Regija
INVESTICIJA VRIJEDNA 5,5 MILIJUNA KUNA

Vukovar dobio modernu
tartan stazu na stadionu
Objavljeno 8. studenog, 2019.
VUKOVAR

Završena je prva faza rekonstrukcije stadiona koja je obuhvaćala postavljanje atletske staze. Riječ je o sadržaju kojeg Vukovarci do sada nisu imali, a na modernoj tartan stazi moći će se održavati i međunarodna natjecanja. Obilazeći stazu, gradonačelnik Ivan Penava pojasnio je kako je ona sačinjena od gumene podne obloge koja ima svojstvo da kompenzira svaki iskorak tijekom trčanja i na taj način predstavlja manji šok za zglobove i organizam.

- Željeli smo sugrađanima koji koriste šetnicu uz Dunav i Vuku, ili park-šumu Adica u svrhu rekreativnog trčanja, dati kvalitetan sadržaj. Referencije i afiniteti su različiti, a imali smo upite žena i mlađih osoba koje se osjećaju nesigurno u šumi, naročito uvečer. Stoga smo im htjeli omogućiti da pješačke i trkačke ture mogu obavljati na u središtu grada - izjavio je Penava.

Partneri na ovome projektu su Hrvatski atletski savez i Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara. Investicija je vrijedna više od 5,5 milijuna kuna, od čega je 3,5 milijuna uloženo u pripremu staze za postavljanje tartanske obloge, a dva milijuna u samu stazu koju je izvela talijanska tvrtka Mondo, u suradnji s Atletskim savezom Hrvatske. Nedavno Svjetsko prvenstvo u Dohi atletske trke imalo je upravo na Mondo stazi, što znači kako je riječ o renomiranom svjetskom proizvođaču na kojemu je inzistirao Atletski savez.

- Na tomu smo zahvalni, sada kompleks izgleda posebno. Dobili smo vrijedan i potreban sadržaj i sigurni smo kako će ga građani koristiti na ispravan način. Pozivam da stazu koriste sukladno namjeni, da ne bude vožnji biciklima i motorima, i da izbjegavaju visoke pete, ili bilo što drugo što bi je moglo oštetiti. Treba paziti kako se ne bi nanosila prljavština na stazu, posebice blato, jer će nam samo na taj način višemilijunska investicija služiti niz godina - poručio je Penava.

Radovi na postavljanju završnog sloja trajali su 45 dana. U tijeku je certificiranje, nakon čega će se na njoj moći održavati i međunarodna natjecanja, za što prethodno u Vukovaru nije bilo uvjeta. Penava je najavio kako će u idućoj godini biti realizirana i završna faza rekonstrukcije toga objekta, kojom će cijeli kompleks dobiti novi izgled s parkirnim mjestima u neposrednoj blizini stadiona, s novim tribinama i svlačionicama, novom rasvjetom, travnjakom i navodnjavanjem travnjaka. I to će zahtijevati višemilijunsku investiciju.

Istaknuto je kako će biti realizirana dijelom putem EU fondova, a dijelom vlastitim sredstvima. D. Korpoš
Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike