Osijek
U TRIDESET GODINA OD AMBULANTE DO NACIONALNOG REFERENTNOG CENTRA

KBC-ov je Zavod za liječenje boli i službeno najbolji u RH
Objavljeno 11. studenog, 2019.

Zavod za liječenje boli KBC-a Osijek prije nešto više od mjesec dana postao je Referentni centar Ministarstva zdravstva za neuromodulaciju u liječenju boli. Kruna je to točno 30 godina rada i postojanja tog bolničkog odjela, osnovanog 16. listopada 1989., tada kao Ambulante za liječenje boli i prijeoperacijske preglede.
U povodu toga je u subotu u Arheološkom muzeju u Osijeku održana velika proslava Zavoda, koji danas slovi kao vodeći i primjer dobre kliničke prakse. Zanimljivo je kako je osječka Ambulanta za liječenje boli bila treća takva ambulanta u Hrvatskoj uopće - prije nje postojala je samo u KBC-u Zagreb i OB-u Karlovac. Inicijatorica i prva voditeljica osječke Ambulante za bol danas je umirovljena prim. dr. sc. Mira Fingler, koja je na njezinom čelu bila gotovo 23 godine i koja se ponosno prisjeća početaka i daljnjih uspjeha.
- Bol je fenomen koji strašno utječe na kvalitetu života bolesnika i liječenje boli temeljno je ljudsko pravo. No i mi smo, kao liječnici, čini se, zaboravili da nam je liječenje boli glavna misija, pa i danas imate liječnike koji kažu - u bolnici ste, mora vas nešto boljeti. To je grozno! Ni prije 30 godina nije bilo pretjerano razumijevanja za to i nije prepoznata ta potreba. No osobno sam uz članove Rotary kluba uspjela dobiti snažan vjetar u leđa i polako smo slagali priču. Naša se anesteziološka struka bori protiv boli u vrijeme operacija i nakon operacija. I ovo je bio logičan slijed. Osnovali smo i Udrugu bolesnika s kroničnom boli jer bismo željeli iskoristiti njihov potencijal da upozore na svoje probleme. Danas svaki peti Europljanin trpi zbog boli i tu se nešto mora učiniti. Tijekom moje 23 godine kroz Ambulantu za bol prošle su tisuće ljudi, od kojih mnoge i danas susrećem, a zanimljivo je da se često ne sjećam lica, ali se sjećam dijagnoza - povjerila nam je prim. dr. sc. Fingler.
Danas je na čelu sada već Zavoda, kroz koji svakodnevno prođe stotinjak pacijenta, doc. prim. dr. sc. Ivan Radoš, predstojnik Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Osijek.
- Zanimljivo je da sam u osječku bolnicu stigao 2000. godine i prva liječnica koju sam sreo bila je prim. Fingler. Uskoro je bio tečaj iz liječenja boli, što me odmah usmjerilo, i kada sam 2004. položio specijalistički, počeo sam se odmah baviti boli. Od tada svaki dan radim samo liječenje boli i jedini sam liječnik koji radi isključivo bol. Mnogi su mi rekli da sam lud, ali bol je toliko široka da čovjek tu ima uistinu toliko mnogo mogućnosti u primjeni novih procedura. Mi danas u KBC-u Osijek radimo više od 20 procedura liječenja boli. Tako svakog dana imamo deset pacijenta u sali, 60 njih na akupunkturama, oko 30 na pregledu te desetak u multidisciplinarnom prostoru. Uz to smo i edukacijski centar, jer je ljudima nemoguće organizirati tečajeve na kadaverima, a mi smo to uspjeli u okviru krovnog centra u Europi za liječenje boli. Sada smo dobili i potvrdu Ministarstva zdravstva da smo Referentni centar za neuromodulaciju u liječenju boli, jer je uistinu riječ o nečemu u čemu nemamo konkurencije - ponosno zaključuje doc. Radoš

Nefreteta Z. Eberhard

BROJNE PROCEDURE
Danas u Zavodu za liječenje boli obavljaju 20-ak procedura u blokiranju bolova. To su radiofrekventne blokade koljena, blok ganglija Gasseri, blok ganglija Stelatuma, blokade fasetnih zglobova, blok medijalne grane i dojagnostički blok fasetnih zglobova, radiofrekventne denervacije fasetnih zglobova, minimalno invazivno liječnje karcinomske boli, perkutana laserska dekompresija, epidroliza, cryo analgezija i SCS. U Zavodu je moguć PLDD zahvat, ili neoperativno liječenje išijasa.

Prim. dr. sc. Mira Fingler, utemeljiteljica Ambulante za bol
Mi smo, kao liječnici, čini se, zaboravili da nam je liječenje boli glavna misija, pa i danas imate liječnike koji kažu - u bolnici ste, mora vas nešto boljeti. Grozno!

Najčitanije iz rubrike