Kultura
U VINKOVCIMA PREDSTAVLJENA KNJIGA ‘’SVJETLOSNA GODINA’’

Majstorović poručuje: Okrenimo se budućnosti
Objavljeno 8. studenog, 2019.
Promocija knjige “Svjetlosna godina” autorice Mare Majstorović održana je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci, a u okviru Mjeseca hrvatske knjige.

- Knjiga je posvećena mom rodnom gradu i mojim sugrađanima, mojoj majci Ljubici, ali, naravno, i Vinkovčanima i svim ljudima dobre volje koji žele proniknuti malo dublje u svoje emocije, u svoje misli, u svoja svakodnevna stanja, navike, odabire, ponašanja. Tema je teška s obzirom na to da se radi o ’91. i Vukovaru, ali je riječ o jednoj drukčijoj perspektivi nego inače jer ja nisam sudjelovala u ratu. Bila sam zaštićena s te strane, a moja promišljanja promatrajući sve to, to je jedna treća perspektiva i treća pozicija o kojoj se jako malo govori. Htjela bih da ljudi, čitajući moju knjigu, uđu upravo u te cipele promatrača i da shvate ima li smisla živjeti više u prošlosti ili se trebamo okrenuti viziji budućnosti. Ideja za pisanje knjige došla je u izvanrednoj Svetoj godini milosrđa, koju je proglasio papa Franjo, a upravo u kojoj je diljem Hrvatske na štovanje bilo izloženo tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića. Jednostavno, proniknula sam, povezala se i nešto me pokrenulo da napišem svoje iskustvo, a to ratno iskustvo ima i jednu svoju duhovnu notu. Bilo je jako teško pisati knjigu jer, ulazeći u prošlost i teška iskustva, jednostvano bih sve ponovno proživjela - rekla je Majstorović.

- Nije ovo roman koji će se čitati usput, nije to ni samo još jedna priča ispričana o ratu i gradu heroju, to je duboko emotivno, osobno, hrabro i stilski zavidno dobro napisano literarno djelo - rekla je o knjizi Mirela Španjol Marković.

Majstorović je održala i predavanje "Snaga uma i moć pozitivnog stava u životu", a na promociji je govorila i urednica Darija Klaričić-Veg. M.Kokaj
Možda ste propustili...

KONCERT GUDAČKOG ORKESTRA HNK-A

Gošća mlada flautistica Mia Mandić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

20. OLJK: ZVIJEZDA BARUNA BECKERSA

Milovan Tatarin: Ovo je prava promocija, knjiga je sada kod kuće

2

ANSAMBL CAMERATA GARESTIN GOSTOVAO U DONJEM MIHOLJCU

Miholjčani uživali u skladbama iz razdoblja baroka

3

KONCERT GUDAČKOG ORKESTRA HNK-A

Gošća mlada flautistica Mia Mandić