Osijek
NEZGODA U HADRIJANOVOJ

S kamiona na cestu pale dvije tone šljunka
Objavljeno 8. studenog, 2019.
Da se netko zabio u šljunčanu barijeru na kolniku, mogle su se dogoditi ozbiljnije posljedice

Da nije bilo hitne intervencije Ivana Hausmana, viši stručni suradnik u gradskom Odsjeku za promet, djelatnika Unikoma Dejana Kukeca, Daneta Barišića, poslovođe vertikalne signalizacije, i Marija Mišetića, voditelja Unikomove Radne jedinice Prometnice, netko je jučer mogao "gadno nastradati" u prometu u Hadrijanovoj. Doduše, hitna bi, da je prometne nesreće bilo, brzo stigla jer se više od kubika šljunka našlo na cesti koji se iz kamiona, za sada nepoznatog vozača, istresao na asfalt nedaleko Kliničkog bolničkog centra Osijek. Ekipi, koja je sanirala lokaciju, činilo se da je riječ o šljunku ispalom iz pretovarenog kamiona, jer da je kamion bio propisno natovaren, šljunak bi možda samo curio "s kamionske stranice" i bilo bi ga samo u traci na velikom potezu, a ne ovako na jednoj gomili, ispred koje su iznenađeni vozači panično kočili kako se ne bi zabili u šljunak ili preletjeli preko njega i proklizali među druge automobile na cesti ili pak tramvaj, bicikliste i pješake na obližnjoj pruzi i stazi.

- Čim nam je Mišetić dojavio što se dogodilo na cesti, hitno sam izišao na teren, a stigao je odmah i Unikom. Prvoj ekipi te gradske tvrtke u pomoć je stigao i stroj, pa je šljunak vrlo brzo uklonjen s ceste i promet normaliziran. Pripomogla nam je i policija koja je stigla kako bi prepriječila put vozačima dok dečki rade na cesti - priča nam Hausman, a ostatak ekipe, koji smo zatekli na mjestu događaja, kaže da bi lopatanjem uklanjanje potrajalo mnogo duže, bilo bi to najmanje dvadesetak kolica koje bi se šljunkom mogle napuniti.

Vozač kamiona nije stao i počistio za sobom, a automobili su, u prometnoj špici, ili obilazili ili polako prelazili gomilu, ali je tako šljunak raširen po cijeloj cesti. "Čudno je da nitko nije zapisao ili snimio kamion. Šljunak na cesti je opasan jer pod kotačima pršti i leti na sve strane pa može razbiti aute. Vozač je bio obvezan očistiti iza sebe, ali nije stao", kaže Hausman.

- U posljednje vrijeme učestala je pojava da nesavjesnim vozačima teretnih motornih vozila tijekom kretanja po nerazvrstanim cestama, posebice u kružnim tokovima prometa, dolazi do rasipanja predmeta prijevoza, šljunka, betona, blokova i sličnog, čime se čini prekršaj i ugrožava sudionike u prometu, a nakon takvih događaja bez zaustavljanja napuštaju mjesto ispadanja tereta. Čišćenje cesta u tom slučaju obavlja ophodnja cesta, a trošak snose građani grada. "Molimo građane da ako zamijete ovakve događaje, zapišu registracijske oznake i obavijeste PU Osječko-baranjsku, Unikom ili Upravitelja cesta - kaže Hausman.

Potvrđuju to i Unikomovci i spominju da su nedavno čistili beton u Drinskoj kod Euroherca te na Mačkamami i kod Karake prošli tjedan. "Ali nitko neće stati dok mi čistimo, jure pokraj nas, postoji opasnost za naše živote", žali se Dane i dodaje da oni dolaze na svaku intervenciju kada ih se pozove kao ophodnju cesta. Ovaj se put šljunak raznio na trideset metara ceste i nakon detaljnog čišćenja, odnosno posljednjeg pokupljenog kamenčića, promet je normaliziran.

Hausman i ophodari ceste pozivaju svjedoke da im se jave. "Netko je napravio problem i kriv je za njega pa neka i plati kaznu, a ne svi građani iz gradskog proračuna", poručili su.

Darko Pejić
Pozvali svjedoke da im se jave, da se kazna naplati krivcu a ne svim građanima preko gradskog proračuna
ČIŠĆENJE 1150 KN
‘’Teret na vozilu mora biti tako raspoređen i prema potrebi pričvršćen i pokriven da ne stvara suvišnu buku i da se ne rasipa po cesti”, stoji u Zakonu s kaznenim odredbama, kaže Hausman, a kazna za vozača je od dvije do pet tisuća kuna. Jučer je trošak ekipe bio 1150 kn.
Možda ste propustili...

SPOJ GINEKOLOGIJE I NEINVAZIVNE ESTETSKE MEDICINE

Poliklinika Sara sada i u Osijeku

UČITELJI OŠ FRANA KRSTE FRANKOPANA NA ISLANDU

Mali Islanđani od svoje 6. godine imaju domaćinstvo

DRAMATERAPIJSKA RADIONICA “MOJ OTOK”

Kako strah od budućnosti smanjiti na zaigran način?

Najčitanije iz rubrike