Sport
PRIBLIŽAVA SE DERBI U SPLITU

Osijek je posljednji u HNL-u
izbjegao poraz na Poljudu
Objavljeno 8. studenog, 2019.
Bijelo-plavi na splitskom stadionu nisu izgubili već dvije i pol godine

Još donedavno stadion na Poljudu za nogometaše Osijeka predstavljao je pravi bauk. Sve do proljeća 2017. godine Osijek je tamo uglavnom gubio, dogodio bi se tu i tamo poneki remi, ali daleko češće Osječani su taj teren napuštali pognute glave.

I tog svibnja 2017. susret je završio teškim porazom bijelo-plavih (5:1), ali to je bila i prekretnica. Naime, u sljedeće četiri utakmice Osijek na gostovanju kod Hajduka nije izgubio. Zabilježio je unutar te serije tek drugu pobjedu na Poljudu u povijesti HNL-a (prošle jeseni bilo je 2:0 nap.a.), a dogodila su se još i tri remija. U dva od njih bilo je 1:1, s tim da je u jednom Osijek ispustio pobjedu duboko u sudačkoj nadoknadi, a drugi je put također mogao pobijediti nakon što je Hajduk poveo, a Marić početkom drugog dijela zabio za izjednačenje. Kasnije su bijelo-plavi stvorili neke prilike za pobjedu, ali su one ostale nerealizirane. Ta tri susreta dogodila su se u eri dok je na klupi bijelo-plavih sjedio Zoran Zekić, a na niz pozitivnih rezultata nadovezao se proljetos i Dino Skender koji je na poljudskoj ljepotici odigrao "nulu" u susretu bez pogodaka.

Kuleševićevo iskustvo
Dakle, Osječani su bez poraza na Poljudu gotovo dvije i pol godine. Dobro iskustvo sa splitskog stadiona ima i aktualni trener Ivica Kulešević koji je jednom već vodio bijelo-plave u susretu protiv Hajduka u gostima. Dogodilo se to u studenome 2013. godine, kada su bijelo-plavi bili u jeku teške bitke za očuvanje prvoligaškog statusa, i uspjeli su osvojiti veliki bod u Splitu.

- Druga su to vremena bila. Borili smo se za opstanak, a u momčadi smo imali nekoliko igrača mlađih od 20 godina - prisjetio se Kulešević.

Iz tadašnje momčad tri su čovjeka i danas tu, a Tomislav Šorša i Marko Dugandžić možda će i zagirati u nedjelju, a uz njih tu je i Alen Grgić koji je već duže vremena izvan stroja zbog ozljede. Uglavnom, postoji dosta tih statističkih stvari zbog kojih Osječani na Poljud mogu otići s nadom u ostvarivanje još jednog pozitivnog rezultata i nastavka uspješnog niza na gostovanjima kod Hajduka. Taj nedjeljni susret imat će veliku težinu za obje momčadi. Hajduk je drugi s četiri boda više ispred Osijeka koji mu je prvi pratitelj. Već samo taj podatak dovoljno govori koliko bi pobjeda bila važna za oba tima. Bijelo-plavima bi omogućila primicanje prema drugom mjestu na samo jedan bod zaostatka, a Splićanima bi omogućila bijeg na ugodnih sedam bodova u odnosu na Osijek.

- Psihološki pritisak sigurno će biti na strani Hajduka, a za nas je najvažnije da otpustimo kočnice i zaigramo normalno i bez grča - smatra Alen Petrović, sportski direktor NK Osijek.

Hajdukovih 11
U nedjelju bi se mogao pojaviti još jedan nepisani zakon koji će ići na ruku osječkoj momčadi. Naime, Hajduk je u nizu od 11 uzastopnih domaćih pobjeda, ako računamo i prošlu sezonu. Ove je nanizao sedam susreta na Poljudu. Doista impresivno, ali uvijek postoji ona priča o "zakonu velikih brojeva". Ona kaže kako jednom ta serija mora stati, a Splićani su sad već stvarno u ozbiljnom pobjedničkom nizu, a znate li tko je posljednji s Poljuda u HNL-u otišao neporažen? Pa, Osijek. Od onih spomenutih 0:0 početkom travnja krenula je Hajdukova pobjednička serija koja još traje. A sada stiže Osijek čiji će napad predvoditi čovjek koji u dresu osječke momčadi na Poljudu još ne zna za poraz - Mirko Marić.

- Za nas je to posljednji derbi ove jeseni, a zna se kako smo u susretima tog tipa dosad bili uspješni. Bilo bi odlično jesenski paket derbija zaokružiti još jednim pozitivnim rezultatom. Kao igrač Osijeka još nisam doživio poraz na gostovanju kod Hajduka pa se nadam kako se to neće dogoditi ni ovaj put. Hajduk igra odlično kod kuće, što ukazuje na težak posao koji nas čeka. To je jedna od utakmica u kojoj i najmanji gubitak koncentracije može biti koban, a s druge strane ne smijemo olako prosipati prilike koje se ukažu. Bit će ih, uvjeren sam, samo ih moramo biti spremni pretvoriti u pogotke - smatra Marić.

Nitko tko odlazi na Poljud nema pravo kategorički tvrditi - pobijedit ćemo. No, s nadom je već posve drugačije. Osijek treba vjerovati u sebe u toj utakmici, jer bez toga teško će ostvariti pozitivan rezultat.

Dalibor Keler
OSJEčkim nogometašima “LEŽE” DERBIJI
Nogometaši Osijeka ove su jeseni odigrali pet derbija i imaju pozitivan skor u susretima s najvećim rivalima. Zabilježili su dvije pobjede (Hajduk i Rijeka), dva remija (Dinamo i Rijeka), i samo jedan poraz (Dinamo). Utakmicom u Splitu zaokružit će nastupe u derbijima za prvi dio sezone. U prvom ovosezonskom dvoboju Osijeka i Hajduka, koji je odigran u Gradskom vrtu krajem kolovoza, bijelo-plavi su slavili s 1:0, a pogodak odluke postigao je Antonio Mance.
Osijek je zadnji poraz na Poljudu doživio u svibnju 2017., otada je zabilježio pobjedu i tri remija
derbi

OSIJEK IDE PREKINUTI HAJDUKOV USPJEŠAN NIZ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike