Osijek
RADOVI NA VIJ. G. ZOBUNDŽIJE

Žuta cigla završit će u skladištu tvrtke Utvrda
Objavljeno 9. studenog, 2019.
Većina građana misli da je prvo trebalo obnoviti nogostupe u naselju, a ne minornu stazu u parkiću

Mir stanovnika Vijenca Gorana Zobundžije u širem središtu grada narušili su novi građevinski radovi. Za razliku od masovnog kopanja za potrebe telekomunikacijske tvrtke prošloga proljeća koje je rađeno zbog širenja optičke mreže, ovaj put su se gradski oci odlučili na radove u malome parku u srcu ovog naselja.

Od ranoga jutra ondje se mogu vidjeti jaružalo na gusjenicama i oveći teretnjak kako uništavaju i mrve dosadašnje staze načinjene od kolne opeke. No, građani mogu biti mirni, kako saznajemo, uskoro će ondje osvanuti novi asfaltni nogostup. Iako još ima onih koji su nostalgični prema glatkim žutim ciglama koje su nekada krasile kolnik Radićeve ulice, a potom 1981. završile u formi staze u parkiću ovog naselja, struka kaže da je asfalt materijal naše budućnosti.

Radove u parku naručilo je Gradsko vijeće Gornji grad. Njihov izvođač je tvrtka Utvrda d.o.o. iz Višnjevca, koja radi prema nalogu gradske komunalne tvrke Unikom d.o.o. To nam je objasnio Mirko Ivković, vlasnik i direktor tvrtke Utvrda koji je kao predsjednik Mjesnog odbora Višnjevac itekako upoznat sa svim problemima s kojima se suočavaju jedinice mjesne samouprave kada je riječ o naručivanju i izvedbi ovih radova. Prema njegovim riječima, žuta cigla koja se trenutačno vadi iz staze u parku na Vijencu Gorana Zobundžije završit će u skladištu njegove tvrtke i za nju će se već naći nekakva svrha. Da iza radova na rekonstrukciji staze u parku Vijenca Gorana Zobundžije stoji Gradska četvrt Gornji grad potvrdili su nam Vjeran Marijašević iz Unikoma i predsjednik te Gradske četvrti Domagoj Drenjančević.

Navodno iza zahtjeva stoje molbe stanovnika ovoga naselja. U razgovoru s uznemirenim ljudima mogli smo čuti posve drukčija mišljenja. Oni upozoravaju da su spomenuto jaružalo i teretnjak gotovo u potpunosti uništili travnatu površinu u parku. U to smo se mogli i sami uvjeriti, nekadašnji travnjak pretvoren je u oranicu. Jedna gospođa nam je rekla kako nije isključeno da se netko poželio domoći atraktivne žute cigle u svome dvorištu te da je asfaltiranje samo alibi. Mnogi se čude da se brže-bolje krenulo u obnovu nevažne staze u parku umjesto da se prionulo popravku već godinama dotrajalih nogostupa u naselju kojim ljudi svakodnevno hodaju. Stanovnici ovoga naselja nezadovoljni su jer im se ovakvim radovima svaki put dodatno narušava kvalitetu stanovanja, a to nije dobro ni za Osijek koji gubi svoj urbani identitet.

Draško Celing
MAĆEHINSKI PRISTUP GRADSKIH VLASTI
O maćehinskom postupanju gradskih vlasti, kada je riječ o ovome naselju, svjedoči odluka prije petnaestak godina da se dio spomenute staze kroz park uništi kako bi se ondje sagradilo dječje igralište, iako su penjalice i vrtuljak mogli osvanuti pokraj nje. S time se slaže i Domagoj Drenjančević koji kaže da su gradskim četvrtima u ovakvim situacijama vezane ruke, jer je novac za obnovu dotrajale infrastrukture premali. Suglasio se s nama kako su brojni nogostupi u očajnom stanju. Posebno je istaknuo tužan primjer Vijenca J. Kozarca u koji posljednjih 50 godina nije nitko ušao kako bi u njemu nešto popravio ili obnovio. No. Drenjančević smatra i da su građani isuviše pasivni kada je riječ o urednosti prostora u kom žive.
Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

Najčitanije iz rubrike