Regija
NACIONALNA NAGRADA NOVOOSNOVANOJ NARODNOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI GUNJA

Gunja ima najbolji mali web za 2019.
Objavljeno 8. studenog, 2019.
GUNJA

Narodna knjižnica i čitaonica Gunja dobitnik je nagrade “Najbolji mali web” za 2019. godinu (http://knjiznice.nsk.hr/gunja/) koja se dodjeljuje u sklopu projekta Središnji sustav za narodne knjižnice koji provodi Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu. Projekt omogućava pružanje tehničke, sadržajne i edukativne potpore narodnim knjižnicama u Hrvatskoj kako bi se ostvarila vizija njihova projekta - da sve one imaju kvalitetne web-stranice.

Knjižnica u Gunji dobila je novčanu nagradu koja je osigurana sredstvima Ministarstva kulture za program knjižnične djelatnosti Središnji sustav za narodne knjižnice. O pobjedniku je odlučila komisija koja je glasovala od 14. do 22. listopada i prema MIT Information Quality (MITIQ) programu koji se odnosi na pet kriterija kvalitete, a to su: sadržaj, navigacija, dizajn i struktura, izgled i multimedija te originalnost. Izrada web-stranice knjižnice omogućila je korisnicima praćenje njezina rada i razvoja, korisnici su bolje informirani te mogu pratiti sva događanja. Poveznica na Katalog knjižnice omogućuje korisnicima uvid u knjižnični fond te praćenje noviteta.

- Prisutnost na webu pridonijela je boljoj vidljivosti Knjižnice u Gunji, boljem i većem odazivu i povećanju broja korisnika. Nagrada knjižnici svakako je poticaj za daljnji rad, stvaranje novih sadržaja te novih mogućnosti – kaže vršiteljica dužnosti ravnatelja Tena Franić, poručivši da je nagrada lijepo i ugodno iznenađenje za novootvorenu knjižnicu.

Narodna knjižnica i čitaonica Gunja službeno je započela rad u svibnju 2019., a Općina Gunja, kao osnivač, osigurala je prostor, opremu i sredstva za rad te je zaposlena jedna osoba. Naime, projekt gradnje Društvenog doma i knjižnice započeo je u svibnju 2015., godinu dana nakon katastrofalne poplave koja je poharala Gunju. Glavni donatori ovoga projekta bili su INA d.d., Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Ministarstvo kulture. Knjižnica u Gunji opremljena je novim namještajem i informatičkom opremom, građa je smještena na dvije razine te su formirani sljedeći odjeli: Čitaonica, Posudbeni odjel za odrasle, Dječji odjel, Studijski odjel te Odjel sa posebnim zbirkama. Fond Knjižnice najvećim dijelom doniran je iz raznih knjižnica diljem Hrvatske, a obuhvaća gotova sva područja ljudskog znanja. Posljednjih mjeseci u Knjižnici su bile organizirane različite kulturne aktivnosti i programi, izložbe, radionice za djecu, promocije knjiga gunjanskih autora...

Prvi put sudjeluje i u programu Ministarstva kulture i knjižnica Grada Zagreba “Mjesec hrvatske knjige”, organizirajući razne aktivnosti i promocije. M.L.O.
VIŠE KORISNIKA
“Cilj je i dalje prikupljati donacije knjiga kako bi se popunio fond prema potrebama lokalne zajednice. Povećanje knjižničnog fonda i usluga koje knjižnica pruža rezultira povećanjem broja korisnika koji su iz dana u dan sve zainteresiraniji za knjigu i čitanje te provođenje slobodnog vremena u prostoru gunjanske knjižnice”, ističe v. d. ravnatelja Franić.
Možda ste propustili...

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

POTPISANO JE 37 UGOVORA

Za braniteljske udruge 32.300 €

Najčitanije iz rubrike