Regija
NA CRNOJ LISTI

Svaki blokirani u prosjeku
duguje oko 92.000 kuna
Objavljeno 8. studenog, 2019.
S 1500 blokiranih, koji duguju 138 milijuna kuna, Đakovo je stalno na Fininoj listi 25 gradova
ĐAKOVO - Đakovo nikako ne silazi s liste od 25 gradova koju Financijska agencija periodično, a učinila je to i ovih dana sa stanjem na dan 30. rujna 2019. godine, objavljuje prema kriteriju broja blokiranih građana, odnosno visine njihovoga duga.


S 1504 blokirana građana, a koji čine 5,2 posto u odnosu na ukupan broj stanovnika (27.745), Đakovo je prema tom kriteriju na 24., a prema visini njihovog ukupnog duga od približno 138,5 milijuna kuna, na 19. mjestu. U prosjeku, svaki blokirani Đakovčanin dužan je približno 92.300 kuna, a što je ipak nešto manje u odnosu na prije kada je prosječan dug blokiranog Đakovčanina iznosio više od 100.000 kuna,


Zamoljen za komentar brojki vezanih uz blokirane Đakovčane, đakovački ekonomist i stečajni upravitelj, vlasnik računovodstveno-revizorske tvrtke "Grubeša", Zdravko Grubeša, kaže da je svaka brojka vezana uz problematiku blokiranih - velika.


- I samo jedan blokirani građanin je previše, a kamoli njih 1504. Jer iza svih tih brojki i suhoparne statistike stoje životi, sudbine, omča dugovanja oko vrata - kaže Grubeša u trenutku dok država kroz institut jednostavnog postupka stečaja potrošača pokušava smanjiti broj blokiranih građana, kao i njihova dugovanja, pa ih poziva da se očituju o tome daju li suglasnost da kroz jednostavni stečaj potrošača prihvate mogućnost da im se otpiše dug.


- Zbog nikakve, ili slabe informiranosti, mnogi ne znaju što je jednostavni stečaj potrošača, ili se uopće ne odazovu na poziv ili odbiju dati suglasnost, bojeći se bauka riječi ‘stečaj‘ i posla s javnom administracijom. A, time si izbiju mogućnost da im se otpiše dug, dakako, uz određene uvjete. Ipak, stvar se kreće, jer dio posla prema službenoj dužnosti odrađuje Fina - kaže Grubeša. Drugim riječima, ako sud utvrdi da je vrijednost (pokretne) imovine potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa jednaka ili manja od 10.000 kuna, donosi Rješenje o otvaranju i zaključenju jednostavnog postupka stečaja potrošača, a kojim rješenjem će osloboditi potrošača od preostalih obveza u odnosu na osnove za plaćanje i vjerovnike za koje je proveden jednostavni postupak stečaja potrošača. Zaduženi potrošači s (pokretnom) imovinom većom od 10.000 kuna idu u postupak uz dobivanje povjerenika.


Prema podacima Fine (od 4. studenoga), Općinskom sudu u Đakovu pri kojem djeluje i Stalna služba suda u Našicama, broj poslanih Prijedloga za provedbu jednostavnog stečaja potrošača iznosi 2206.
Broj tih prijedloga ima stalnu tendenciju rasta.


Suzana Župan
neznanje
boje se riječi

“stečaj”
Više duguju za telefon nego za struju
Analiza duga građana prema vjerovnicima, a što je Financijska agencija objavila 7. studenoga ove godine, pokazala je da je iznos nepodmirenih obveza građana RH nad kojima se provodi ovrha na novčanim sredstvima, prema telekomunikacijskim tvrtkama bio 334,1 milijun kuna, i veći je od nepodmirenih obveza za struju i plin (97,7 milijuna kn), ili za komunalne usluge (177 milijuna kn). Prema trajanju blokade računa građana prevladavaju dugotrajne blokade - čak 90 posto ukupnog duga građana koji je 30. rujna bio 16,8 milijardi kuna. Udjel duga građana prema bankama bio je 33 posto, a prema svim financijskim institucijama udjel duga je 38,4 posto. Prema visini duga slijedi dugovanje prema središnjoj državi s udjelom od 16 posto.
Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

Najčitanije iz rubrike