Mozaik
POČEO ZAGREB FILM FESTIVAL

Nakon 11 godina prvi
put otvoren u egzilu
Objavljeno 8. studenog, 2019.
Donosi više od 100 filmova u 20 programa i izbor ponajboljeg od recentne nezavisne međunarodne i domaće produkcije

Francuskim filmom Alice i gradonačelnik Nicolasa Parisera u zagrebačkoj Laubi otvoren je 17. Zagreb Film Festival. U svom dosad najdužem izdanju ZFF donosi više od stotinu filmova u dvadesetak programa i izbor ponajboljeg od recentne nezavisne međunarodne i domaće filmske produkcije, s posebnim naglaskom na prve i druge filmove autor/ica iz cijeloga svijeta.

- Nakon jedanaest prekrasnih godina provedenih u kinu Europa, nažalost, našli smo se u egzilu. Taj dom mnogih festivala, pa tako i ZFF-a, zatvoren je, zna se što se s kinom događalo prije pet mjeseci, no što se događa sada ne zna nitko - rekao je direktor festivala Boris T. Matić na početku ceremonije svečanog otvorenja pred brojnom publikom u Laubi.

Izvršni producent festivala, Hrvoje Laurenta, naglasio je kako je dokumentacija za obnovu kina Europa dosad već trebala biti završena, no to se, kako se doznaje iz medija, nije dogodilo.

- Kino propada, zjapi prazno, a njegov ulaz služi kao skladište i parkiralište, zato vas sve pozivam da propitujemo budućnost tog kina u nadi da će se ono jednom ponovno otvoriti - upozorio je.

Zbog novonastalih okolnosti Festival je produžen na rekordnih jedanaest dana kako bi se publici moglo predstaviti sve što je planirano upravo zbog čega je ovogodišnje izdanje i najduže dosad i to s još više filmova i događanja, ali i sa srcem na pravom mjestu, bez obzira na okolnosti gubitka prostora Europe, najstarijeg i najljepšeg zagrebačkog kina. Matić je naglasio i kako je Festival ove godine i žanrovski najraznolikiji.

- Imamo dramu, humor, akciju, pa čak i horor, a u konkurenciji su sve odvažni autorski pogledi na svijet redatelja i redateljica koji su prvi ili drugi put ušli u stvaranje dugometražnih filmova - rekao je Matić i osvrnuo se i na ovogodišnje nove programe: “Bavimo se pitanjem egzila, odajemo počast preminuloj redateljici i njezinim kolegama redateljima, obilježavamo 30 godina pada Berlinskog zida, i kroz filmske sličice vas vodimo od Južne Amerike do Australije.”

Matić je najavio 11 dana punih projekcija, predavanja, prezentacija, druženja i dobre zabave, a za film prve festivalske projekcije znakovitog naslova “Alice i gradonačelnik”, koji govori o tome kako mlada filozofkinja pokušava pomoći dugogodišnjem gradonačelniku da iziđe iz egzistencijalne krize, napomenuo je kako je “svaka sličnost sa stvarnim događajima slučajna”. Film, ovjenčan nagradom Europa Cinemas Label, najprestižnijim priznanjem u sekciji 15 dana autora u Cannesu, u Zagrebu je predstavio jedan od glumaca Pascal Rénéric, a redatelj filma Nicolas Pariser poručio je zagrebačkoj publici u videoporuci da njegov film govori o političkoj situaciji u Francuskoj, ali se u njemu mogu prepoznati građani cijelog svijeta.

S nadom da će neonski znak u Varšavskoj 3 jednom ponovno biti upaljen, Matić i Laurenta proglasili su 17. ZFF otvorenim.

Hrvatska udruga producenata tradicionalno je na otvorenju festivala uručila Nagradu Albert Kapović za izniman doprinos razvoju i promociji hrvatskog filma. Ovogodišnja dobitnica, Jadranka Hrga, voditeljica Odjela za filmsku proizvodnju i komplementarne djelatnosti HAVC-a, zahvalila je svojim kolegama, posebno se prisjetivši prvog ravnatelja HAVC-a po kojemu nagrada nosi ime, a s kojim je surađivala od samog osnutka te institucije.

Zagreb Film Festival će ove godine trajati do 17. studenoga, a održavat će se u kinu Tuškanac, Dvorani KIC, Muzeju suvremene umjetnosti, Narodnom sveučilištu Dubrava, Kulturnom centru Travno, Hrvatskom glazbenom zavodu, F22 – Novoj akademijskoj sceni i HUB385.

Program Zagreb Film Festivala dostupan je na službenoj festivalskoj stranici (www.zff.hr). Ulaznice se nalaze u online prodaji na zff.kupiulaznicu.hr, te na blagajni ZFF-a ispred kina Tuškanac. Plaćanjem Mastercard i Maestro® karticama na fizičkim prodajnim mjestima te online na kupiulaznicu.zff.hr ostvarujete 10 posto popusta.

Tanja Kvorka
U filmu “Jojo Rabbit” Hitler kao priglupi imaginarni prijatelj
ZFF je u petak predstavio novi uradak redatelja otkačenih komedija Taike Waititija, koji je u novom filmu “Jojo Rabbit” predstavlja lik Hitlera kao priglupog imaginarnog prijatelja jednog dječaka. Novozelandski redatelj koji se u Hollyoodu proslavio megahitom “Thor: Ragnarok”, a unatoč tome zadržao energiju nezavisnog autora, poznat je po filmovima “Orao protiv morskog psa”, “Boy”, “Kad padne mrak” i “Lov na divljake”. Njegov najnoviji film, koji naziva “satirom protiv mržnje”, nastao je na temelju knjige Christine Leunens “Caging Skies”.
Možda ste propustili...

HRVATSKO-ŠVICARSKI FILM REDATELJICE ANDREE ŠTAKE, S MARIJOM ŠKARIČIĆ

“Mare” otvara Pula film festival

U PARNICI PROTIV DAILY TELEGRAPHA

Rush je dobio najveću odštetu

Najčitanije iz rubrike