Novosti
ŽELJE OPORBE

Na proračun više od 350 amandmana
Objavljeno 8. studenog, 2019.
Na predloženi državni proračun za 2020. saborski klubovi i zastupnici podnijeli su više od 350 amandmana, a prema broju podnesenih prednjače klubovi Mosta NL i SDP-a i njihovi zastupnici Miro Bulj i Gordan Maras.


Među amandmanima koje je Maras podnio je i onaj koji bi omogućio da se ispune zahtjevi učitelja i nastavnika i podizanje njihovih koeficijenata. Predlaže, naime, da se iznos namijenjen Ministarstvu znanosti poveća s predloženih 5,54 milijarde kuna na 5,84 milijarde, dakle za 300 milijuna kuna. Taj iznos uzeo bi sa stavke Ministarstva obrane, konkretno pozicije namijenjene opremanju materijalno-tehničkim sredstvima.


Uz niz infrastrukturnih amandmana, od kojih je velik broj okrenut potrebama Dalmatinske zagore, "mostovci" nisu zaboravili ni škole ni učenike. Tako je Nikola Grmoja predložio da država za pomoć učenicima osmih razreda osigura gotovo 87 milijuna kuna, a da ih uzme s Vladine stavke. Upis u srednju školu stresan je i za učenike i za roditelje, a nosi i troškove, kaže Grmoja pa predlaže da im se pomogne u nabavi opreme ili financiranju izvanrednih aktivnosti koje učenici pohađaju. Pomoglo bi im se sa po tisuću kuna te poklon-paketom vrijednim 1350 kuna u kojemu bi bili omoti za knjige, olovke, notes, tablet, ruksak i kabanica za kišu. O amandmanima na proračun i samom proračunu Hrvatski sabor trebao bi glasovati idućeg tjedna.
Inače, saborska rasprava o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu završila je u četvrtak oko 22.30 nakon što je oporba 13 sati kritizirala, a vladajući hvalili javne financije. Oporba je kritizirala Vladinu gospodarsku politiku i proračun koji je ponudila za iduću godinu poručujući kako ne vidi napredak i da je predizboran, a vladajući su sve te kritike odbacili ističući da je proračun dokaz stabilne i odgovorne Vladine politike. Saborska rasprava o proračunu na trenutke je bila i vrlo burna, a izrečeno je i nekoliko opomena. Često je i skretala s teme u uobičajeno političko prepucavanje. H/D.Pav.
Možda ste propustili...