Regija
OKRUGLI STOL

Prilike za mlade u poljoprivredi
Objavljeno 8. studenog, 2019.
POŽEGA


Akademska zajednica "Ante Starčević" Požeško-slavonske i Osječko-baranjske županije organizirala je okrugli stol "Mladi u poljoprivredi – mogućnosti i prilike", na Veleučilištu u Požegi.


Na okruglom stolu kao izlagači sudjelovali su državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, dogradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Pavičić, predsjednik Udruge proizvođača prirodnog plina Marijan Cenger te prodekan požeškog Veleučilišta doc. dr. sc. Berislav Andrlić. Obrađene su teme aktualnog stanja mladih u poljoprivredi, iskorištenosti EU sredstava iz Programa ruralnog razvoja budućeg financijskog razdoblja za poljoprivredu, uloge jedinica lokalne samouprave s ciljem unaprjeđenja poljoprivrede te uloge znanstvenih i obrazovnih institucija.


U okviru upisa u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava mladi poljoprivrednici čine oko 20.000 od oko 170.000 ukupnih nositelja poljoprivrednih gospodarstava, što je među vodećima na razini EU-a. Zajedničke poljoprivredne politike donose prioritete upravo prema mladim poljoprivrednicima, naglasio je državni tajnik Majdak.


- Do sada je potpora bila na razini do 70 tisuća eura mogućnosti, a u budućnosti će zemlje članice moći propisati kriterije za start up u poljoprivredi vezano uz mlade do 100 tisuća eura. To i nama znači mnogo u budućem programskom razdoblju, jer se Hrvatska odredila po pitanju zemljišne politike i po pitanju ruralnog razvoja prema mladim poljoprivrednicima. Nastavit ćemo prioritetno se odrediti prema mladim poljoprivrednicima, kako kroz mjere budućeg programa strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike, tako i kroz zemljišnu politiku, ali i kroz druge dijelove poljoprivredne politike - rekao je.


- Ostanak mladih jamac je održivosti i razvoja sredine u kojoj živimo. Kako se nalazimo na kraju programskog razdoblja, bila nam je želja okupiti relevantne dionike, vidjeti što smo do sada napravili u poljoprivredi te što nas sve čeka u sljedećem financijskom razdoblju. Nadam se da je ovaj okrugli stol bar malo približio problematiku, ali i prilike koje je moguće ostvariti za mlade u poljoprivredi - naglasio je predsjednik AZASA Požeško-slavonske županije dr. sc. Ivan Vukoja. B.S.T.
Možda ste propustili...

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

Najčitanije iz rubrike