Novosti
PROSVJEDNA NOTA SRBIJI

Spomen-ploča ratnom zločincu - neprihvatljiva
Objavljeno 8. studenog, 2019.
Zbog otkrivanja spomen-ploče generalu JNA Mladenu Bratiću u Novom Sadu, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je diplomatsku notu Veleposlanstvu Srbije u Zagrebu. Podsjetimo, Bratić je bio jedan od zapovjednika snaga bivše JNA i pridruženih srpskih paravojnih postrojbi u napadu na Vukovar, a spomen-ploča bi mu se trebala nalaziti u novosadskom kompleksu Vojske Srbije.


Prosvjednom notom Republika Hrvatska osudila je taj čin i ponovno je izrazila očekivanje od Republike Srbije i njezinih institucija da odbace politiku relativiziranja i veličanja zločina, čime se dodatno vrijeđaju žrtve agresije na Republiku Hrvatsku. "Republika Srbija ponovno je pozvana da se usmjeri na proces suočavanja s vlastitom prošlošću i ulogom u ratovima koje je pokrenula u devedesetim godinama prošloga stoljeća. Ovim prosvjedom Ministarstvo vanjskih i europskih poslova iznova je ukazalo na neprihvatljivost ovakvih odluka i poteza srbijanskih vlasti, koje su u suprotnosti s nastojanjima Republike Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Republike Srbije i bivše JNA na Republiku Hrvatsku, izgrađuje dobrosusjedske odnose", ističe MVEP.


Otkrivanje spomen-ploče ratnom zločincu, generalu JNA koji je zapovijedao napadom na hrvatski grad Vukovar, skandalozno je i Hrvatska to najoštrije osuđuje, rekao je u petak u Rijeci ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te dodao kako otkrivanje spomen-ploče ratnom zločincu sigurno ne pridonosi stabilizaciji i dobrosusjedskim odnosima. "Nama je neprihvatljiv i neshvatljiv taj smjer u vanjskoj politici kojim Srbija ide", rekao je. Srbija se mora suočiti sa svojom prošlošću, okrenuti se izgradnji demokratskog društva, vladavine prava i prava nacionalnih manjina, rekao je podsjetivši da Srbiju "upravo na to upozoravaju čelnici EU-a." Odbacio je medijske spekulacije da će srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić govoriti u Hrvatskom saboru na kongresu Europske pučke stranke krajem studenoga.


Vučić je u petak u Ženevi, komentirajući podizanje spomen-ploče generalu Bratiću, rekao da Hrvatska ima ulice nazvane po Mili Budaku. Premijer Andrej Plenković mu je odgovorio da će Hrvatska zbog otkrivanja ploče Bratiću uputiti prosvjednu notu Srbiji.
Otkrivanje spomen-ploče zapovjedniku napada postrojbi bivše JNA na Vukovar u Hrvatskoj je, ali i civilnom sektoru Srbije, ocijenjeno neprihvatljivim i neshvatljivim. Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina opisala je otkrivanje spomen-ploče kao "ruganje žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina", prenio je u četvrtak novosadski portal 021.rs. Kako se navodi u njihovu priopćenju, "Bratić je zapovijedao napadom na Vukovar i razaranjem tog grada, što je bila jedna od najsramnijih vojnih operacija u modernoj povijesti ratovanja, koja je ostavila neizbrisivu ljagu na obrazu glavnog grada Vojvodine." D.Pav./H
General JNA Mladen Bratić zapovijedao je napadom na Vukovar i razaranjem tog grada
Možda ste propustili...