Kultura
MULTIMEDIJSKI PROJEKT U MUZEJU ĐAKOVŠTINE

Otvorena izložba “Osijek na udaru brutalne agresije”
Objavljeno 9. studenog, 2019.

ĐAKOVO

U Muzeju Đakovštine otvorena je multimedijska izložba „Osijek na udaru brutalne agresije“, autora Zlatka Dernaja. Izložba je prvi put postavljena krajem prošle godine u Osijeku, kao i Laslovu, te drugdje u RH, ali i Europi. Na 26 panela donosi 40 fotografija s prizorima brutalnog razaranja Osijeka - stambenih objekata, crkvenih objekata, kulturnog naslijeđa, industrije, infrstrukture, a tijekom srbočetničke agresije na ovaj grad ratnih 1990-ih. Granatama ranjena zgrada HNK Osijek, katedrala, Gradski vrt, objekti u plamenu... ,  bivša samoposluga kod Željezniučkog kolodvora... – sve te i druge prizore brutalne agresije na jedan grad donose fotografije s ove izložbe, a što dodatno dočarava i 8-minutni dokumentarni film, autora Branka Peka.

Uvodno je o izložbi govorio ravnatelj Muzeja Đakovštine Borislav Bijelić, rekašvi da je gostovala i u Europskom parlamentu, u Bruxellesu, te u Budimpešti i Pečuhu, u Mađarskoj. Postavljena je i u Gradskom muzeju Vukovar - dvorac Eltz, u Galeriji "Kristofor Stanković" u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu. Svoje hrvatsko i međunarodno predstavljanje nastavlja u Mađarskoj, Austriji i diljem Europe.

- Izložba je stekla veliku popularnost i izuzetno dobru posjećenost, rekao je Bijelić, govoreći i o putu nastajanja braniteljske Udruge Heroji Osijeka koja stoji iza ovog projekta.

- Izložba na neposredan, faktografski način predstavlja pravu istinu o tome što se događalo u Hrvatskoj početkom 90-ih i ističe naš jedan odmak od vremena brutalnosti, razaraja, agresije, nečovječnosti. Ovom izložbom želimo definirati da cilj neprijatelja nije bilo samo uništavanje kulturnih vijednosti i ostavštine pradjedova, nego je cilj bio promijeniti kulturni identitet ovih krajeva, rekao je autor izložbe Zlatko Dernaj, uz poruku kako je ova izložba opomena da se to jedno barbarsko vrijeme više nikada ne ponovi.

Izložbu, na čijem otvorenju je govorio i zamjenik đakovačkog gradonačelnika Robert Francem, otvorila je izaslanica ministra hrvatskih branitelja Sanja Ivković, poručivši da Ministarstvo branitelja podržava projekte kojima je cilj promoviranje vrijendosti Domovinskog rata.

- Takav projekt je i ova izložba, rekla je Ivković.
U glazbenom dijelu nastupila je đakovačka Ženska klapa Certissa. S.Župan

Najčitanije iz rubrike