Mozaik
REVIJA NORVEŠKOG FILMA U URANIJI

Iz Norveške stiglo
sedam hit-filmova
Objavljeno 9. studenog, 2019.
Besplatnom projekcijom kriminalističke drame "Redoslijed nestanka" redatelja Hansa Petera Molanda, u osječkom kinu Urania u četvrak je otvorena Revija norveškog filma. U suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, a u sklopu programa CoolTour kina Urania, osječkoj će publici biti prikazano sedam filmskih uspješnica norveške kinematografije različitih filmskih žanrova, kao i maraton kratkometražnog filma.

Prigodnom domjenku uoči projekcije drame iz 2014. godine o vozaču ralice Nilsu (Stellan Skarsgård), koji živi mirnim životom u gradiću Beitostølen sve dok se neočekivano ne nađe usred narkorata između norveške i srpske mafije, nazočio je Christian Grotnes Halvorsen, prvi tajnik norveškog veleposlanstva u RH.

- Revija će pokazati da suvremena norveška kinematografija sadrži žanrovski različite filmove - komedije, drame, kriminalističke i dokumentarne filmove o brojnim temama. Posjetitelji će imati priliku vidjeti da smo, iako geografski udaljeni, poprilično slični u pogledu organizacije naših života, briga i onoga što nas čini sretnima. Smatram da su filmovi dobar način da jedni o drugima naučimo nešto više i nadam se da će biti još ovakvih revija. Već imamo pripremljene nove filmske pakete za Osječane - poručio je Halvorsen.

Direktorica Kinematografa Osijek Marijana Bošnjak rekla je kako se nada da će se odabrani filmovi svidjeti posjetiteljima i da će se Revija norveškog filma u Osijeku održati i sljedeće godine. D. Miklić
RASPORED FILMOVA REVIJE
Jučer je u kinu Urania prikazana komedija “Ostati živ” (2015.) u režiji Charlotte Blom, a Revija norveškog filma nastavlja se sutra (nedjelja, 10. studenoga) kada je, s početkom u 19 sati, na rasporedu projekcija drame “Slijepa” (2014.) redatelja Eskila Vogta. Program uključuje i naslove: “Prije Snijega” (2013.) norveškog autora kurdskih korijena Hishama Zamana, dokumentarne filmove “Blizanci zauvijek: veliko putovanje” (2015.) Frodea Fimlanda i ‘’Optimisti’’ (2013.) redateljice Gunhild Magnor, te akcijski film Nilsa Gaupa ‘’Pathfinder’’ iz 1987. godine.
Najčitanije iz rubrike