Kultura
OSJEČKA GLAZBENA SRIJEDA

Dodijeljene nagrade za prošlu sezonu i nastupio Erick Quijada iz Meksika
Objavljeno 8. studenog, 2019.
U sklopu Koncertnog ciklusa Grada Osječka glazbena srijeda, u Muzeju Slavonije nastupio je cijenjeni meksički gitarist Erick Quijada, prije čega su proglašeni dobitnici nagrada za najbolje izvođačke domete za prošlu koncertnu sezonu. Ocjenjivački žiri posjetitelja za prošlu, sedmu glazbenu sezonu, koji su činili predsjednik žirija Nikola Mak, Mirjana Iličić, Konstantin Krasnitsky i Jagoda Cvetičanin, uz suglasnost organizatora, iznimno je odabrao dva dobitnika. Proglašeni su dobitnici klavirski duo Katarina Krpan i Vladimir Krpan za svoje nastupe u Arheološkom muzeju Osijek, i Osnovnoj glazbenoj školi Kontesa Dora u Našicama te Zagrebački puhački trio u sastavu: Dario Golčić (oboa), Bruno Philipp (klarinet) i Žarko Perišić (fagot), koji je nastupio u Galeriji Waldinger.

- U našem užem izboru bilo je nekih pet-šest koncerata. Iznimno smo dobili tu mogućnost da utvrdimo dva prva mjesta, ali tko je slušao Zagrebački puhački trio i Katarinu i Vladimira Krpana, zasigurno će se složiti s našom prosudbom da su oba odabrana nastupa zaslužila nagradu - rekao je predsjednik prošlosezonskog žirija posjetitelja Osječke glazbene srijede Nikola Mak.

Nakon proglašenja uslijedio je jednosatni koncert priznatog i nagrađivanog meksičkog umjetnika na gitari Ericka Quijade koji, kao solist i član ansambala (gitaristički kvartet Anima Sonus i Quitlon Guitar duo), izvodi i klasičnu i suvremenu glazbu. Osječkoj publici svoju je virtuoznost pokazao u izvedbama djela Lea Brouwera, Agustína Barriosa Mangoréa, Francisca Tárrege, Jorgea Cardosa, Antonija Laura, Giorgija Signorileja, a predstavio je i jednu od jedine dvije gitarističke skladbe španjolske pijanistice i skladateljice Emiliane de Zubeldie.

- Za današnji nastup pripremio sam repertoar latinoameričke glazbe, pri čemu kombiniram popularni latinoamerički i klasični europski stil te se nadam da će se ta kombinacija svidjeti slušateljima. Posebno mi je zadovoljstvo predstaviti skladbu ‘‘Capricho Basko‘‘ Emiliane de Zubeldie, koja je tijekom četrdesetih godina prošloga stoljeća bila prisiljena emigrirati u Meksiko, gdje je osnovala glazbenu akademiju na Sveučilištu Sonora, na kojemu ja danas predajem i gdje sam voditelj i dirigent gitarističkog orkestra - prije nastupa u Muzeju Slavonije rekao je Quijada. D. Miklić
Predstavio je i gitarističku skladbu španjolske pijanistice i skladateljice Emiliane de Zubeldie
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike