Novosti
RASPRAVA O DANU ANTIFAŠISTIČKE BORBE I DRUGIM PRAZNICIMA

Đakić povukao amandman, Bačić očekuje jedinstvo od zastupnika HDZ-a
Objavljeno 8. studenog, 2019.

Klub zastupnika HDZ-a u petak je odlučio da će Odbor za ratne veterane povući amandman kojim traži da Dan antifašističke borbe više ne bude državni blagdan nego spomendan.


Predsjednik Kluba Branko Bačić izvijestio je kako je predsjednik Odbora Josip Đakić na Klubu vrlo jasno rekao kako je došlo do predlaganja tog amandmana te su se dogovorili da će on u cijelosti podržati Vladin Prijedlog Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, kao i ostali članovi Odbora. "Đakić je na Klubu bio eksplicitan da će podržati zakon. Do 14. studenoga još ima vremena, a stav Kluba je da se podrži zakon i odluka stranke, koja se jasno odredila prema ovom zakonu", kazao je. Najavu HDZ-ovca Steve Culeja da će "vidjeti hoće li glasati za Vladin zakon" Bačić je popratio komentarom kako je to njegova stvar. "Mi u HDZ-u jasno smo rekli što mislimo i kako nastupamo prema 22. lipnja kao Danu antifašističke borbe i pri tome ostajemo. Ovaj prijedlog zakona harmoniziran je s izvorišnim osnovama hrvatskog Ustava, u kojemu je jasno predsjednik Tuđman napisao da su temelji državne suverenosti RH u odlukama ZAVNOH-a nasuprot uspostavi NDH i u događanjima u Domovinskom ratu", poručio je. Naglasio je kako očekuju od svakog člana, pogotovo dužnosnika i zastupnika HDZ-a, da tu doktrinu i program HDZ-a provode u onim odlukama kada stranka to na svojim tijelima zahtijeva i očekuje od svakog svog dužnosnika. Upitan za opasku HDZ-ovca Davora Ive Stiera, koji je na Facebooku napisao da bi "bilo krivo šutjeti i dopustiti nekima da zlonamjerno manipuliraju imenom Franje Tuđmana kako bi pod krinkom antifašizma rehabilitirali jugoslavensku komunističku diktaturu", Bačić je odgovorio da je razgovarao s njim te da nije mislio ni na koga iz HDZ-a, nego na neke druge na političkoj sceni koji se na Tuđmana pozivaju onda kada im odgovara.


Culej je na novinarsko pitanje hoće li povući amandman neodređeno rekao: "Još ništa ne znam. Moj stav je jasan, da Hrvatska još nije dovoljno sazrela država u kojoj bi cijela nacija mogla slaviti određeni datum", istaknuo je. O bojazni od mogućih sankcija u stranci kazao je: "Ja se u životu bojim jedino dragog Boga i suda moje obitelji i moga naroda. Nisam spreman izići iz stranke. Ja sam ušao sam u tu stranku i ja ću odlučiti hoću li, kada ću i kako ću izići."
A novi je kalendar blagdana i spomendana izazvao u Saboru burnu raspravu o tome koji bi dani trebali biti blagdani a koji spomendani te kako bi se trebali zvati s obzirom na povijesne činjenice. Vesna Pusić (Klub GLAS-a) kaže da je blagdan po definiciji proslava zajedništva i da je neshvatljivo proglašavanje blagdanom pada Vukovara i Škabrnje, jednog od najtragičnijih dana u hrvatskoj povijesti. Arsen Bauk (Klub SDP-a) kaže kako njegova stranka nema ništa protiv 30. svibnja i kako ga doživljava kao dio baštine, ali smatra da je pogrešno i povijesno netočno nazvati ga Danom državnosti. "30. svibnja mogao bi biti Dan Republike Hrvatske ili Nacionalni dan", dodao je. Za 25. lipnja rekao je da bi se trebao zvati Dan proglašenja suverene i samostalne Hrvatske, a 8. listopada Dan neovisnosti i da bi trebao biti državni blagdan. H
HSLS-ov ZAHTJEV
Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor najavio je da će Klub zastupnika HSLS-a i HDS-a podnijeti amandman da Dan neovisnosti, 8. listopada, ostane državni blagdan. "To je, uz Dan pobjede, najvažniji svjetovni datum koji trebamo slaviti, jer je riječ o danu kada se Hrvatska odcijepila od Jugoslavije i postala samostalna država. U ovom je prijedlogu Dan neovisnosti spušten na razinu spomendana i mislim da je to uvredljivo za hrvatsku povijest, za povijest Domovinskog rata i povijest stvaranja hrvatske države. Ako ovo ne bude usvojeno, HSLS neće glasovati za ovakav zakonski prijedlog", poručio je Kosor.
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda