Kultura
GALERIJA LIKOVNIH UMJETNOSTI VINKOVCI

“Štep zlatne igle” Igora Dragičevića
Objavljeno 9. studenog, 2019.
U prostoru Galerije likovnih umjetnosti “Slavko Kopač” u Vinkovcima otvorena je izložba akademskog slikara grafičara Igora Dragičevića ”Štep zlatne igle - Izložba grafike od 1978. do danas”, kojoj je autor predstavio stvaralaštvo ovog značajnog makarskog i hrvatskog umjetnika.

- Došao sam ‘natopiti‘ ovaj prostor mojom snovitom lirskom poetikom. Ovo je jedan metafizički svijet mog podneblja. Lorca je rekao Daliju ako se želi baviti slikarstvom da umoči svoju četku u zrak Katalonije, tako sam i ja umočio svoju grafičku iglu u zrak Dalmacije. Tu su svi znakovi, simboli, odrazi i sjećanja ovog svakodnevnog života koji živimo. Izložio sam 59 radova na kojima su motivi Dalmacije, to je jedan dio prve moje male manografije koja se zove ‘‘Štep zlatne igle‘‘. Koristio sam klasične tehnike, kombinirane, suha igla, bakropis. Moja grafika usko je vezana uz pjesništvo, šansonu, ima jedan poetski naboj - rekao je Igor Dragičević.

Prema riječima Josipa Karamatića, koji je napisao predgovor u katalogu izložbe ‘‘Cvijet moga mora‘‘, Dragičević namjerno u svojim djelima održava prizvuk antičke jednostavnosti, a s velikog broja njegovih djela možemo iščitati i neizostavno mediteransko sublimiranje mogućnosti i htijenja sadržno u geslu ‘‘lako ćemo‘‘.

Dragičević je rođen u Makarskoj 1954. godine, a dobitnik je značajnih nagrada i priznanja, njegova se djela nalaze u muzejima, galerijama i mnogim zbirkama u Hrvatskoj i u svijetu. Igor Dragičević predaje grafiku i crtež na ALU Sveučilišta u Mostaru na Širokom Brijegu u statusu redovitog profesora. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odjel grafike, u klasi prof. Dževada Hoze diplomirao je 1978. godine, a 1989. godine magistrirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, u klasi prof. Boška Karanovića. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a priredio je 15-ak samostalnih i 100-tinjak skupnih izložbi. Ilustrirao je knjige brojnim pjesnicima i književnicima.

Izložbu je prigodnim riječima otvorila Jasna Garvanović, v. d. pročelnika Upravnog odjela za kuturu i turizam Grada Vinkovaca, a svi koji nisu bili na izložbi mogu je razgledati do 25. studenoga u radno vrijeme Galerije likovnih umjetnosti ‘‘Slavko Kopač‘‘ u Vinkovcima. M.Kokaj
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

OSVRT KONCERT OTVORENJA “SEKOŠANA”

Nekoliko izvrsnih izvedbi na novonabavljenom klaviru jedinstvene crvene boje

3

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike