Osijek
URBANA AGLOMERACIJA

Uz Osijek, radi se i u Dardi Belišću, Ernestinovu...
Objavljeno 8. studenog, 2019.
Urbana aglomeracija Osijek jedna je od sedam takvih u Hrvatskoj koje su uvedene radi jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. U ovom slučaju UA Osijek okuplja još gradove Belišće i Valpovo te 16 općina od kojih je jedna (Tordinci) iz Vukovarsko-srijemske županije. Svi oni, uz raspoloživa EU sredstva kroz tzv. ITU mehanizam, kroz ovu će aglomeraciju raditi na realizaciji njima prioritetnih projekata, prije svega na povećanju kvalitete života stanovnika. Ukupno raspoloživa sredstva iznose 760 milijuna kuna. O dijelu planiranih projekata već smo izvijestili, tako je na primjeru Osijeka riječ o projektima Gradnja i opremanje IT parka, Gradnja gospodarskog centra, centra za posjetitelje i projekt Razvoja i unaprjeđenja infrastrukture osječke Tvrđe.

Projekti su to, kako su na naš list obrazlagali čelni ljudi u gradskoj administraciji, koji će imati dugoročni razvojni učinak, u smislu kreiranja uvjeta za daljnji razvoj, stvaranja novih radnih mjesta te stvaranja nove vrijednosti. Osobito projekti koji se tiču poslovne infrastrukture poput IT parka i Gospodarskog centra.

No kako će sredstva iskoristiti drugi korisnicima?

Iz Akcijskog plana koji je upravo utvrđen za ovu i iduću godinu, u segmentu čiji je specifični cilj omogućavanje povoljnog okruženja za razvoj poduzetništva, u Belišću će se realizirati gradnja proizvodno poduzetničkog inkubatora, a u Valpovu Agroparka. Gradnja tehnološkog parka za razvoj poljoprivrede i ruralnih djelatnosti planira se u Ernestinovu, a u Čepinu gradnja i opremanje agroinkubatora.

Sredstva su na raspolaganju i za revitalizaciju kulturne baštine - kako se iščitava iz plana, iskoristit će se za radove i projekte vezano uz utvrdu Korogy, Erdutsku kulu, dvorce u Bilju, Dardi, Vaplovu, pa i na revitalizaciji ernestinovačke Galerije Petar Smajić.

Brojčano najzastupljeniji (15) ipak su projekti biciklističkih staza na području urbane aglomeracije, a one će se, za Osijek, raditi na rekonstrukciji postojećih staza prema Bilju i Tenji, ali tu su i staze na području Čepina, Darde, Ernestinova, Petrijevaca, Antunovca, Valpova, Belišća. Među njima kao financijski krupniji projekt vrijedan 6,8 milijuna kuna, izdvaja se gradnja biciklističke staze na pješačko-biciklističkom mostu preko rijeke Vuke.

Dio sredstava na raspolaganju je i za nematerijalne projekte, primjerice, poboljšanje zapošljivosti mladih na tržištu rada, ali i jačanje kompetencija učenika s tržištem rada podizanjem kvalitete strukovnog obrazovanja. D.Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike