Objavljeno 8. studenog, 2019.
Nekoliko dana prije Martinja valjalo je krstiti mlado vino. Učinili su to na jučerašnjem Eko trgu članovi Vesele grupe, na čelu sa Silvestarom Vrčekom i to, kako drukčije nego uz vinsku "podlogu". Naime, svoju su tradiciju vinogradarstva dugu gotovo 400 godina predstavile sestre Anasztazia i Andrea koje su obiteljski način života prihvatile još tijekom osnovnoškolskih dana.
- Baranja je prekrasan kraj i tradicija vinogradarstva treba ostati na mladima. Tako sam ja završila vinogradarstvo i vinarstvo na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti, a sestra je studirala marketing na Ekonomskom fakultetu. Prvi put smo ovdje, a inače u Karancu, mjestu koje je na glasu kao etnoselo, uspijemo i lokalno prodati svoje proizvode. Štoviše, surađujemo i s nekim hotelima na Jadranu i posjećujemo razne manifestacije – pojasnila je Anasztazia Balint Szabo, dodajući da u Baranji vinogradari nisu konkurencija jedni drugima. Vinogorje, kaže, može se izdići i ako je na jednome mjestu mnogo vinara. Znalački ocjenjuje kako se rado potiču mladi na bavljenje proizvodnjom vina, i svi su vinari, dodaje, poradili na kvaliteti, a to baranjska vina svrstava u sam vrh.
Njihova vina graševinu, rose i cabernet suvignon tako su jučer mogli kušati posjetitelji Eko trga i to ne samo u tekućem stanju, nego i u keksima koje je priredila organizatorica Eko trga Ljiljana Olujić. I to nije sve, jer je uslijedio i veganski vinski paprikaš sa šampinjonima. Uz krštenje mladog vina, odnosno mošta, ali i pjesmu Vesele grupe, odrađen je tako tradicijski običaj nakon završetka berbe, odnosno vinogradarske godine.
M. Mihelić