Regija
OSPOSOBLJAVANJE UČENIKA ZA TRŽIŠTE RADA

Srednja škola postala e-Škola
Objavljeno 11. studenog, 2019.
Preuzeta su prijenosna računala za sve nastavnike i stručne suradnike
VALPOVO

Potpisivanjem ugovora s MZO-om i Carnetom i Srednja škola Valpovo uključila se u projekt e-Škole te započela prve aktivnosti.

U sklopu projekta škola je proteklog tjedna preuzela prijenosna računala za sve nastavnike i stručne suradnike i tijekom sljedećeg razdoblja nastavit će provoditi aktivnosti koje se odnose na poboljšanje IT infrastrukture, uvođenje nove informatičke opreme, edukacije nastavnika u IKT-u... U školi kažu da je cilj programa e-Škole pridonositi jačanju kapaciteta osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovnog sustava radi osposobljavanja učenika za tržište rada, daljnje školovanje i cjeloživotno učenje, a da su specifični ciljevi programa e-Škole osigurati svrhovitu, pouzdanu i sigurnu IKT okolinu prilagođenu potrebama škola u RH, poboljšati učinkovitost i koherentnost procesa u obrazovnom sustavu, unaprijediti digitalne kompetencije koje pridonose digitalnoj zrelosti škola te unaprijediti strateško vodstvo škola za podizanje digitalne zrelosti.

- U digitalno zrelim školama nastavnici se koriste tehnologijom kako bi unaprijedili nastavu, razvijaju digitalne sadržaje te pružaju podršku samostalnom učenju i razvoju kritičkih vještina učenika koji su u središtu nastavnog procesa. Učenici sudjeluju u nastavi s povećanom motivacijom za učenje i nastavak školovanja te postaju konkurentniji na tržištu rada. Upravljanje e-Školama je učinkovito i transparentno, a komunikacija i razmjena e-dokumenata između škole, njezinih dionika i osnivača znatno jednostavnija - poručila je Svjetlana Kalpić, ravnateljica škole. No to nije i jedina novina.

Školu su posjetile tri akademske umjetnice Nina Iris Bešlić, Ivana Kutuzović i Ivana Ognjanovac te održale radionicu pod nazivom Sve(i)mir - "Kvantni svemir u neprestanom kretanju" - svemir očima umjetnika, u sklopu projekta Ministarstva kulture "Ruksak pun kulture".

Zatim je došao red na izradu instalacije inspirirane molekulama i atomima od kojih je svemir sastavljen. Dio učenika sastavljao je dijelove instalacije, a ostatak je bojio kugle stiropora. U završnoj fazi učenici su osmislili krajnji izgled svjetlosne instalacije te ga realizirali.

Tjedan bogat aktivnostima upotpunjen je posjetom Zagrebu učenika četvrtih razreda Opće gimnazije zajedno s profesorima Marijom Jelkić, Snježanom Simić, Dejanom Pisačićem i Krunoslavom Vukelićem koji su se upoznali sa sadržajima vezanim uz nastavu likovne umjetnosti, njemačkog jezika, povijesti te politike i gospodarstva. Posjetili su radionice održane u povodu obilježavanja sto godina Visoke škole za umjetničko oblikovanje – Bauhaus a dio je sudjelovao u likovnoj radionici održanoj u Goethe institutu. U zgradi Hrvatskog sabora susreli su se i razgovarali sa saborskim zastupnicima te u Histrionskom domu pogledali komediju Satiričkog kazališta Kerempuh "Ja od jutra nisam stao", koja je izvedena u povodu obilježavanja manifestacije "Bobijevi dani smijeha".

Lidija Aničić
Najčitanije iz rubrike