Svijet
AMERIČKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Pompeo oštro napao Kinu i Rusiju
Objavljeno 8. studenog, 2019.
Američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo oštro je u petak, tijekom govora u povodu 30. godišnjice pada Berlinskog zida u Berlinu, kritizirao Kinu i Rusiju i kazao da 9. studenoga i pad Berlinskog zida za te zemlje nisu razlog za slavlje.


"Rusija, na čelu s bivšim KGB-ovim časnikom, nekad stacioniranim u Dresdenu, upada u susjedne države i likvidira svoje političke protivnike", rekao je Mike Pompeo u govoru u Zakladi Koerber u petak aludirajući na nekadašnju špijunsku djelatnost ruskog predsjednika Vladimira Putina.


Američki ministar vanjskih poslova položaj je oporbe u Kini i Rusiji danas usporedio s onim u bivšoj Istočnoj Njemačkoj i rekao kako se radi o "režimima za koje je datum pada Zida upozorenje ispunjeno strahom, a ne razlog za slavlje".


"Ruske vlasti su okupirale Krim s pomoću racija i mučenja. U Čečeniji nestaje svatko koga vlast proglasi nepoželjnim", rekao je Pompeo.


On je istodobno iznova upozorio na opasnost gradnje plinovoda Sjeverni tok II.


"Mi ne želimo da europska opskrba energijom ovisi o samovolji Vladimira Putina", rekao je Pompeo. Osvrnuvši se na Kinu, Pompeo je rekao kako vlasti u Kini čine pritisak na svoje građane, koji "na šokantan način" podsjeća na onaj koji je primjenjivao nekadašnji DDR. "Komunistička partija Kine šikanira i prati aktiviste iz Xinijanga i Hong Konga koji su u egzilu u Europi", rekao je Pompeo.


Ujedno je upozorio i na to da se kineskom koncernu Huawei ne dopusti sudjelovanje u gradnji 5G mobilne mreže.


Pompeo je u povodu proslave 30. godišnjice pada Zida pozvao na zajedničku borbu SAD-a i partnera za obranu ljudskih prava.
Pompeo, koji sudjeluje na obilježavanju 30. godišnjice pada Berlinskog zida, nakog govora u Zakladi Koerber sastao se i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. H
NATO MORA RASTI I MIJENJATI SE
Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u petak da NATO mora rasti i promijeniti se ili riskirati da zastari. Izjava je došla dan nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da je Savez u stanju "moždane smrti". Pompeo je u četvrtak rekao kako je taj savez možda jedan od najvažnijih "u cijeloj zabilježenoj povijesti". Međutim, priznao je potrebu da se NATO razvija u dijalogu i traži odgovore na pitanja koja se danas postavljaju.
Najčitanije iz rubrike