Svijet
FRANCUSKI PREDSJEDNIK UPOZORAVA:

NATO u stanju "smrti", Europa na rubu ponora
Objavljeno 8. studenog, 2019.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak je ocijenio da je NATO u stanju moždane smrti, ukazujući na smanjivanje angažmana SAD-a i ponašanje Turske, dviju članica tog saveza.


"Ono što trenutačno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATO-a. Europa se nalazi na rubu ponora", kazao je Macron, pa dodao kako Europa mora početi strateški razmišljati o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili. U protivnom više neće kontrolirati vlastitu sudbinu", rekao je Macron. "Više ne postoji nikakva koordinacija u donošenju strateških odluka između SAD-a i saveznika u NATO-u i trenutačno nazočimo agresiji partnerske Turske u zoni u kojoj su, bez koordinacije, naši interesi na kocki", upozorio je Macron u intervjuu za Economist.
U tim okolnostima šef francuske države zapitao se kakva je budućnost članka 5 Sjeveroatlantskog saveza koji predviđa vojnu solidarnost između članica Saveza u slučaju da jedna bude napadnuta. Stoga Macron smatra da Europa, s jedne strane, mora osnažiti svoje vojne kapacitete i na vojnom planu steći stratešku autonomiju, a s druge strane, ponovno pokrenuti strateški dijalog s Rusijom koji bi bio lišen svake naivnosti, za što će, kako je ocijenio, trebati vremena. Za američkog predsjednika Donalda Trumpa kazao je da na NATO gleda kao na neki trgovinski projekt. "Prema njemu, to je jedan projekt koji SAD-u osigurava neku vrst geopolitičkog kišobrana, ali također i određenu trgovinsku ekskluzivnost. Francuska na to neće pristati", poručio je Macron.H/V.T.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike