Regija
NACIONALNA NAGRADA NOVOOSNOVANOJ NARODNOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI GUNJA

Gunja ima najbolji mali web za 2019.
Objavljeno 8. studenog, 2019.
GUNJA

Narodna knjižnica i čitaonica Gunja dobitnik je nagrade “Najbolji mali web” za 2019. godinu (http://knjiznice.nsk.hr/gunja/) koja se dodjeljuje u sklopu projekta Središnji sustav za narodne knjižnice koji provodi Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu. Projekt omogućava pružanje tehničke, sadržajne i edukativne potpore narodnim knjižnicama u Hrvatskoj kako bi se ostvarila vizija njihova projekta - da sve one imaju kvalitetne web-stranice.

Knjižnica u Gunji dobila je novčanu nagradu koja je osigurana sredstvima Ministarstva kulture za program knjižnične djelatnosti Središnji sustav za narodne knjižnice. O pobjedniku je odlučila komisija koja je glasovala od 14. do 22. listopada i prema MIT Information Quality (MITIQ) programu koji se odnosi na pet kriterija kvalitete, a to su: sadržaj, navigacija, dizajn i struktura, izgled i multimedija te originalnost. Izrada web-stranice knjižnice omogućila je korisnicima praćenje njezina rada i razvoja, korisnici su bolje informirani te mogu pratiti sva događanja. Poveznica na Katalog knjižnice omogućuje korisnicima uvid u knjižnični fond te praćenje noviteta.

- Prisutnost na webu pridonijela je boljoj vidljivosti Knjižnice u Gunji, boljem i većem odazivu i povećanju broja korisnika. Nagrada knjižnici svakako je poticaj za daljnji rad, stvaranje novih sadržaja te novih mogućnosti – kaže vršiteljica dužnosti ravnatelja Tena Franić, poručivši da je nagrada lijepo i ugodno iznenađenje za novootvorenu knjižnicu.

Narodna knjižnica i čitaonica Gunja službeno je započela rad u svibnju 2019., a Općina Gunja, kao osnivač, osigurala je prostor, opremu i sredstva za rad te je zaposlena jedna osoba. Naime, projekt gradnje Društvenog doma i knjižnice započeo je u svibnju 2015., godinu dana nakon katastrofalne poplave koja je poharala Gunju. Glavni donatori ovoga projekta bili su INA d.d., Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Ministarstvo kulture. Knjižnica u Gunji opremljena je novim namještajem i informatičkom opremom, građa je smještena na dvije razine te su formirani sljedeći odjeli: Čitaonica, Posudbeni odjel za odrasle, Dječji odjel, Studijski odjel te Odjel sa posebnim zbirkama. Fond Knjižnice najvećim dijelom doniran je iz raznih knjižnica diljem Hrvatske, a obuhvaća gotova sva područja ljudskog znanja. Posljednjih mjeseci u Knjižnici su bile organizirane različite kulturne aktivnosti i programi, izložbe, radionice za djecu, promocije knjiga gunjanskih autora...

Prvi put sudjeluje i u programu Ministarstva kulture i knjižnica Grada Zagreba “Mjesec hrvatske knjige”, organizirajući razne aktivnosti i promocije. M.L.O.
VIŠE KORISNIKA
“Cilj je i dalje prikupljati donacije knjiga kako bi se popunio fond prema potrebama lokalne zajednice. Povećanje knjižničnog fonda i usluga koje knjižnica pruža rezultira povećanjem broja korisnika koji su iz dana u dan sve zainteresiraniji za knjigu i čitanje te provođenje slobodnog vremena u prostoru gunjanske knjižnice”, ističe v. d. ravnatelja Franić.
Možda ste propustili...

IZ PROGRAMA PODRŠKE ŽUPANJSKOJ POSAVINI 21,5 MILIJUNA KUNA

Županji za zonu Sječine tri milijuna

CJENOVNI RAST SLAB, PADA PROIZVODNJA

Mljekari traže otkupnu cijenu četiri kune po litri

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BUDI SE JEDINO BARANJSKO MJESTO NA DUNAVU

Na Zelenom otoku najviše je novih smještajnih kapaciteta

2

TURISTIČKA PONUDA ŽUPANJE POSTALA BOGATIJA

Kuća za odmor “Šokačka lady” otvorena je za goste

3

VINKOVČANI U NOVOM PROJEKTU VRIJEDNOM 10 MILIJUNA KUNA

Za uređenje bivše Opskrbe
u zatvorenu tržnicu iz EU-a
pet milijuna kuna pomoći