Osijek
ZASADI DRVO, NE BUDI PANJ

U kampusu je 18 novih
stabala, ponajviše javora
Objavljeno 10. studenog, 2019.
“Ovakve su akcije ključ razvoja i opstanka jedne urbane sredine”, ističe Alka Turalija

U akciju kolektivne sadnje drveća, koja se pod nazivom "Zasadi drvo, ne budi panj" od 25. listopada provodi u cijeloj Hrvatskoj, u subotu, 9. studenoga, zajednički su se uključili profesori i studenti Građevinskog i arhitektonskog fakultet Osijek, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, učenici Osnovne škole Jagode Truhelke iz Osijeka te skupina građana okupljena oko neformalne građanske inicijative Patuljasta rapsodija. Predvođena Alkom Turalijom, stručnom suradnicom Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, ta je družina u sveučilišnom kampusu zasadila 18 stabala, najviše srebrnolisnog jasena, uz nekoliko magnolija, smreku i hrast.

- Odlučili smo se za Acer saccharinum, srebrnolisni javor, jer je ta vrsta najviše stradala u posljednjoj sječi u gradu, a stvara prekrasan kolorit u jesen. Sadili smo na mjestima gdje nije predviđena daljnja izgradnja, kako nam se ne bi dogodila situacija poput, primjerice, one u Gundulićevoj ulici, gdje je dio drvoreda nastradao zbog lošeg planiranja - rekla je Alka Turalija. Lijepo je bilo svjedočiti ozelenjivanju Osijeka, koje se tijekom vikenda odvijalo na brojnim lokacijama. U akciju se uključio cijeli grad, i mlado i staro, osnovne i srednje škole, fakulteti... Samo Grad Osijek zasadio je gotovo 500 sadnica različitih vrsta drveća, a ako tome dodamo akcije poput ove u kampusu, vrlo vjerojatno doći ćemo do brojke od oko 1000 novih stabala u Osijeku.

- Ovakve su akcije ključ razvoja i opstanka jedne urbane sredine. Da bi ona mogla normalno funkcionirati, i da budućim generacijama ovdje bude ugodno živjeti, treba saditi stabla - poručila je Alka Turalija.

Jeste li i vi posadili stablo za budućnost?

Ivan Alilović
UČENICI ZASADILI SIMBOL SLAVONIJE
Učenici OŠ Jagode Truhelke, predvođeni profesoricom biologije i kemije Sanjom Merdić, voditeljicom znanstvene radionice Centra izvrsnosti u Osijeku, u kampusu su zasadili smreku i simbol Slavonije - hrast.

- Naše teme u znanstvenim radionicama uključuju promatranja prirodih ciklusa, a sadnja drveća najbolji je način da započnemo jedan prirodni ciklus. Osim toga, djecu želimo učiti o tome koliko su biljke važne, koliko nam je drveće važno, ali i da djeca stvore naviku biti u kontaktu sa zemljom, da zaprljaju ruke, uzmu motiku i lopatu te paze, poštuju i cijene biljku koju su zasadili - rekla je profesorica Merdić.
Možda ste propustili...

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike