Osijek
AKCIJA “ZASADI DRVO, NE BUDI PANJ”

Bez drveća nema života!
Objavljeno 8. studenog, 2019.
Grad Osijek za ovu je akciju osigurao 473 sadnice različitih vrsta drveća

U okviru nacionalne akcije “Zasadi drvo, ne budi panj” u Osijeku se ovih dana sadi na sve strane. Grad Osijek u tu je svrhu osigurao 473 sadnice različitih vrsta drveća, a svoj su nesebičan dopinos dale i brojne druge institucije, poput Hrvatskih šuma, koje su za područje Osječko-baranjske županije donirale 544 sadnice, od kojih će najmanje 200 biti zasađeno na području Osijeka. Ako tome dodamo sadnice koje će zasaditi brojne škole, vrtići, fakulteti i druge ustanove, kao i sami građani, Osijek će nakon ovog vikenda biti bogatiji za više od tisuću stabala.

U petak, 8. studenoga, posjetili smo Drinsku ulicu, gdje se zamjenik gradonačelnika Boris Piližota pridružio radnicima Unikoma i skupini građana volontera u sadnji 79 grabova. Osim što su popunili rupe u postojećim drvoredima, stabla su zasadili i na površinama gdje ih do sada nije bilo pa sada ulica ima drvored u cijeloj dužini, i to s obiju strana.

Grad se u akciju, koja je u većem dijelu Hrvatske provedena 25., 26. i 27 listopada, zbog rekordno visokih temperatura u listopadu uključio nešto kasnije, no ono što je važnije - ne planira ovdje stati.

- Ove godine planiramo zasaditi oko 1500 stabala, a 700 će ih biti uklonjeno zbog neizlječivih bolesti i opasnosti za građane i imovinu. Osijek je grad koji diše zelenim plućima naših parkova i drvoreda. Prema posljednjem stanju zelenog katastra, u gradu je više od 24 tisuće stabala. Bilo ih je 22 tisuće, što znači da broj stabala konstantno raste. Osim toga, jedini smo grad u Hrvatskoj koji ima više parkova nego trgova, odnosno 22 parka i 15 trgova - istaknuo je Piližota, dodavši da ga raduje što se akciji odazvao velik broj građana.

U Drinskoj ulici u sadnji ih je sudjelovalo 30-ak. Bili su to učenici Poljoprivredne i veterinarske škole Osijek te učenici Srednjoškolskog đačkog doma Osijek. Naoružani štihačama, lopatama i drugim alatkama, činili su pravi mali zeleni odred.

- Bez drveća nema života! Naši učenici od prvog razreda uče o fotosintezi, ona se provlači kroz sve predmete. Ako nema onoga što će nam stvoriti kisik, kamo smo stigli? Globalno zagrijavanje tema je o kojoj već i ptice na grani pjevaju, svjesni smo da ovo vrijeme nije normalno i da nešto moramo mijenjati, stoga su ovakve akcije i više nego dobrodošle - rekla je Viktorija Alagić, profesorica strukovnih predmeta u Poljoprivrednoj i veterinarskoj školi u Osijeku.

Građani će uz pomoć stručnih službi Grada Osijeka zasaditi 269 stabala na sedam lokacija (Ulica Bele Bartoka, Drinska ulica, Svačićeva ulica, Park Uske njive, Zeleno polje i Tenja), a preostala 204 stabla Grad će samostalno zasaditi na još 15 lokacija. Osječki parkovi i ulični drvoredi tako će postati domovi šarolikim vrstama visokog i srednje visokog rasta - od magnolije, japanske trešnje, jasena, bagrema, javora, lipe...

Ivan Alilović
Najčitanije iz rubrike