Regija
VUKOVARCI USPOSTAVILI SURADNJU S UDRUGOM HRVATSKO-AMERIČKIH STRUČNJAKA

Moguća poveznica Vukovara
i SAD-a - zdravstveni turizam
Objavljeno 7. studenog, 2019.
VUKOVAR

S Udrugom hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP - Association of Croatian American Professionals), a u sklopu suradnje Hrvatske i SAD-a, uske kontakte ostvarili su i - Vukovarci. Nakon nedavnog boravka na 4. godišnjoj konferenciji ACAP-a u Clevelandu, nastavljeni su, naime, razgovori o mogućnostima poslovne suradnje, među kojima je istaknut i - zdravstveni turizam.

Kazuje to dr. Mirjana Semenić Rutko, 52-godišnja liječnica iz Vukovara, specijalist ginekologije i porodništva, koja je uz privatnu ordinaciju u svom gradu otvorila i Vu life centar kao "ordinaciju ljepote" s najmodernijom tehnologijom, čime se grad na Dunavu, navela je, svrstava uz bok ne samo glavnom gradu RH, Zagrebu, nego i mnogim svjetskim gradovima, poput Londona ili New Yorka. Ta vukovarska liječnica reći će i kako je upravo iz medicinske estetike, kojom se počela baviti prije tri godine, i izrasla ideja o zdravstvenom turizmu jer Vukovar, dodat će, i s obzirom na svoju, nažalost, ratnu prošlost, može u budućnosti jako puno toga ponuditi. Semenić Rutko boravila je u Clevelandu zajedno s Fanikom Janko, predsjednicom Braniteljske zadruge "Medene ruke" iz Vukovara, kao i hrvatskim braniteljem iz Gline, koji se pak, u sklopu tamošnje zadruge, bavi, među ostalim, uzgojem koza i proizvodnjom sira.

- Riječ je o ideji poslovnog povezivanja s Hrvatskom - navodi i dodaje da su u Clevelandu i Vukovarci boravili na poziv ACAP-a Hrvatske, ali i inicijatve Udruge vojnih veterana SAD-a koji bi, istaknula je, željeli i ostvariti suradnju s hrvatskim braniteljima, i sa željom da u SAD-u prodaju hrvatske proizvode nastale iz braniteljskih zadruga.

Dr. Mirjana Semenić Rutko kaže da su prvi kontakti u tom smjeru već i ostvareni.

- Nadamo se uspostavi konkretne suradnje. Najavljena je i sljedeća konferencija ACAP-a 2020. godine u New Yorku, a 2021. domaćin konferencije trebala bi biti Hrvatska, u Zagrebu. Mi iz Vukovara nastojimo uspostaviti poslovne veze u SAD-u koje bi potpomogle razvoj Vukovara, u smislu otvaranja, primjerice tvornica, i time novih radnih mjesta. Pokazalo se da u SAD-u pokazuju interes za naše zdravstvene usluge pa bi se moglo raditi na povezivanju s našom, vrhunski opremljenom Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana - iznijela je vukovarska liječnica dojmove iz Clevelanda. Prema njezinim riječima, američki turisti s kruzera već su se dosad imali priliku, u pojedinim slučajevima, uvjeriti u kvalitetu bolničke skrbi u Vukovaru.

- Naša je ideja da do iduće konferencije ACAP-a 2020. godine već napravimo određene pakete usluga kojima bismo prezentirali Vukovar, ali i cijelu Slavoniju i Baranju. Radilo bi se i o zdravstvenim uslugama, ponudi smještaja i onim ugostiteljskima, pa i niza drugih, koji bi turistima iz SAD-a bili zanimljivi na istoku Hrvatske - zaključuje.

Sanja Butigan
dr. Mirjana Semenić Rutko

Ideja je da do iduće konferencije ACAP-a 2020. godine u New Yorku napravimo određene pakete usluga kojima bismo prezentirali Vukovar i cijelu Slavoniju i Baranju, a bitan je dio pritom zdravstveni turizam
IMA PUNO POSLA
“Ideju imamo, kao i ostvarene prve kontakte, no pred nama je mnogo posla jer moramo točno znati što bi goste iz SAD-a zanimalo u Slavoniji i prilagoditi se ponudom tom velikom tržištu”, kaže Semenić Rutko. Kaže da su zadovoljni ostvarenim kontaktima u SAD-u i interesom koji je pokazan upravo za zdravstveni turizam u Hrvatskoj, ali i drugim oblicima poslovne suradnje, gdje se i Vukovaru, kaže, pružaju mogućnosti.
Možda ste propustili...

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

Najčitanije iz rubrike