Osijek
ŽIVO U “KREŽMI”

Uče o ekologiji iz iskustava pet EU zemalja
Objavljeno 7. studenog, 2019.
Projekt naziva Together - to get there traje dvije godine u tri teme - zemlja, voda i zrak

Cijeli ovaj tjedan Osnovna škola Franje Krežme bila je domaćin za dvadeset učitelja iz pet europskih zemalja - Finske, Grčke, Italije, Cipra i Španjolske, s kojima su učenici i učitelji škole, u sklopu programa Erasmus+ KA 229, provodili razne projektne aktivnosti s ciljem podizanja ekološke osviještenosti učenika.

- Na poziv ravnateljice škole u Finskoj, naša se škola uključila u projekt naziva Together – to get there, u trajanju od dvije godine. Podijeljen je u tri teme - zemlja, voda i zrak, s naglaskom na primjeni metoda pozitivne pedagogije. Na transnacionalnim sastancima u školama zemalja sudionika u obliku kooperativnog poučavanja, timskog rada i interdisciplinarnih projektnih aktivnosti obrađuju se pojedine teme, razmjenjuju ideje, metode i iskustva koja će se prenositi i primjenjivati u školama zemalja sudionica - objasnila je Stanislava Kuharski, koordinatorica osječkog tima.

"Krežma" je bio domaćin prvog okupljanja, na kojemu je tema bila - zemlja. Svi učitelji uključeni u projekt su (ili će to na sljedećim okupljanima) pripremali nastavu, poučavali u timovima te zajedno s učenicima evaluirali sate. Učenici svih tih škola će se povezati te tijekom projekta sudjelovati u aktivnostima predviđenima za učenike.

- Sudjelovanjem u projektu učitelji i učenici primjenjuju nove motivacijske metode učenja i poučavanja koje potiču razvoj životnih vještina, mentalnog i fizičkog zdravlja, kritičkog razmišljanja i kreativnosti te podižu ekološku osviještenost, kao i pripadnost europskom kulturnom nasljeđu. A svatko od nas pri tome pridonosi iskustvima svoje zemlje - rekla je finska sudionica Milla Lehtinen. Sudionike skupa u ime gradske uprave jučer je pozdravila i dogradonačelnica Žana Gamoš.

Dario Kuštro
JUČER U ŠKOLI ODRŽAN EU SAJAM
Domaćini su za goste organizirali prigodan zabavni program u sklopu kojega su ih upoznali s našom tradicijom, školom, gradom i zemljom... Tako je organiziran i jednodnevni zajednički izlet u Kopački rit i Baranju, kako bi se gosti upoznali s prirodnim i kulturnim bogatstvom naše regije, s naglaskom na ekologiji.

Jučer je pak održan EU sajam, na kojemui su učenici osječke škole gostima predstavili svoje poznavanje zemalja sudionica projekta. Naposljetku, na parkiralištu ispred školske dvorane, uz Ulicu Hrvatske Republike, zasađeno je drvo - zimzeleni likvidambar.
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike