Mozaik
FILMOM PREKO ZIDA

I ZFF obilježio obljetnicu pada Berlinskog zida
Objavljeno 11. studenog, 2019.
Presjek dokumentaraca koji iz različitih aspekata tematiziraju povijesno i simbolično značenje

U subotu se u cijelom svijetu obilježio dan kada su, prije 30 godina Berlinčani samoinicijativno počeli rušiti zid koji je dijelio taj grad na dva dijela, a velikoj obljetnici pridružio se i Zagreb Film Festival programom "Dva Berlina − Filmom preko zida", koji je podsjetio na taj prijelomni povijesni događaj.

Nekadašnji simbol hladnog rata možda se transformirao u globalnu turističku atrakciju, no usred migrantske krize fantazije o nekom budućem europskom zidu prisutnije su nego ikad dosad, a ekonomija ne namjerava onemogućiti njegovu gradnju. Restart i Dokukino u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien i Zagreb Film Festivalom napravili su obljetnički program s presjekom dokumentaraca koji iz različitih aspekata tematiziraju povijesno i simbolično značenje Berlinskog zida. Program je otvorio film "Pogledajte ovaj grad" iz 1962. Karla Gassa, jednog od najproduktivnijih propagandista DDR-a koji je snimio više od 120 filmova i producirao gotovo sve DEFA-ine dokumentarce. Autentične arhivske snimke i filmske žurnale koristio je u tom filmu kako bi opravdao podizanje Berlinskog zida 13. kolovoza 1961. pa se Zapadni Berlin tog doba predstavlja kao fronta neofašizma, terorizma i neokolonijalizma protiv kojeg miroljubivi građani Istočnog Berlina moraju poduzeti drastične mjere.

Prikazano je i "poetično i enigmatično remek-djelo" disidentskog umjetnika Jürgena Böttchera "Zid" iz 1990., koje kontemplira povijesno i simboličoi značenje Berlinskog zida. Ispred razrušenog zida izmjenjuju se bageri, mediji, znatiželjni turisti i mase, oslikavajući "dušu" grada u tom burnom povijesnom trenutku, ali i najavljujući njegovu preobrazbu iz simbola hladnog rata u globalnu turističku atrakciju i kuriozitet. Uoči filma prikazana je kratkometražna "Berlinska balada", koju je nekoliko mjeseci nakon pada Berlinskog zida, tijekom federalnih izbora u Njemačkoj 1990., snimio Chris Marker za televiziju.

U nedjelju je slijedio glazbeni dokumentarac "B-film: strast i zvuk Zapadnog Berlina (1979-1989)", koji su režirali Jörg A. Hoppe, Heiko Lange i Klaus Maeck. Ta "oda gradu koji više ne postoji, muzici, kaosu i umjetnosti koji su niknuli u kulturnom međuprostoru u kojemu se sve činilo mogućim, od punka do Love Paradea" prati glazbenu scenu u Zapadnom Berlinu tijekom osamdesetih, njezine supkulture, umjetnike i članove komuna, skvotere i sve vrste hedonista. Prožet je neobjavljenim TV i filmskim materijalima, fotografijama i intervjuima, a glume Blixa Bargeld, Nick Cave, New Order, Klaus Schulze, s pripovjedačem Markom Reederom.
 Hina
preobrazba
IZ SIMBOLA HLADNOG RATA U ATRAKCIJU
“ZEC NA BERLINSKI” I ZIDOVI U GLAVI
Obljetnički program zatvara u nedjelju njemačko-poljska koprodukcija “Zec na berlinski” (2009.) Bartosza Konopke, priča o koloniji zečeva koja je 28 godina živjela neometano na najsigurnijem dijelu Berlina, na ničijoj zemlji na kojoj se nalazio zid. Nakon projekcije tog filma održana je tribina “Zidovi u glavi” na kojoj su sudjelovali Tihomir Cipek, književnik Boris Perić i povjesničar Krešimir Zovak, a moderator je Hrvoje Klasić. Sagledali su što je sa ‘zidovima u glavi’ koji su ostali i 30 godina od pada ‘pravog’ zida koji je dijelio dva režima i sustava. Unatoč promijenjenim okolnostima i danas ta podjela postoji kada se govori o kulturnim, političkim i gospodarskim razlikama zapadne i istočne Europe.
Možda ste propustili...

U POLUFINALU SHOWA NASTUPAJU POSEBNI GOSTI

Prljavo kazalište u “Zvijezde pjevaju”

POVRATAK NA SCENU KAO EKSPERIMENTALNI DUO

Libar je objavio EP “Nova zemlja”

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

Najčitanije iz rubrike