Crna kronika
SUDSKA TRAKAVICA

Opet mu se sudi zbog pogibije taksista iz 2012.
Objavljeno 11. studenog, 2019.
Suđenje počinje 21. studenoga, a predmet je s Općinskog prebačen na Županijski sud Osijek

Gotovo osam godina nitko nije odgovarao za smrt osječkog taksista tvrtke "Cammeo" Zlatka Žvorca (52), koji je poginuo 1. siječnja 2012. godine. Nesreća se dogodila na križanju Divaltove i Svačićeve ulice u Osijeku, a optužnicom se za prometnu nesreću tereti Krešimir Cerenko (36) iz Antunovca.


Suđenje na Općinskom sudu u Osijeku trajalo je godinama, a sada je predmet prebačen na osječki Županijski sud, gdje je pripremno ročište predviđeno za 21. studenoga. Cerenko je od početka tvrdio da nije kriv te da u trenutku nesreće kočnica u njegovu Audiju A6 nije radila, a on ju je najmanje dva puta pritisnuo. Naime, vještak je naveo da bi se uzastopnim pritiskanjem papučice kočenja otklonila neispravnost kočnog sustava koja bi nastala zbog eventualne nečistoće u kočnoj tekućini, što bi poništilo tvrdnje obrane da kočnica nije radila zbog nečistoća.


- Osam godina iznova sve proživljavamo. Izgubili smo vjeru u sustav, jer proizlazi kao da se ne sudi onome tko je kriv, nego su na kraju žrtve opet žrtve svega. Nama nije cilj da taj čovjek završi u zatvoru, ali ako ja na svojim leđima svakodnevno osjetim da ne postoji pravna država, onda je stvarno i nema. Najstrašnije mi je to što taj čovjek nikada nije iskazao žaljenje, a nas je potpuno uništio. Nedostaje nam zauvijek glavni kotač u obitelji, suprug i otac. Živimo, ali to nije život kakav bi trebao biti - rekla nam je Blaženka Žvorc, supruga tragično preminulog taksista.


Antunovčanin je prvostupanjskom presudom Općinskog suda u Osijeku bio oslobođen odgovornosti, no sudilo se ponovo zbog - pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. Prihvaćen je prijedlog zamjenice općinskog državnog odvjetnika da se ponovno obavi prometno vještačenje, jer se vještačenje prometnog stručnjaka Zorislava Guttlera koje je obitelj napravila privatno razlikuje od onog koje je obavio prometni vještak Petar Šišić.


Problem je bila i procjena brzine kojom se Cerenko kretao u trenutku sudara s taksistom. Dok je prometni vještak Guttler smatrao da je vozio brzinom od 61 km/h te da je njegov Audi bio tehnički ispravan, vještak Šišić smatrao je da je vozio 48 km/h i tvrdio da je Guttlerov izračun brzine “potpuna besmislica”.
Na početku ponovljenog suđenja 2014. godine Boris Dumenčić, sudski vještak medicinske struke, naveo je da količina od najmanje 0,95 promila alkohola u krvi koje je imao Cerenko u trenutku nesreće odgovora pripitom stanju kada su vozači relativno nesposobni za vožnju i njihove su sposobnosti smanjene, ali ne bitno.


Sandra Lacić
nedoumica
KOLIKA JE

BILA

BRZINA?
NEČISTOĆE S FOTOGRAFIJE
Na suđenju koje je održano prošle godine saslušan je Tomislav Petrić, prometni vještak s Fakulteta prometnih znanosti Zagreb, koji je rekao da o strukturi nečistoća nađenih u kočnoj tekućini može zaključivati samo iz fotografija koje su u nalazu i mišljenju vještaka Petra Šišića. "Prema tim fotografijama meni te nečistoće izgledaju kao da su prilično ‘mekane strukture‘. Ako je to tako, tada bi, imajući u vidu da je vršen pritisak kočnog sustava kod tog automobila 180 bara, a da prosječni radni pritisak kočnog sustava iznosi 120 bara, takva mekana struktura nečistoća vrlo bi teško utjecala ili da tako kažem malo vjerojatno bi utjecala na blokiranja kočnog sustava", kazao je između ostaloga vještak Petrić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike