Osijek
“SPORT IMAGING” U OSJEČKOM KBC-U

Radiolozi izvan liste i radnog vremena ozdravljuju sportaše
Objavljeno 9. studenog, 2019.

Uz brojne pacijente u Kliničkom bolničkom centru Osijek nerijetko su i vrhunski sportaši. Bio je to povod da se na obilježavanju Međunarodnog dana radiologije jučer na Kliničkom zavodu za dijagnostiku i intervencijsku radiologiju KBC-a Osijek okupe sportaši na kratkom predavanju o temi "Sport imaging" te neformalnom druženju s liječnicima koji im, kako se moglo čuti, nerijetko pomažu da se brzo nakon ozljeda vrate na sportske terene.

- Iako su sportaši mladi i zdravi ljudi, u ekstremnim uvjetima zarade razne ozljede koje moraju biti brzo prepoznate i dijagnosticirane, zbog čega mogu reći da su sportaši jednostavni, no zahtjevni pacijenti. Jednostavni su zbog savršene anatomije i ide nam od ruke brzo prepoznati što nije u redu, no nakon toga dolazi brzo vraćanje sportaša u pogon, što im je imperativ - pojasnio je dr. med. Franjo Katić, v. d. predstojnika Kliničkog zavoda za dijagnostiku i intervencijsku radiologiju, dodajući da su sportske ozljede vrlo česte, i to ne samo kod profesionalnih sportaša već i kod rekreativaca. Najčešće su ozljede, kaže nadalje, u tzv. kontakt-sportovima, primjerice u nogometu, ali i u gimnastici gdje dolazi do teških naprezanja zbog čega stradaju ligamenti i mišići. Tu su i ozljede veslača, ali i brojnih drugih sportaša kojih je u Osijeku puno. No dr. Katić ističe da unatoč činjenici što je Klinički zavod kapacitiran, odlično se nose s navedenom problematikom i sportašima nude vrhunsku zdravstvenu uslugu te im omogućuju da se što prije vrate svojemu klubu.

Radiolog i klupski liječnik NK-a Osijek, mr. sc. Neven Raguž, naglašava izvrsnu suradnju s osječkim nogometnim prvoligašem, ističući da liječnici nastoje uvijek sportaše izliječiti što brže, no ne na način da se ometaju predviđene liste čekanja.

- Mi ih primamo i obrađujemo u naše slobodno vrijeme, i to je važno istaknuti - dodao je dr. Raguž, a prim. Gordan Šarić, spec. radiolog i subspec. intervencijske radiologije, naglašava da je upravo stručnost liječnika ta koja sportaša brzo vraća u funkciju. Oni bi najradije da se "još jučer" vrate na terene, no liječnici se itekako trude da im uz kvalitetno liječenje pomognu pri što bržem oporavku. Dr. Šarić ističe i da im je velik problem s rekreativcima u srednjim godinama života koji smatraju da se mogu baviti sportom kao da su dvostruko mlađi i snažniji, što nije tako.

Inače, uz igrače NK-a Osijek, na Kliničkom zavodu na predavanju i druženju bila su i proslavljena braća Veslačkog kluba Iktus Patrik i Anton Lončarić te vrhunska osječka padobranka Helena Janson. M. Mihelić
Mihić: “Pokrpaju” ih uspješno i brzo
Mario Mihić, glasnogovornik NK-a Osijek, došao je na Klinički zavod u društvu nekolicine igrača NK-a Osijek.

- Ozljede su, nažalost, sastavni dio sporta pa tako i nogometa. Ozljede nisu rijetkost kod igrača NK-a Osijek, no naši liječnici iz KBC-a Osijek “pokrpaju” ih brzo i na vrijeme. Najistaknutiji naš klupski liječnik je dr. Neven Raguž i to nam je važno jer dugi niz godina imamo odličnu suradnju, povjerenje i u konačnici uspjeh - dodao je Mihić ističući kako smatra da je jako važno znati vrstu ozljede, stupanj ozljede te njezinu težinu. Želja svih u klubu, kaže, svakako je što uspješniji, ali i što kraći oporavak i u tome veliku ulogu ima radiolog, ali i traumatolog. Stoga je NK Osijek višestruko povezan s KBC-om Osijek, i to, dodaje Mihić, ne samo s Radiologijom nego i s Traumatologijom.

- Imamo dugogodišnju suradnju s dr. Ivanom Lovrićem koji itekako pomaže našim sportašima, odnosno igračima u slučaju kakvih ozljeda, prijeloma i slično. Svi oni odlični su dijagnostičari, znaju što rade i kako da svoj posao obave kvalitetno i što brže - kaže Mihić.
Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike