Sport
NEDJELJNI DERBI NA POLJUDU

Bijelo-plavi po prekid Hajdukove domaće serije kreću u formaciji 4-3-3
Objavljeno 9. studenog, 2019.
Nema puno filozofije. Ako u Splitu želimo uzeti nekakav plijen, morat ćemo biti hrabri, kaže Kulešević

Posljednji od šest derbija ove jeseni nogometaše Osijeka očekuje u nedjelju na Poljudu. Splitski stadion je mjesto gdje Osječani rijetko pobjeđuju (uspjelo im je to samo dvaput u povijesti HNL-a, nap. a.), ali ovaj put tamo odlaze ohrabreni činjenicom da u Splitu već dvije i pol godine nisu izgubili susret.


U podizanju samopouzdanja svakako će im pomoći i rasplet derbija s Rijekom, u kojem su se čudesno u drugih 45 minuta izvukli iz ponora poraza i uspjeli napraviti potpuni preokret nakon što su imali dva pogotka zaostatka. Takve utakmice često znaju donijeti veliku prekretnicu u mentalnom stanju momčadi, što će bijelo-plavima itekako dobro doći u Splitu.

(Ne)osvojivi Poljud

No Osijek će se susresti s velikim izazovima u Dalmaciji. Hajduk je na svom stadionu nanizao 11 uzastopnih prvenstvenih pobjeda, ove sezone s Poljuda još nitko nije odnio ni boda, a posljednja momčad kojoj je to uspjelo u HNL-u bio je baš Osijek, s onih proljetnih 0:0. Taj impresivan niz Splićana sigurno nije stvar slučajnosti.


- U velikom su pozitivnom nizu na svom terenu i to se mora respektirati. Nadamo kako ćemo baš mi biti ti koji će mu stati na kraj. Jasno, neće to biti nimalo lak posao, jer Splićani su ranjeni lav nakon dva vezana poraza koja su u tri dana doživjeli od Gorice. Pogledao sam te utakmice, u njima Hajduk uopće nije izgledao loše. Dominirali su, bili bolji, ali na kraju nije ispalo dobro za njih. Imaju individualnu i momčadsku kvaliteteu i zato, kada je nedjeljna utakmica u pitanju i izazov s kojim ćemo se sresti, nema puno filozofije. Moramo biti hrabri ako želimo, a želimo, s Poljuda donijeti nekakav plijen. Ne treba biti mudar i zaključiti kako će nam za ostvarivanje tog cilja trebati stav iz drugog poluvremena utakmice protiv Rijeke. Ni slučajno nam se ne smije dogoditi onako zbrkano prvo poluvrijeme kakvo smo odigrali s Rijekom. Ima još nekih sitnih stvari iz tog susreta koje na Poljudu moraju biti bolje. Prije svega branjenje defenizvnih prekida. No, ukupno gledajući, mislim kako imamo razloga otići u Split u pozitivnom raspoloženju - kaže Ivica Kulešević, trener nogometaša Osijeka.


Osvrnuo se trener Osijeka i na pritisak s kojim bi se mogao suočiti suparnik, jer među njegovim navijačima vlada određeno nezadovoljstvo nakon stradanja u Velikoj Gorici.


- Generalno nisam pobornik atmosfera koje vladaju na Poljudu kada Hajduku ne ide po planu. Previše je tu negativnosti, ponekad mi to izgleda kao atmosfera linča, a tome u sportu ne bi trebalo biti mjesta. Nogomet bi trebao biti zabava, a ne nešto što opterećuje ljude. No, nažalost, to je tako, a s tim se problemima Hajduk mora nositi. Mi imamo svojih briga i posvetit ćemo se njima. Očekujem agresivnog domaćina, možda malo i nervoznog zbog tog okruženja, a na nama je da to pokušamo iskoristiti - smatra trener bijelo-plavih.
Hrabro po plijen

Dobro raspoloženje u redovima Osijeka generira i povratak nekih duže ozlijeđenih igrača, poput Bočkaja i Šorše. Istina, nedostajat će Osječanima važna karika u posljednjoj liniji, Majstorović, zbog tri žuta kartona.


- Šteta je što neće biti Majstorovića, zbog njegove srčanosti i pozitivnog stava. No vraća nam se kapetan Mile Škorić, u normalnom treningu su Bočkaj i Šorša, koji su preko tjedna odigrali i jednu prijateljsku utakmicu protiv B momčadi. Normalni trening počeo je i Jugović. Sve su to vijesti koje me vesele, a proširuju mi i mogućnost izbora kada je momčad u pitanju. Bočkaj neće početi utakmicu, ali svakako mu planiram dati određenu minutažu. Još ću vidjeti kolika će ona biti - otkriva Kulešević.


Postoji velika vjerojatnost da će se trener bijelo-plavih ostaviti igre s tri centralna braniča. Takav način igre nije mu donio baš previše sreće u prethodnim susretima, pa se za derbi na Poljudu odlučio za hrabriju varijantu postavke momčadi.


- Vrlo ćemo vjerojatno izići u formaciji 4-3-3. Takav način igre pokazao se kvalitetnim u trenutcima kada smo morali loviti rezultatski zaostatak. Želimo izbjeći ponavljanje takvog scenarija protiv Hajduka. Ne smijemo sporo ući u utakmicu, nego od početka trebamo pokazati svoje ambicije u toj utakmici. Počet će Ndockyt, koji je svojim igrama u posljednje vrijeme to zaslužio. Postoje još neke dvojbe oko momčadi, a one su vezane uz poziciju centralnog napadača. Mance ili Mbakogu, vjerojatno će krenuti Mance. Trebamo se fokusirati na prikazivanje dobre igre. Zabijati možemo puno, ali i primamo puno. U tome moramo naći balans, odnosno smanjiti broj primljenih pogodaka - otvoreno će Kulešević.
Svoj doprinos hrabrom pristupu Kulešević je izborom taktike nedvojbeno dao (ako ostane pri izrečenom, nap.a.), a ostalo je na ljudima koje će odabrati za početak tog susreta. Osijekov jedini imperativ u tom okršaju trebao bi biti pružanje dobre i hrabre igre. Rezultat? Pa nije baš slučajno da na Poljudu već sedam mjeseci nitko nije u HNL-u uzeo baš ništa...


Dalibor Keler
cilj
IMPERATIV JE DOBRA IGRA
HAJDUK**-**OSIJEK

Početak: nedjelja, 15 sati

*Ljubić*Ivušić

*Juranović*Igor Silva

*Ismajli*Šutalo

*Simić*Škorić

*Čolina*Talys

*Bradarić*Ndockyt

*Nejašmić*Žaper

*Hamza*Pilj

*Caktaš*Lopa

*Jradi*Marić

*Jairo*Mance

Stadion: Poljud

Kapacitet: 34.198

Sudac: Ivan Pajač (Sv. Ivan Zelina)
TABLICA
1.Dinamo**13**10**1**2**23:6**31

2.Hajduk**14**8**3**3**23:8**27

3.Osijek**14**6**5**3**23:16**23

4.Rijeka**13**6**4**3**20:13**22

5.Lokomotiva**14**6**4**4**20:18**22

6.Gorica**14**6**3**5**19:20**21

7.Inter**14**2**5**7**17:25**14

8.Istra 1961**14**2**5**7**12:21**11

9.S.Belupo**14**3**2**10*12:30**11

10.Varaždin**14**2**4**8**12:24**10
15. kolo
PETAK

Istra 1961 - Gorica

SUBOTA

15 sati

Lokomotiva - Inter Zaprešić

17.30 sati

Varaždin - Slaven Belupo

NEDJELJA

15 sati

Hajduk - Osijek

17.30 sati

Rijeka - Dinamo
MEĐUSOBNI SUSRETI

HAJDUK - OSIJEK**86**45**20**21**147:96
DAMIR BURIĆ

trener Hajduka

UTAKMICA SIGURNO NEĆE ZAVRŠITI 0:0

Nakon dva poraza od Gorice pred Hajdukom je novi ispit. Nedjeljnu utakmicu s Osijekom i zbog ta dva poraza u Hajduku dočekuju u ne baš sjajnoj atmosferi. Treneru Damiru Buriću visi mač nad glavom pa se pobjeda nameće kao imperativ.

- Ovaj je tjedan bio jako težak. Puno smo pričali, analizirali. Nadam se da smo se skupili nakon ove dvije utakmice, imamo veće mogućnosti što se tiče igrača. Mislim da smo u stanju izvesti sastav koji može pobijediti Osijek - rekao je trener Hajduka, dotaknuvši se i atmosfere.

- Razočarani smo, kada vidiš neke scene... Morali smo te situacije prožvakati, ali osjetio sam na treningu da momci žele ovu pobjedu. Svakodnevni rad mi je satisfakcija.

Uoči susreta s Osijekom ozlijedio se prvi vratar Josip Posavec. Tko će umjesto njega među vratnice, Burić ne otkriva.

- Znate neke informacije, razmišljamo o tome. Izabrat ćemo najbolju opciju za momčad, više od toga ne mogu reći.

Trener Hajduka cijeni Osijek.

- Jako su puno investirali u momčad, imaju puno kvalitete. Imaju bezbroj napadača na klupi, a kamoli na terenu. Vidjeli smo protiv Rijeke, ulaskom dvojice s klupe stigli su do pobjede.

Pobjeda bi Hajduku donijela čvrsto drugo mjesto, a poraz bi mogao donijeti Buriću otkaz?

- Ja se koncetriram samo na ono što je u mojoj domeni. Samo želim pobjedu u nedjelju, momčad to želi. Dat ćemo sve od sebe da to ostvarimo.

Trener Osijeka traži pobjedu u "atmosferi linča"?

- Svaka momčad vidi svoju šansu. Sigurno će utakmica biti zanimljiva i neće završiti 0:0. Što se tiče utakmice, moram momčad fokusirati isključivo na utakmicu. Što ću govoriti što se događa oko nas? Svaki dan je nešto novo, nastojim to ne gledati. Mogu samo pomoći da pripremim momčad i da u nedjelju pobijedimo - zaključio je Damir Burić.
Najčitanije iz rubrike