Kultura
4. MEĐUNARODNI FESTIVAL UMJETNOST I ŽENA

Demarginaliziranje “ženske umjetnosti”
Objavljeno 11. studenog, 2019.

Međunarodni festival Umjetnost i žena će se na više lokacija u Osijeku održati 12. i 13. studenoga. Program u organizaciji Odsjeka za glazbenu umjetnost i Odsjeka za kulturu, medije i menadžment osječke Akademije za umjetnost i kulturu kombinacija je umjetničkih i znanstvenih događanja. Svrha je demarginaliziranje tzv. ženske umjetnosti i nužno oslobađanje od balasta stereotipnog etiketiranja umjetničkog stvaralaštva žena. Festival uzima u obzir interdisciplinarni pristup umjetničkom stvaralaštvu obuhvaćajući teme iz područja književnosti, glazbe, likovnih i izvedbenih umjetnosti, kreativnih industrija te novih medija.

- Osim što ćemo ponovno imati priliku uživati u brojnim programima i sadržajima žena kao umjetnica, jako nam je drago što će se ove godine žene predstaviti u svim svojim ostalim izdanjima, pa tako i kao znanstvenice. Najveći dio bogatog i raznolikog programa održat će se u prostorima Akademije, ali smo isto tako odlučili umjetnost dovesti i u prostore koji možda za nju nisu uobičajeni, a u kojima žene rado provode svoje slobodno vrijeme: u The Kavanu, Lobby bar hotela Osijek i Vinsku mušicu - kaže Majda Milinović, asistentica na Odsjeku za glazbenu umjetnost i jedna od koordinatorica programa festivala.

Program počinje 12. studenog u 10 sati radionicom "La Divina‘‘ u Salonu AUK-a, gdje se nastavlja izložbom knjiga ‘‘Njezina perspektiva‘‘ autorice Marte Radoš. U 11 sati u predavaonici P15 predavanje "Žene na tržištu rada u umjetnosti i kulturi" održat će Marija Šain, Marija Tolušić i Marina Čepo, a u The Kavani bit će održano koncertno čitanje "Umjetnost uživanja u kavi: Krležine žene". Snježana Barić Šelmić u 12 će sati u predavaonici P1 analizirati glavne ženske likove "Igre prijestolja", a u 13h u Vinskoj mušici slijedi glazbeni program i predstavljanje profila mladih žena umjetnica "Pjenušac za ručak". Slijede izlaganje i koncert "Klavirske priče prvih profesorica klavira u osječkoj glazbenoj školi" u Salonu AUK-a u 17h, nakon čega će tamo biti otvorena izložba "Venera Simera" Martine Livović. U "Koncertnoj točki" nastupit će studentice klavira Dorotea Pavlinić i Kristina Hegeduš, a prvi dan završava koncertom "Ninfa gentile" (19.30 sati) sopranistice Anje Papa.

Program 13. studenoga počinje u 10 sati u Salonu AUK-a predavanjem Lucije Ljubić "Kazališne i društvene uloge hrvatskih glumica u hrvatskom kazalištu" nakon čega slijedi "Koncertni break" studentica Danijele Jari (bisernica) i Nikoline Tomić (klavir). Na Odjelu za rad s djecom i mladima GISKO-a studentice Odsjeka za kazališnu umjetnost održat će nastup pod nazivom "Disneyeve heroine" (12 sati), dok će se istovremeno u Lobby baru hotela Osijek održavati glazbeni program i predstavljanje ALUMNI vokalnih umjetnica "Umjetnost uživanja u glazbi i čokoladi" u kojem će nastupiti Danijela Božičević (sopran), Ivana Medić (sopran), Mirna Vidović (mezzosopran) i Ante Blažević (klavir). Na Odsjeku za kazališnu umjetnost, s početkom u 18 sati, Maja Drobac u suradnji s Deborom Hustić i Majom Marjančić, u okviru ciklusa ScArtLab održat će tribinu "OSTATCI/sjećanja", a U 19h u Salonu AUK-a klavirski duo Karša održat će koncert "Djela bečkih skladatelja". Festival zatvara koncert "Ljubav i život žene" sopranistice Veronike Hardy, koji će se u 20 sati, održati u MLU. Ulaz je besplatan. D.Miklić
Održava se i u prostorima koji nisu uobičajeni za umjetnost, a u kojima žene rado provode slobodno vrijeme
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike