Osijek
NESVAKIDAŠNJI HOBI U ANTUNOVCU

U dvorištu obiteljske kuće Vučemilović rastu 33 palme
Objavljeno 8. studenog, 2019.
Donosili su ih iz raznih dijelova Dalmacije i svaka od njih se primila

Da geni itekako mogu utjecati, ako ne na izbor zanimanja, onda bar na hobi, godinama pokazuju supružnici Milka (72) i tri godine stariji Slavko Vučemilović iz Antunovca. Naime, u dvorištu obiteljske kuće već više od 20 godina uzgajaju palme, i to vrlo uspješno. Imaju ih čak 33, a u nastanku ih je još 14!

Moji su podrijetlom iz Vrlike, a Milkini iz Trilja. Uz to, brat mi živi u Vodicama i ne čudi da više puta godišnje odemo do njega. Isto smo učinili i prije 22 godine kad smo supruga i ja šetali rivom i divili se tamošnjim palmama koje ukrašavaju dalmatinske ulice. Zagledao sam se u njezine plodove i predložio supruzi da ih uberemo i pokušamo posaditi kod nas u dvorištu. Sjećam se da je bilo proljeće i tako svježe ubrane plodove donijeli smo kući – priča Slavko, još se do detalja prisjećajući tog prvog pokušaja sadnje palme u dvorištu koje je, iako se tako nije činilo u početku, uspjelo! Ubrzo su izrasli, kako kaže, izdanci oštri poput čavla i potom su ih presadili u manje posude.

Nakon uspješno obavljenog posla nisu se zadržali samo na palmama iz Vodica. Slavko je tako donio sjeme iz Kukljice, a lepezaste su potekle iz Ždrelca, gdje su supružnici Vučemilović ugedali lijepe palme u blizini plaže. Otišli su potom i u Zadar, odakle su potekle danas nazvane "zadranke", zbog kojih se, kaže, penjao i na uzvisine ne bi li došao do prikladnog sjemena.

“Studirao” palme
Sav trud urodio je doslovno plodom i u dvorištu Vučemilovića tako su tijekom godina izrasli prelijepi primjerci palmi, grmastih, lepezastih i brojnih drugih.

Dakako, nije sve došlo samo, bilo je potrebno puno truda i odricanja, ali i novca. Slavko tako kaže da samo jedna palma dnevno "popije" i do pet litara vode. Kako ne podnose zimu, valjalo je i osmisliti prikladan prostor za razdoblje godine kad su temperature niže od -5 stupnjeva. Smješta ih u poveći prostor obložen izolacijom od stiropora i brodskim podom, i to uz obvezno grijanje. Međutim, ni veliki trošak za potrošenu vodu, dakako i struju, ali i sve predradnje koje su bile potrebne da bi njihove palme prezimile u zatvorenom prostoru, nisu smanjili njihovu želju za uzgojem.

- Uz zalijevanje, potrebno je također i rezati žile, mijenjati zemlju, presađivati ih u veće posude. No supruga i ja taj posao volimo i nije nam teško, primjerice, podići cijelu palmu kako bismo joj promijenili zemlju. Naravno, kako smo oboje u godinama, snalazimo se kako znamo, pa mi je pomoć pribor za kolinje. Vješala stavim iza palme, uzmem kuku i lančić oko palme i tako je zakačim i podignem. Kad joj odrežem žile i stavim novu zemlju, lako je vratim u posudu – znalački priča Slavko, koji priznaje da je godinama "studirao" održavanje palme i vjerojatno nema toga što ne bi znao kad je u pitanju ovo drvo tropskih krajeva.

Morski ugođaj
Dogodilo mu se jednom, kaže, da su se dvije palme počele sušiti i kad ih je razrezao, imao je što vidjeti! Crvići su je "načeli" i, prateći situaciju, shvatio je da ulaze u samu srž palme. Čak je i nju, kaže, uspio spasiti i ona mu je sad najdraža. Kako bi ih potpuno očuvao, u zatvorenom prostoru dodatno ih obloži platnom, a nije se dogodilo da je izbivao iz kuće duže od jednog dana, a da se netko nije skrbio o palmama. Bude to, kaže, obično kći, koja živi u Antunovcu, a druga kći stanuje u Osijeku. I njima se, kaže, palme sviđaju, no bar za sada ne u tolikoj mjeri da bi se o njima svakodnevno skrbile. Tako su Milka i Slavko jedini koji svakodnevno vode računa o svom tropskom drveću, a čini se i jedini na ovim prostorima. Slavko kaže da mu je poznato da neki imaju palmu, no samo jednu, a on ne samo da ih ima 33 i očekuje još 14 nego bi ih uzgojio još.

- Vjerujem da bi me povuklo da ih imam još. Evo, u ovoj posudi ih je 14 i svaki od ovih izdanaka koji vidite bit će naposljetku, nadam se, po jedna palma. Problem je jedino nabaviti tako velike posude kamo bismo ih smjestili, jer palme relativno brzo rastu i trebaju podosta prostora. Nisam ih sadio u zemlju, jer ih onda ne bih mogao premjestiti u zatvoren prostor i sigurno ne bi izdržale. Supruga i ja doslovno na sve mislimo i jednostavno uživamo u našim palmama, a posebice ljeti, kad boravimo u dvorištu. Osjećamo se kao da smo na moru – poručuju ovi simpatični supružnici.

Marija Mihelić
14

novih mladih palmi - izdanaka u svom dvorištu uzgajaju supružnici Vučemilović, pa će ih ukupno biti 47
Nisu (još) za prodaju
Antunovačke palme zainteresirale su i Dalmatince, pa tako Slavko kaže da je bilo upita za otkup.

- Došli su brojni znanci iz Dalmacije i divili se palmama. Imao sam ponuda za kupnju i rekli su da će se javiti. Iskren da vam budem, ne bih ih još prodao, jer ja to doista volim. No Milka i ja stariji smo i vidim da će na kraju tako i biti da ću ih prodati, ako ih naša djeca i unučad ne budu htjeli nadalje njegovati - zaključuje Slavko Vučemilović.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike