Regija
28. OBLJETNICA

Spomenik kod Marinaca, u
Jarmini sjećanje na “Rode”
Objavljeno 10. studenog, 2019.
BOGDANOVCI/MARINCI/JARMINA

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika žrtvama Bogdanovaca u središtu tog sela nadomak Vukovara jučer je obilježena 28. obljetnica teškog stradanja civila i branitelja Bogdanovaca u Domovinskom ratu. Bogdanovci su, naime, u jesen ratne 1991. godine bili jedina veza Vukovara s ostatkom Hrvatske preko tzv. kukuruznog puta - puta spasa. Otpor branitelja u tom je selu slomljen 10. studenoga ‘91., a time je pad Vukovara postao neizbježan. Bogdanovci su platili visoku cijenu - u obrani sela izgubljena su 133 života, a još se traga za 24 nestale osobe.

- Ne smijemo dopustiti da se zaboravi ono što se dogodilo u Bogdanovcima - poručio je načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun i pozvao institucije da ulože maksimalan napor u potrazi za nestalima, ali i kažnjavanju krivaca za zločine. Na dane junačke obrane Bogdanovaca podsjetio je zapovjednik Ivan Matković Lasta kazavši kako je "ponosan na svoje suborce jer su bili obični ljudi koji su srcem branili domovinu". Među okupljenima je bio i izaslanik državnog vrha, savjetnik predsjednice RH za branitelje Ante Deur te vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Dan ranije, u susjednim Marincima - u polju nedaleko od rijeke Vuke - otkriven je spomenik hrvatskim braniteljima koji su izgubili život u minskom polju prilikom pokušaja proboja iz okupiranih Bogdanovaca, u noći 10. na 11. studenoga ‘91.

- Na spomen-ploči imena su 11 poginulih heroja Domovinskog rata, a još su četvorica bila teško ranjena. U proboju su izvlačili i posljednje civile, mahom starije osobe - kazao je pukovnik Damir Radnić, vukovarski branitelj i predsjednik Udruge hrvatskih branitelja "Dom" iz Pule. Inicijativu za spomenik podržale su općine Nuštar i Bogdanovci.

Kod spomen-obilježja u Jarmini obilježena je, pak, 28. obljetnica pokušaja proboja preko Karadžićeva i pogibije pripadnika specijalne policije PU varaždinske "Roda". Poginula su četiri, jedan je nestao, a 28 ih je ranjeno. Zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša istaknuo je kako se taj dan nikada ne smije zaboraviti, a predsjednik Udruge specijalne policije Stevo Culej podsjetio je na zbivanja tog 9. studenog ‘91. godine. S.B./M.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike