Regija
OSJETAN PAD NEZAPOSLENOSTI U NAJISTOČNIJOJ ŽUPANIJI

Na “birou” 22 posto nezaposlenih manje nego u 2018.
Objavljeno 9. studenog, 2019.
ŽUPANJA

Vukovarsko-srijemska županija bilježi osjetan pad nezaposlenosti.

Krajem rujna ove godine na evidenciji Zavoda za zapošljavanje na tom je području bilo evidentirano 6967 osoba, čak 1815 osoba manje u odnosu prema rujnu 2018., kada ih je na burzi rada bilo prijavljeno 8782. Prema podatcima koje je objavio portal župan.hr, prema smanjenju nezaposlenosti od čak 20,66 posto najistočnija županija treća je u Hrvatskoj, odmah iza Karlovačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Na smanjenje nezaposlenosti dijelom je utjecalo iseljavanje i brisanje određenog broja osoba iz evidencije nakon što su otišle izvan Hrvatske, ali i to što su brojni građani bili angažirani i u turističkoj sezoni na moru. No svakako treba istaknuti da je dosta i onih koji su i kod kuće uspjeli pronaći posao i zaposliti se. Naime, prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, Vukovarsko-srijemska županija je među tri županije s najvećim rastom zaposlenosti u RH. U prošloj godini imala je rast zaposlenih u odnosu prema 2017. za 7,54 posto, a u posljednje tri godine za 8,71 posto. Razlog povećanju zaposlenosti je u pojačanom korištenju EU novca u 2018. za niz projekata, od energetskih obnova do aglomeracija i navodnjavanja, što je utjecalo i na rast broja zaposlenih koji rade na tim projektima. Uz to, Vukovarsko-srijemska županija provodi razne demografske i druge mjere protiv iseljavanja kojima se na krajnjem istoku Hrvatske nastoje zadržati stanovnici i privući novi te je osmislila programe za poticanje poduzetništva raznim potporama.

U 2019. godini objavili su Program za poticanje poduzetništva i za provedbu tog programa osigurana su sredstva u iznosu od 900.000 kuna. Program je podijeljen u pet grupa, a to su: Potpore za razvoj i unaprjeđivanje poslovanja, Potpore za razvoj i primjenu inovacija i novih proizvoda, Potpore za savjetovanje, informiranje i obrazovne aktivnosti, Potpore za organiziranje i sudjelovanje na manifestacijama, sajmovima i konferencijama te Potpore za osnivanje i rad klastera. Osim toga, poduzetnicima se subvencioniraju kamate na kredite te provode poticajne mjere za ulagače.

- Prije svega, tu je riječ o Zakonu o porezu na dobit kojim porezni obveznici koji obavljaju djelatnost na području Grada Vukovara s više od pet zaposlenika čije je prebivalište na potpomognutom području JLS-ova razvrstanih u I. skupinu prema stupnju razvijenosti, odnosno Grada Vukovara, ne plaćaju porez na dobit. Također, poslodavcima u Gradu Vukovaru refundiraju se doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje u 50-postotnom iznosu po podnesenom zahtjevu – pojašnjavaju u Županiji.

Naglasak je trenutačno stavljen na deset poduzetničkih zona sa spremnom infrastrukturom za potencijalne investitore, a odnose se uglavnom na proizvodne i uslužne djelatnosti. Potencijalnim investitorima nude se i razne povlastice - oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa i dijela komunalne naknade, sufinanciraju se administrativni troškovi otvaranja poduzeća, sufinanciraju se kamate na kredite...

Vukovarsko-srijemska županija je u posljednje tri godine osigurala približno tri milijarde nepovratnih kuna i svrstala se među vodeće županije u Hrvatskoj prema korištenju europskih sredstava. Prema posljednjim ažuriranim podatcima, ukupan iznos ugovorenih nepovratnih sredstava, od listopada 2016. do rujna 2019., iznosi 2.828.662.444,92 kune. Županija se s 14.884 kune EU sredstava po stanovniku, ugovorenih u 2017. i 2018. godini, svrstala na visoko treće mjesto u Hrvatskoj.

Od pet najvećih projekata u 2018., ugovorenih u okviru Vladina Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, na prva tri mjesta nalaze se projekti VSŽ-a.

Marija Lešić Omerović
Vukovarsko-srijemska županija među vodećima u RH i po rastu zaposlenosti i po korištenju EU sredstava
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BARANJA NE OSTAJE BEZ PREPOZNATLJIVIH MANIFESTACIJA

Održat će se Vinski maraton,
Ribarski dani, Paprika fest...

2

OD POČETKA LIPNJA

Đakovo prvi put dobilo poljoprivrednog redara

3

POVEĆANJE TEMELJNOG KAPITALA TVRTKE

Grad Vukovar i Komunalac riješili višegodišnju zavrzlamu