2.828.662.444,92 kune.


Gleda li se odnos ugovorenih EU sredstava po stanovniku u 2017. i 2018. godini, Županija je s 14.884 kuna po stanovniku na visokom trećem mjestu u odnosu prema ostalim županijama. Poljoprivreda i drvna industrija na vrhu su prioriteta ulaganja, pa je tako ove godine započela realizacija Agrotehnološkog i Drvno-tehnološkog centra.

Većinom iz EU fondova

Među velikim infrastrukturnim projektima koji su ugovoreni i u određenom su stupnju realizacije, većinom sufinancirani EU novcem, u Županiji izdvajaju nadogradnju i elektrifikaciju željezničke pruge Vinkovci – Vukovar, gradnju poduzetničkog inkubatora u Vinkovcima, poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna, gradnju i opremanje Bioekološko-edukacijskog centra Virovi u Otoku, gradnju Agrotehnološkog centra u Cerni te Drvno-tehnološkog centra u Gradištu, kao i energetsku obnovu šest škola, brojnih vrtića i zdravstveno-socijalnih ustanova. Grade se reciklažna dvorišta po gradovima i općinama te se provode projekti Zaželi - zapošljavanje žena u nepovoljnom položaju.


Kako su glavne gospodarske grane poljoprivreda i drvni sektor, tako se i projekti iz tog područja nalaze visoko na listi prioriteta, odnosno strateških projekata. Ove su godine ugovoreni i započeta je gradnja Agrotehnološkog i Drvno-tehnološkog centra.


Agrotehnološki centar za skladištenje i doradu povrtlarskih i voćarskih kultura (ATC) – odnosi se na izgradnju infrastrukturnog objekta koji će proizvođačima s područja VSŽ-a omogućiti bolje uvjete poslovanja, odnosno povećati kapacitete prehrambene industrije te služiti za obavljanje savjetovanja i edukacija, istraživanja i razvoj novih proizvodnih tehnologija. Vrijednost projekta je 30 milijuna kuna i financira se sa 100 posto nepovratnih sredstava iz Ministarstva poljoprivrede.


Drvno-tehnološki centar (DTC) odnosi se na izgradnju infrastrukturnog objekta mješovite namjene: znanstveno-istraživačka, proizvodna i skladišna, te će se centar opremiti novom opremom namijenjenom drvoprerađivačima s područja županije. Svrha gradnje je privlačenje investicija i stvaranje mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta u malim i srednjim poduzećima drvnog sektora. Vrijednost projekta je 25 milijuna kuna i projekt se također financira sa 100 posto nepovratnih sredstava Ministarstva poljoprivrede.


Velika se pozornost poklanja projektima navodnjavanja.


- Dva sustava vrijedna 71 milijun kuna su u izgradnji - Sopot-Vinkovci i Blato-Cerna, a za dva sustava Erevenica i Lipovac – dobili smo odluke o financiranju te su u postupcima pripreme javne nabave za izvođača radova. Ukupne su vrijednosti 134 milijuna kuna, a pokrivaju područje od 1500 hektara. Dva sustava navodnjavanja (Tovarnik i Grabovo) u fazi su pripreme dokumentacije čije se financiranje i gradnja očekuje u novoj financijskoj perspektivi – kažu u Županiji.
Nove tehnologije

S obzirom na sve veću povezanost strateških grana s novim tehnologijama, u Županiji izdvajaju projekt Centar za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi koji je vrijedan gotovo 30 milijuna kuna te je prijavljen na poziv “Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja”. Nositelj projekta je Poljoprivredna škola Vinkovci, a partner Srednja škola Ilok te će se u okviru projekta obje škole opremiti suvremenom opremom i obnoviti prostori koji su u lošem stanju.


Velika pomoć za Županiju bio je Vladin projekt za Slavoniju, Baranju i Srijem kroz koji je za pet projekata osigurano 18,75 milijardi kuna, što je omogućilo povećanje apsorpcije. Od listopada 2016. godine pa do kraja 2018. godine iz ovog je projekta povučeno više od 8,7 milijardi kuna, odnosno preko 46 posto, a s krajem kolovoza preko 56 posto ugovorenih sredstava, što pokazuje koliko je projekt uspješan.


- Ono što raduje i što je važno napomenuti je da se od pet najvećih ugovorenih projekata u 2018. godini u okviru projekta Slavonija, Baranja i Srijem na prva tri mjesta nalaze projekti Vukovarsko-srijemske županije. To su nadogradnja i elektrifikacija željezničke pruge od značenja za međunarodni promet M601 Vinkovci – Vukovar, vrijednosti oko 677,7 milijuna kuna, od čega su 485,3 nepovratna sredstva. Nadalje, Arheološki park Vučedol, vrijednosti 117,3 milijuna kuna, od čega je nepovratno oko 99,7 milijuna kuna, te Izgradnja nadvožnjaka Duga ulica – Borinačka ulica i prilazne prometnice u Vinkovcima, vrijednosti 80 milijuna kuna, od čega je nepovratno oko 78,5 milijuna kuna - kažu u VSŽ-u.


Od dodatno važnih projekata izdvajaju se Istraživanje i eksploatacija geotermalnog potencijala koji ima za cilj stavljanje geotermalnog potencijala u funkciju gospodarskog razvoja, Transportno-logistički centar, koji predviđa formiranje suvremenog logističkog centra u skladu s EU standardima i kvalitetom izvedbe u cilju osiguranja okvira za ekonomski isplativo i dugoročno samoodrživo funkcioniranje, Centar za preradu GMO free soje, koji će biti prvi takav u RH, Izgradnja regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačama u VSŽ, projekt kojim se želi potaknuti razvoj mesne industrije i stočarske proizvodnje tako što će se uspostaviti linije proizvodnje mesnih jedinica koje će omogućiti stočarima povećanje prihoda i rentabilnosti primarne proizvodnje. Tu je i projekt Auto park Lipovac, kojim se planira povećati sigurnost cestovnog prometa, pokretanje gospodarstva i zapošljavanje stanovništva, demografska obnova i zadržavanje stanovništva na području općine Nijemci.


- Sredstava za izradu dokumentacije osigurana su kroz Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema u vrijednosti od 10 milijuna kuna nepovratnih sredstava, ali i u proračunima Županije i partnerskih gradova i općina. Upravo su to projekti na čijoj ćemo realizaciju u sljedeće vrijeme raditi kako bi bili spremni za financiranje u novoj financijskoj perspektivi – kažu u Županiji. PR
PROGRAM OBILJEŽAVANJA DANA ŽUPANIJE
Proslava obilježavanja Dana Vukovarsko-srijemske županije održat će se u Otoku 11. studenoga (ponedjeljak). U 9 sati je okupljanje gostiju (Dom kulture, mala dvorana u zgradi Gradske uprave Grada Otoka). U 9.30 sati je polaganje vijenaca

kod Spomen-obilježja poginulim zrakoplovcima i braniteljima, nakon toga je u 10 sati sveta misa u crkvi sv. Antuna Padovanskog. Svečana sjednica Županijske skupštine počinje u 11 sati u otočkom Domu kulture (velika dvorana u zgradi Gradske uprave Grada Otoka, Trg kralja Tomislava 6/A).
Možda ste propustili...

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA PROVODI KATASTARSKU IZMJERU ZA DIO K. O. SEMELJCI

Utvrđuju se međe i ispravlja vlasništvo

Najčitanije iz rubrike